Samsung představil nová úložiště UFS 4.0 pro mobily

Samsung představil nová úložiště UFS 4.0 pro mobily
2022-05-04T08:00:29+02:00
• 4. 5. 2022

Zdroj: Samsung

Mobilní telefony zpravidla každý rok mohou využívat novou generaci procesorů. Některé společnosti nečekají ani na další rok a uvádí novinky jen několik měsíců od představení té hlavní. Například se co nevidět dočkáme uvedení Snapdragonu 8 Gen 1+, tedy vylepšené verze současného top procesoru. U ostatních komponentů nejde vývoj tak rychle kupředu, což se týká i úložišť. Nyní ale Samsung představil UFS 4.0.

Mobily budou o něco rychlejší díky UFS 3.1

UFS 4.0

UFS, neboli Universal Flash Storage používají dnešní mobily ve velké míře. Starší technologii eMMC najdete jen u nejlevnějších zařízení. I tak UFS je k dispozici v několika verzích, přičemž ta nejnovější nesla označení 3.1 a byla uvedena v roce 2020. Dnes se nachází v nejvýkonnějších mobilech. Brzy se ale dočkáme UFS 4.0.

Samsung u této novinky láká především na rychlost, která dosahuje u sekvenčního zápisu na 2 800 MBps. To je více než zdvojnásobení v porovnání s verzí 3.1, která má 1 200 MBps. Co se týče čtení, tak lze dosáhnout na 4 200 MBps, což je dvojnásobná hodnota. Samsung pro nové úložiště používá 7. generaci V-NAND a také si vytvořil speciální ovladač (controller).

FR2LI9bVsAAKrN1 2000x1415x

Zdroj: Samsung

Samsung se soustředil i na efektivitu a nízkou spotřebu. Ve své zprávě uvádí, že nové čipy jsou o 46 % efektivnější, co se týče spotřeby energie. Samotná rychlost na jednu linku může dosahovat na 23,2 Gbps. UFS 4.0 úložiště se bude vyrábět až do kapacity 1 TB. Masová výroba začne ve třetím kvartálu tohoto roku, takže se dá předpokládat, že se prvně toto úložiště objeví v nadcházející generaci Galaxy S23.

Zdroje: twitter.com, neowin.net

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat