Nové macbooky s procesory M1 se stávají terčem hackerů

Nové macbooky s procesory M1 se stávají terčem hackerů
2021-02-20T22:13:06+02:00
• 21. 2. 2021

Zdroj: MacRumors

1

Nové macbooky, vybavené novými procesory M1 z dílny Applu, se na trhu příliš dlouho neohřály a už se stávají terčem prvních útoků hackerů. Upozorňuje na to bezpečnostní expert společnosti Objective-See – Patrick Wardle. Nástrojem útoků je škodlivý software vytvořen speciálně pro čipy M1.

Malware pro nové čipy M1 na sebe nenechal dlouho čekat

Tento škodlivý software, v podobě rozšíření pro Safari, který nese název GoSearch22, shromažďuje uživatelská data a generuje na obrazovce nevyžádanou reklamu. Podle slov Wardla se jedná o známou variantu adwaru pro macy – Pirrit. Dle jeho slov mohl být tento software doplněn o další formy škodlivého chování.

Nové nacy s vlastními procesory M1 používají odlišnou architekturu. Ta již nativně nepodporuje aplikace pro x86 platformu. Aplikace pro x86 lze spouštět díky emulaci Rosetta. Mnoho vývojářů škodlivých nástrojů již ale začalo psát nativní software pro M1. Wardle objevil v prosinci zmíněný malware v databázi společnosti Virus Total a podle jeho zjištění je z kódu patrné, že vývojáři GoSearch22 již pracují na nativní verzi pro nejnovější hardware Applu.

revoked 1480x762x

Zdroj: objective-see.com

Zajímavé je, že ačkoliv většina antivirových skenerů označila GoSearch22 jako škodlivý, 15 % z nich ho jako škodlivý neidentifikovalo. Znamená to, že ne všechny antivirové nástroje jsou schopné spolehlivě identifikovat malware pro architekturu M1. Další bezpečnostní výzkumník Thomas Reed sdělil, že kompilace softwaru pro M1 architekturu je poměrně jednoduchá, takže pro vývojáře nebude nijak složité se přeorientovat. GoSearch22 byl sice podepsán vývojářským Apple ID, nicméně Apple odmítl jeho certifikaci, což znesnadní jeho instalaci.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Petr Komárek

21. 2. 2021, 20:04

Za to může Putin

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat