Twitter vyráží do boje s dezinformacemi s projektem Birdwatch

Twitter vyráží do boje s dezinformacemi s projektem Birdwatch
2021-01-27T13:30:03+02:00
• 27. 1. 2021

Zdroj: ILifeHacking

2

Dezinformace a zavádějící informace jsou na sociálních sítích stále větší problém. Ačkoliv se provozovatelé snaží tyto informace filtrovat a bránit jejich publikování, je to boj s větrnými mlýny. Jednoduše proto, protože kontrola obsahu má velké nároky na kapacitu lidských zdrojů a současné algoritmy na sociálních sítích neumí dezinformace a fake news efektivně odhalovat a filtrovat.

Birdwatch: transparentnost a komunitní vliv na prvním místě

Projekt Birdwatch, který Twitter zavádí, by mohl situaci zlepšit. Tento projekt je dostupný prozatím jen pro uživatele na území USA. Umožní testovacímu vzorku lidí rychle reagovat a přidávat poznámky k tweetům. Ty umožní přidávat informativní kontext. Společnost Twitter věří, že díky tomuto projektu bude možné rychle a efektivně reagovat na šíření zavádějících informací

birdwatch 541x515x

Zdroj: thenextweb.com

V současné době budou tyto poznámky dostupné pouze na dedikované stránce. Systém nebude mít vliv na zobrazení tweetů, nebo způsob doručování obsahu na Twitteru. Twitter provedl průzkum napříč politickým spektrem lidí, kteří používají Twitter a zazněly pozitivní ohlasy především na to, že vliv na hodnocení obsahu bude ovlivňovat komunita. Systém tak bude eliminovat možnost manipulace ze strany zadavatele příspěvků, většinového podílu uživatelů nebo Twitteru samotného.

Twitter chce zajistit maximální míru transparentnosti. Díky tomu budou veškerá data z projektu Birdwatch volně dostupná ke stažení a stejně tak bude dostupný kód algoritmu, který bude Birdwatch používat. Společnost věří, že i přes počáteční problémy a možnou nepřehlednost systému dokáže vytvořit efektivní a fungující systém v boji proti dezinformacím.

Zdroj: blog.twitter.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Do dvou let po této marxistické žumpě neštěkne ani pes. Mít tam účet, to musí být nějaká porucha osobnosti

Erik Bezeréti

28. 1. 2021, 10:37

Děkujeme za názor a posíláme klíčenku.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat