Apple musí zaplatit pokutu za klamavou reklamu u iPhonů

Apple musí zaplatit pokutu za klamavou reklamu u iPhonů
2020-12-03T18:00:49+02:00
• 3. 12. 2020

Zdroj: Appleinsider.com

4

Šlapat hada bosou nohou se nevyplácí. O tom sám se teď přesvědčil Apple, který od Itálie dostal více než tučnou pokutu. Zajímavé na soudním procesu je, že se společnost neprovinila například kauzou BatteryGate, ale zavádějící reklamou. 

Apple opět pod drobnohledem italských soudů

Úřady v Itálii udělily společnosti Apple pokutu ve výši 10 mil. EUR. Technologický gigant se provinil tím, že propagoval klamavou reklamu u řady svých mobilních telefonů. Konkrétně se klamavá reklama objevila u modelů iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone 11, iPhone 11 pro a iPhone 11 Pro Max. A čím se společnost provinila?

Apple

Zdroj: MacRumors

Podle italského soudu měl Apple propagovat u výše zmíněných telefonů odolnost vůči vodě až do hloubky 1-4 metrů po dobu 30 minut. Na první dobrou se nejedná o nic neobvyklého. Problém ale soud měl s tím, že tato tvrzení jsou pravdivá pouze za určitých podmínek – zejména v laboratorním prostředí. Dále soudu vadily záruční podmínky, kdy Apple automaticky ruší záruku v případě poškození zařízení vodou. 

Zdroj: techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

petr dvorak

3. 12. 2020, 21:00

Maximálně Facebook ve vaně. Měl jsem vodotěsnou A8. a nejblíž to vodu vidělo, když jsem si při koupání četl.

Martin Jeřábek

VIP 3. 12. 2020, 20:28

Dobře jim tak, však ať platí.

Milan Strnadel

3. 12. 2020, 20:10

První ip68 telefon s androidem co jsem měl byla Motorola defy, s tou jsem se koupal a každý den umýval v umyvdle mýdlem. To samé o pár let později s Motorolou x4.
Letos jsem si pořídil LG g8s (ip68, vojenský standard atd‘) a po prvním opláchnutí se mi zamlžil fotoaparát, že s ním nešlo den fotit. To se opakovalo i po ponoření těsně pod hladinu. Tak sem ho reklamoval, že se zamlžuje. Telefon opravili přilepšením krytu :D naštěstí nestihli 39 dní reklamace a já odstoupil od smlouvy. Teď čekám na pixel 5, ale teď už vím, že ho zkoušet rozhodně pod vodou nebudu.

Martin Pokorny

3. 12. 2020, 18:26

Zajímalo by mne jestli takovou pokutu dostanou i další výrobci, když s vodeodolnosti jsou na tom stejně. Jen za určitých podmínek a záruka to nekryje.. jako neříkám, když už se tím jakékoliv výrobce ohaní tak by aspoň z nějaké části měla záruka být. Ale asi je složité posoudit jestli bylo zařízení 4 nebo 10 metru pod vodou a jakou dobu tam bylo. Každopádně je to stále vodeodolnost a ne vodotěsnost, já to beru spíše jako benefit, když by mi náhodou telefon spadnul do vody, nebo při dešti. Ale asi bych nezkoušel ho vzít do moře, přeci jen telefon za par desítek tisíc nepotřebuji zničit kvůli fotce pod vodou. Na to mám třeba gopro. Jaký na to máte názor vy? Berete telefon do vody nebo raději ne. Docela by mne zajímalo jak to mají i další uživatele smartphonu které mají nějaký stupeň ochrany.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat