O2 se chlubí rychlostí 5 Gbps u 5G sítě

O2 se chlubí rychlostí 5 Gbps u 5G sítě
2022-06-23T18:33:44+02:00
• 24. 6. 2022

Zdroj: O2

1

V České republice se již budují nové sítě páté generace, přičemž dostupnost mobilních telefonů s touto technologií je již poměrně široká. Již nepotřebujete top model, abyste měli 5G. Tato technologie je již i ve střední třídě. Na mobilním telefonu sice už můžete ve větších městech vidět ikonu 5G, ale mobilní telefony jsou spíše připojeny na LTE a jen registrují, že je 5G k dispozici. Přepnou se, pokud je to potřeba. V tuto chvíli je nejrozšířenější verze NSA. O2 ale začíná testovat technologii milimetrových vln, tzv. mmWave verzi 5G.

mmWave v testování

O2 se chlubí testovací fází, ale do komerčního nasazení to má ještě daleko. Samotné frekvence má jen propůjčené a mmWave technologie je dostupná jen na několika místech. Konkrétně kolem sídla O2 a také na pražské Brumlovce a Chodově. Novinka běží na frekvencích 26,5-27,3 GHz s šířkou rádiového kanálu 800 MHz.

„Už několik měsíců budujeme opravdové 5G sítě, které už nyní přináší rychlá data především do mobilních telefonů nebo domácích modemů. 5G fungující ve vyšších frekvenčních pásmech, které nyní jako první operátor testujeme, bude dalším krokem, který nabídne řadu specifických využití – ať už se jedná o připojení průmyslových objektů, násobné zvýšení kapacity v místech, kde se v jedné chvíli setkává hodně lidí, nebo plnohodnotnou alternativu připojení domácností v oblastech, kde nedává smysl budovat optické sítě,“ popisuje technologický ředitel O2 Jan Hruška

Na této novince O2 spolupracuje se společnostmi Ericsson a CETIN. V rámci testů se podařilo dosáhnout na rychlost 5 Gbps, což je již úctyhodná rychlost, ale má svá úskalí. Jak jsme si již všimli z provozu této technologie zejména v USA a z testování, tak je zde poměrně velká závislost na přímé viditelnosti.

O2 5G mmWaves vysilac 3840x2160x O2 5G mmWaves Inseego 3840x2160x

Zdroj: O2

Navíc se tato technologie zatím moc nehodí u mobilních telefonů. Ostatně O2 testuje využití se zařízeními MiFi M2000 5G a notebook Acer Spin 7. Jejich stacionární využití je tedy typické pro tuto technologii. O2 tak při konečném nasazení této technologie bude spíše cílit na domácnosti a přímé využití u notebooků. Samozřejmě se mohou časem objevit mobily s mmWave i na našem trhu, ale budou o něco dražší než zařízení se standardní technologií 5G. Důvodem je nutnost zakomponování specifických antén. Na druhou stranu si O2 uzmulo prvenství na českém trhu.

„Lze očekávat, že nasazení milimetrových vln bude klíčové v případech, kdy je potřeba přenášet značné objemy dat díky velké šířce pásma dostupné v pásmu 26 GHz. Společně s 5G, které již O2 ve spolupráci s CETINem nasadilo, budou milimetrové vlny využívány k poskytování rozšířeného mobilního připojení v místech, jako jsou stadiony nebo nákupní centra, aby se tak zvýšila kapacita a poskytla lepší uživatelská zkušenost. Milimetrové vlny také umožní služby pevného bezdrátového přístupu k internetu a budou médiem pro poskytování extrémně vysokých kapacit a spolehlivých průmyslových aplikací, které se dnes stávají standardem ve vyspělých průmyslových odvětvích v České republice,“ říká Cveto Gašperut, Country Manager společnosti Ericsson v České republice.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Tjn jak kde. Hlavně ze nam jede na 5G maximálně 50mbit a vypadává to neustále. Zdraví Šestajovice u Prahy

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat