Vychází Android 12 Beta 5, poslední před vydáním stabilní verze aktualizováno

Vychází Android 12 Beta 5, poslední před vydáním stabilní verze [aktualizováno]
2021-09-08T19:15:56+02:00
• 8. 9. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

2

Aktualizováno 8. 9.

Dnes Google vydal poslední beta verzi systému Android 12. Dá se sice očekávat ještě vydání Android 12 Beta 5.1, ale bude se jednat případně jen o drobné opravy. Nyní nás tedy čeká jen vydání stabilní verze. Možná se letos dočkáme souboje výrobců, kdo vydá první aktualizaci na nejnovější systém. Pátá beta verze má jednu podstatnou novinku, podporuje i Pixel 5a.

Android 12 ukrývá vyhledávání, na které čekáme roky

Aktualizováno 25. 8.

Po dvou týdnech zde máme menší aktualizaci stávající beta verze Android 12. Nese označení 4.1 a řeší opravy problémů, například boot loop po restartování zařízení, zobrazení ovládání hlasitosti, úprava odemčení přes rozpoznání obličeje a další drobnosti. Tentokrát již neočekáváme jakékoliv zásadnější novinky.

android beta 12 4 1 1080x2340x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Aktualizováno 11. 8.

Dnes Google vydal Android 12 Beta 4, přičemž hlavní novinkou je finální verze API. Google udává, že se jedná o Platform Stability, tedy takřka stabilní verze. Bylo opraveno mnoho problémů a vyřešeno několik úskalí. Vývojáři tedy nyní mohou finalizovat své aplikace. I tak se stále mohou vyskytovat některé komplikace. Ostatně nás čeká ještě Android 12 Beta 5 a následovat bude vydání stabilní verze. Mimo jiné očekáváme, že se opět dočkáme Android 12 Beta 4.1.

Aktualizováno 27. 7.

Už se stává pravidlem, že po uvedení beta přijde jedna menší aktualizace opravující nejzávažnější problémy. Android Beta 3.1 opravuje například restartování mobilu, kdy v některých případech smartphone zůstal ve smyčce a systém nenaběhl. Dále jsou zde opravy System UI a také došlo na úpravu ukončování aplikací. Tato verze obsahuje červencovou bezpečnostní aktualizaci.

Aktualizováno 14. 7.

Po třech týdnech zde máme Android 12 Beta 3. Jedná se o předposlední beta verzi, byť se asi objeví jedna drobná aktualizace, jako tomu bylo před nějakou dobou. Tentokrát přichází s červencovou bezpečnostní aktualizací. Tato verze má již finální API pro vývojáře. Co se týče novinek, tak Google zmiňuje herní režim nebo vyzdvihuje indikátory používání mikrofonu a kamery. Také došlo na vylepšení automatického otáčení obrazovky, kde se využívá i přední kamera pro lepší rozpoznání, jak má mobil zobrazovat obsah na displeji.

Poslední beta verze přijde v srpnu a mělo by se jednat ve své podstatě o takřka finální verzi systému. Android 12 Beta 3 je dostupný pro Pixel 3, Pixel 3a, Pixel 4, Pixel 4a a Pixel 5.

Aktualizováno 23. 6.

Google dnes vydal menší opravnou verzi Androidu 12 Beta 2, přičemž ji označuje jako 2.1. Opravuje problémy s gesty na uzamykací obrazovce, vylepšuje stabilitu widgetu Glance, optimalizuje animace, opravuje indikátor přístupu k mikrofonu a kameře. Jde tedy hlavně o opravy citelnějších nedostatků. Možná došlo na nějaké další změny, ale budeme si muset počkat na bližší informace.

Aktualizováno 9. 6.

Google dnes zveřejnil druhou veřejnou bet averzi Androidu 12. Ještě nás čekají další dvě verze, než bude uvolněna poslední stabilní verze. Tentokrát jsme se v podstatě dočkali oznámených novinek, které byly představeny na konferenci Google I/O. Jedná se tak o novou sekci zaměřenou na soukromí, indikátory mikrofonu a kamery a další novinky.

Android 12 Beta je i pro Zenfone, Realme, Nokia a další modely

Původní článek 18. 5.

Ačkoliv do uvedení stabilní verze systému Android 12 zbývá ještě několik měsíců, tak právě dnes se Google pochlubil tím, co nás čeká. Standardně si nechává některé podstatnější novinky, které se dotýkají uživatelů, až na finální představení, ale dnes udělal výjimku. Google totiž mění systém i po grafické stránce, což se dotkne nejen vývojářů.

Android 12

V první řadě zde máme více barevnější prostředí samotného systému. Dá se říci, že je vše postavené na samotné tapetě, z které je vyextrahována hlavní barva. Následně je vytvořena paleta další barev, která je použita pro celý systém a v podstatě pro další prvky.

Screenshot 107 912x386x

Zdroj: Google

Jak je vidět na obrázku výše, i samotné hodiny se mění společně s tapetou. Barvy a designové prvky jsou jedna věc, ale to podstatnější se stalo pod kapotou. Google uvádí, že systém spotřebovává o 22 % méně procesorového času, což se odrazí i na spotřebě energie.

Google se soustředil i na zabezpečení systému, respektive svých dat. Současné řešení bylo rozšířeno o nové prostředí, kde se dozvíte, jaká aplikace přistupovala k jaké části smartphonu. Můžete si tak zkontrolovat například, jestli byla použita lokalizační služba a jakou aplikací. Díky tomu budete moci omezit například skrze oprávnění přístupy.

Android 12 nově podporuje digitální klíče například pro auto, přičemž se počítá s využitím technologie UWB. Další novinky se také týkají lepšího propojení s Chrome OS a Android TV.

Android 12 Beta je od dnešního dne dostupný pro Pixel smartphony a další zařízení o výrobců.

Zdroje: droid-life.com, droid-life.com, xda-developers.com, droid-life.com, droid-life.com, xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Miroslav Michálek (M1R3K)

15. 7. 2021, 8:24

Po aktualizaci beta3 mi nejde Facebook. Aplikace se dlouho načítá pak se zasekne. Lze ji vypnout, nicméně jinak nefunguje. Naštěstí ji téměř nepoužívám.

Pavel Fiala

10. 6. 2021, 6:49

Krátké video androidu 12 https://youtu.be/PxTpTDJqfcc

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat