Na OnePlus 8 Pro lze aktivovat speciální filtr pro kameru aktualizováno

Na OnePlus 8 Pro lze aktivovat speciální filtr pro kameru [aktualizováno]
2020-07-19T18:00:56+02:00
• 19. 7. 2020

OnePlus 8 Pro; Zdroj: OnePlus

Aktualizováno 19. 7.

V květnu se objevila malá kauza kolem speciálního filtru pro kameru na OnePlus 8 Pro. Dokázala vidět skrze určité materiály za specifických podmínek. Objevily se obavy kolem ochrany soukromí, takže se společnost rozhodla pro deaktivaci na všech modelech. Samozřejmě komunita pátrala a došla na sérii ADB příkazů, pomocí kterých jde tento speciální filtr aktivovat.

  • adb shell
  • am start -n com.oneplus.factorymode/.camera.manualtest.CameraManualTest

Jakmile se provedou tyto příkazy na OnePlus 8 Pro, stačí v aplikaci na focení čtyřikrát zmáčknout dolní pravé tlačítko.

photo 2020 07 16 15 40 10 545x1200x

Zdroj: xda-developers.com

Původní článek 15. 5.

V tomto týdnu se poměrně dost řeší schopnost smartphonu OnePlus 8 Pro „vidět“ skrze materiály pomocí speciální kamery na zadní straně smartphonu. Dokonce se objevují titulky jako rentgenové snímky a podobně. Ve skutečnosti to nemá nic společného s rentgenem. Trik totiž spočívá v infračerveném zařízení.

OnePlus 8 Pro a schopnost vidět skrze materiály

Za celým trikem stojí poměrně netradiční kamera, kterou společnost nazvala Filter Camera. Jedná se o specifický snímač citlivější na infračervené zařízení. OnePlus láká na netradiční snímky a zejména na jiný pohled na svět.

V podstatě všechny mobilní telefony jsou schopny zachytit infračervené světlo. Sami si můžete provést test, kdy třeba dálkovým ovladačem zamíříte na foťák mobilu a stisknete jakékoliv tlačítko. Na displeji uvidíte, jak bliká infračervené světlo z dálkového ovladače. V případě smartphonu OnePlus 8 Pro se jedná o podobný efekt, ale foťák je více citlivý na tento typ světla.

HUBFfnL 1920x1920x

Zdroj: 9to5google, reddit.com

Samotný speciální filtr v nastavení aplikace pro focení pak umožňuje zobrazení světa v infračerveném spektru, tedy více méně. Vzhledem k tomu, že některé materiály neblokují tento typ světla, tak v podstatě prosvítají. Infra světlo se následně odrazí od vnitřních součástek a obraz je zachycen kamerou na OnePlus 8 Pro.

Samotnému tématu se věnoval u Youtube kanál Unbox Therapy, kde je tato drobnost demonstrována. Například jde vidět skrze některé předměty, tedy zařízení. Zpravidla musí mít černou barvu a musí být z plastu, nebo z materiálu, který neblokuje infra světlo. Jedná se spíše o vedlejší efekt, který asi nebyl záměrem společnosti OnePlus.

Jako drobnost navíc se jedná o zajímavost, ale ihned se objevily otázky kolem soukromí, zejména když se tato funkce spojuje s označením rentgen. Technologie není schopna vidět přes oblečení. Jen je více citlivá na infračervené světlo, než běžné kamery. I tak musí být splněno několik podmínek, abyste viděli skrze materiál. Například musí být velmi tenký.

OnePlus si tedy vysloužilo větší pozornost, než asi bylo očekáváno. Novinka je zajímavá a možná v některých případech praktická. Můžete se třeba podívat, jaká je struktura nějakého předmětu, abyste jej mohli například demontovat.

Zdroje: 9to5google.com, reddit.com, xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat