Google spustil Project Relate, chce napomoci v komunikaci

Google spustil Project Relate, chce napomoci v komunikaci
2021-11-13T19:30:50+02:00
• 13. 11. 2021

Zdroj: Google

Smartphony mají zabudované mnohé technologie a některé se soustřeďují na uživatele, kteří mají nějaké zdravotní komplikace omezující je v používání smartphonu. Případně se nabízí i software, který má napomoci v běžném životě. Příkladem je projekt Blocks. Nyní zde máme Project Relate, který cílí na ty, kteří mají komplikace s běžnou řečí.

Project Relate

Pomocí převodu textu na hlasový výstup mohou komunikovat takřka všichni, i ti, co nemohou mluvit. Mobilní telefon jednoduše převede text na řeč. V takovém případě je ale uživatel nucen vše psát, což může být zdlouhavé. Na druhou stranu někteří nemohou používat běžné diktování, jelikož jejich postižení je specifické, například mají odlišnou nebo zhoršenou výslovnost.

V takovém případě standardní systém nedokáže správně převést vyslovené fráze na text, jelikož je systém trénovaný na běžné řeči. Project Relate právě toto řeší, jelikož uživatel si vytrénuje model sám. Aplikace se umí naučit specifickou výslovnost uživatele, což napomůže v rozpoznávání.

Sama aplikace má tři funkce. První naslouchá a převádí vše na text. Druhá dokáže následně přečíst text a umělým hlasem vyslovit vše v běžné řeči. Třetí funkce je pro využití Google Asistenta. Projekt začal již v roce 2018 a nyní se dostává do širšího testování. Zatím je k dispozici jen pro angličtinu a také je nutné požádat o přístup. Předpokládáme, že Project Relate s budoucnu dostane do Obchodu Play a bude jej moci využívat každý. Jen nevíme, jak dlouho bude probíhat samotný vývoj.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat