Facebook Messenger přejde na nativní „bubliny“ v Androidu 11

Facebook Messenger přejde na nativní „bubliny“ v Androidu 11
2020-06-05T19:30:23+02:00
• 5. 6. 2020

Zdroj: Facebook

1

Komunikační platforma Messenger od Facebooku se nemusí zamlouvat každému, ale z určitého pohledu přinesla na trh zajímavé novinky. Samotná aplikace pro Android přispěla funkcí Chat Heads, tedy plovoucími bublinami, díky čemuž je konverzace přístupnější v rámci celého systému. Novinka byla zavedena v roce 2013 a od té doby se objevila u několika dalších aplikací od různých vývojářů. V tuto chvíli se chystá změna, které si možná uživatelé ani  nevšimnou.

Android 11 změní postup instalací aplikací z neznámých zdrojů

Chat Heads přejdou na Bubbles API

Funkce Chat Heads byla postavena na System Alert Window API v Androidu. Facebook tedy využil alternativní řešení, jak přinést funkcionalitu do mobilů se systémem Android. Již nějakou dobu ale víme, že Google pracuje na Bubbles API, tedy možnosti přinést plovoucí bubliny pro každou aplikaci.

Google odkládá Beta Launch Show, kde měl být představen Android 11 [aktualizováno]

Tato nová metoda byla dostupná jen pro vývojáře a zatím bylo zaznamenáno, že jen aplikace Zprávy Google podporovala toto API. Novinka byla k dispozici již v Androidu 10, ale nedostala se do běžného nasazení. To se změní v Androidu 11, kde bude Bubbles API k dispozici pro všechny vývojáře, takže můžeme očekávat větší rozšíření, zejména u komunikačních aplikací. Je zde ale podmínka, že vývojář musí povolit tuto metodu zobrazení.

Facebook Messenger Android 11 Bubbles 1 568x1200x Facebook Messenger Android 11 Bubbles 2 568x1200x Facebook Messenger Android 11 Bubbles 3 568x1200x Facebook Messenger Android 11 Bubbles 4 568x1200x

Zdroj: XDA Developers

XDA Developers zjistili, že aplikace Messenger ve verzi 268.0.0.3.118 podporuje Bubbles API v Androidu 11. Facebook tak přejde u nejnovější verze systému na nativní řešení a nebude využívat svou implementaci. Této změny si asi nevšimnou uživatelé, ale bude to mít dopad na aplikaci jako takovou. Jednak bude vývoj o něco jednodušší a také se zřejmě docílí větší stability. Nějakou dobu ale bude aplikace Messenger podporovat obě řešení.

Zdroje: xda-developers.com, phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jakub Makovský

17. 1. 2021, 20:33

No musím říct, že to cítím a dost v bublině zmizela možnost poslání hlasové zprávy to jde jen když se otevře messenger úplně. Celé je takové neohrabane neukazuje se mi , že vůbec přišla nová zpráva. A hladové zprávy se zasekávají při nahrávání takže musím vždycky celý messenger vypnout jsem naprosto nespokojený aplikace místo ulehčení pěkně přitížila používání. (Samsung Galaxy S20)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat