Vzniká Android Ready SE aliance, cílí na digitální doklady i klíče

Vzniká Android Ready SE aliance, cílí na digitální doklady i klíče
2021-03-27T11:30:30+02:00
• 27. 3. 2021

Zdroj: Google

Pokud jde o nasazování nových technologií, jde pozorovat trend v rámci konkurenčního boje. Každá společnost chce nabídnout to nejlepší řešení a uzmout co nejvíce trhu. Ve většině případů se jedná o vítanou situaci, ale někdy je spíše kontraproduktivní. Google nyní vytváří alianci Android Ready SE, díky které se má stanovit nejen nový bezpečnostní standard.

Android Ready SE

Už od roku 2018 obsahují mobily Pixel od Google specifický čip Titan M, který slouží i jako úložiště pro digitální klíče odolné proti neoprávněné manipulaci. Díky tomu je teoreticky možné použit toto řešení pro digitální klíče, například k autu nebo k domu. Také se hodí jako řešení pro digitální řidičské průkazy, občanské průkazy, pasy a také pro bankovní aplikace.

Dnes je poměrně běžné, že mobilní telefony obsahují podobné řešení nazvané Secure Element, což je také úložiště pro digitální klíče. Tento segment ale nebyl nějak organizován a vývoj nebyl zrovna optimální. V budoucnu by se konkurenční prostředí nemuselo vyplatit. Z tohoto důvodu Google vytvořil alianci Android Ready SE spojující společnosti zabývající se těmito technologiemi.

Android Ready SE keys 313x303x

Zdroj: Google

Již nyní se nabízí applety pro Secure Element, přičemž dodavatelé zařízení musí splnit určité požadavky na použití. Vše je navíc open-source, takže rozšíření může být jednodušší, respektive nasazení. Výhodou novinky je fakt, že není omezena jen na smartphony. Půjde ji využít i u chytrých hodinek s Wear OS, Android Auto i Android TV.

V tuto chvíli se nabízí již hotová řešení pro mobilní řidičské průkazy, identifikační doklady a digitální klíče k autům. Tento segment tak získá příležitost pro jednotný standard, z čehož mohou mít užitek hlavně uživatelé. Je tak možné, že v dohledné době budete mít z mobilu nebo hodinek digitální klíč pro své auto, dům, případně poslouží při cestování nebo prokázání totožnosti.

Nyní ale bude záležet na adopci novinky, nasazení a v případě dokladů na státech, jak se postaví k nové technologii. Některé asi zavedou používání rychle, ostatně v některých zemích si pohrávají s podobnými technologiemi.

Zdroj: zdnet.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat