ARM představil novou architekturu Armv9 pro procesory

ARM představil novou architekturu Armv9 pro procesory
2021-04-03T18:00:54+02:00
• 3. 4. 2021

Zdroj: ARM

V poslední několika letech se začaly čím dál více prosazovat procesory založené na architektuře ARM. Zpravidla stejnojmenná společnost představí jádra Cortex, která následně používají výrobci jako Qualcomm, Samsung a další. Většina těchto procesorů je založena na architektuře Armv8, která byla uvedena v roce 2011. Nyní ARM oznámil příchod Armv9.

Armv9

Při prozkoumávání specifikací mobilních telefonů objevíte informace o počtu jádrech, frekvenci, případně do jakých clusterů jsou jádra uspořádána. V dohledné době ale bude vhodnější se podívat i pod architektuře, jestli byla použita Armv8 nebo Armv9. Lze očekávat, že se první objeví u nejvýkonnějších procesorů, až postupem času zamíří do nižších kategorií.

Nvidia to nebude mít jednoduché s odkupem ARM

Běžné uživatele asi bude nejvíce zajímat, že nová architektura má nabídnout až o 30 % více výkonu, přičemž změny budou i ve spotřebě. Sice ARM nebyl nějak moc konkrétní, ale dá se předpokládat, že snížení spotřeby nebude na úkor výkonu. Mezi inovacemi najdeme například Confidential Compute Architecture (CCA), která zvyšuje zabezpečení kódu a dat aplikace aktuálně běžící. Dokonce ani procesy s vyššími právy nebudou mít právo modifikovat některé části.

Et EyIQWgAA87By 1600x900x

Zdroj: ARM

Dále zde bude použito Scalable Vector Extension 2 (SVE2) pro vylepšení zpracování dat v rámci strojového učení a digitálního signálového zpracování dat, i s využitím u 5G sítí. Nová architektura není designovaná jen pro využití ve smartphonech, ale také v datových centrech, automobilovém průmyslu atd.

Společnost zatím neupřesnila, kdy se dočkáme prvního procesoru s Armv9. První budou muset být představena nová výpočetní jádra a následně dojde na použití u procesorů jako Exynos, Snapdragon, Dimensity a jiných. Odhadujeme, že první novinka bude uvedena v příštím roce.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat