Apple zneužívá dominantní postavení na trhu dle EU

Apple zneužívá dominantní postavení na trhu dle EU
2021-04-30T12:38:20+02:00
• 30. 4. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

Již delší dobu se ohrazují vývojáři proti praktikám a pravidlům společnosti Apple v rámci obchodu s aplikacemi. Nejvíce protestují společnosti jako Spotify a Netflix. Vše se dokonce dostalo k úřadům a také pod drobnohled Evropské komise. Dnes zde máme zprávu o předběžném šetření.

Apple zneužívá postavení

Evropská komise začala vyšetřovat Apple ohledně zneužívání dominantního postavení na trhu, v tomto případě v rámci svých zařízení. Zatím se jedná jen o předběžnou zprávu, která byla zaslána společnosti Apple, aby se mohla vyjádřit. Samotné vyšetřování ještě není u konce, ale již nyní Evropská komise shledává, že Apple zneužívá postavení.

Konkrétně jde o dva body, kdy Apple brání konkurenci. Komisi se nelíbí, že pokud chce nějaká služba nabízet předplatné, tak musí jednoznačně využívat systém Applu. Právě ten si zde bere své poplatky. Pokud se ale vývojáři chtějí spolehnout na alternativní metodu placení, tak ji nesmí propagovat ve své aplikaci.

Spotify

Zdroj: Dotekomanie.cz

Evropská komise konkrétně zmiňuje hudební streamovací služby, tedy například Spotify, ale vše se dá také spojit i třeba s Netflixem a dalšími službami. Ve výsledku zde dochází k nerovnosti postavení a také menší schopnosti konkurovat Applu cenou.

Samotné vyšetřování bude pokračovat. Zatím nelze předjímat výsledek, ale pokud se dojde k závěru, že Apple porušuje antimonopolní zákony, může dostat tučnou pokutu. Kromě toho asi bude muset změnit podmínky a zrušit nebo změnit některá pravidla. Kdy se dočkáme nějakého závěru, není zatím jasné.

Zdroj: 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat