O2 spouští 5G pro zákazníky, ale nečekejte zázraky

O2 spouští 5G pro zákazníky, ale nečekejte zázraky
2020-06-17T10:03:39+02:00
• 17. 6. 2020

Zdroj: O2

Zatím stále čekáme na aukci kolem 5G frekvencí, od které si někteří slibují nového operátora, lepší služby, nižší ceny a další věci. Mobilní operátoři již testují tyto sítě v Česku, ale jde jen zpravidla o pilotní provoz a navíc není určen pro každého. Nyní ale přichází O2, které se chlubí spuštěním 5G sítě pro první zákazníky.

5G, ale ne pro všechny

Mobilní operátor O2 dnes informuje o prvním spuštění 5G sítě pro své zákazníky. Je zde několik ale, přičemž nejenže musíte být ve správné oblasti, ale musíte mít navíc vhodný mobil a také mít tuto službu aktivní. Jednoduše řečeno, i když máte 5G mobil, nepřipojíte se jen tak.

„Nová generace mobilní sítě nabídne až desetinásobné rychlosti připojení než běžně dostupná síť 4G. 5G však neznamená jen rychlejší stahování. V reálném zákaznickém provozu si nyní chceme otestovat, jak síť funguje pod zátěží, a vyzkoušet různé příklady využití v průmyslu, ve zdravotnictví, u prvků chytrých měst a v dalších strategických oblastech pro ekonomiku,“ popisuje generální ředitel O2 Jindřich Fremuth, a dodává „Vstupujeme tak mezi země, kde začne být 5G síť dostupná běžným zákazníkům. To, zda a jak bude rozšiřování služby pokračovat, záleží také na podmínkách aukce kmitočtů, jejichž stávající podoba však smysluplné investice do další výstavby nepodporuje.“

Vzhledem k tomu, že teprve čekáme na aukci, je jasné, že dostupnost takové sítě bude velmi omezená. Konkrétně funguje na malém území města Kolín a v Praze na Starém a Novém městě, Vinohradech, v Nuslích, Dejvicích a Bubenči.

mapa pokryti 1024x576 1024x576x

Zdroj: O2

Aktuální nasazení je postavené na frekvenci 3,7 GHz a umožňuje rychlost 600/100 Mb/s. Řešení je doplněno o technologie Massive MiMo 32T32R a 256QAM. Pokud si budete chtít vyzkoušet novou síť, budete muset mít jeden z tarifů NEO Zlatý, Platinový, FREE+ Bronzový, Stříbrný nebo Zlatý, a k tomu zaplatit symbolickou jednu korunu.

Navíc musíte mít smartphone Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, Samsung Galaxy S20+ 5G nebo Samsung Galaxy A51 5G, přičemž podpora sítě bude až po vydání aktualizace. Další modely mají být zařazeny. Jde tedy vidět, že novinka není zrovna pro každého a je nutné splnit mnoho podmínek. Toto představení se dá spíše brát jako marketingovou akci, kdy se operátor může chlubit, že jako první spustil komerční provoz 5G v Česku.

5G vizuál 1024x384 1024x384x

Zdroj: O2

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat