reklama

iOS: Jak odebrat údaje o poloze z fotografií návod

iOS: Jak odebrat údaje o poloze z fotografií [návod]
2020-05-31T09:30:11+02:00
• 31. 5. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

Aplikace Fotoaparát na iOS (na iPhonu a iPadu) shromažďuje geografická data všech fotografií, které pořídíte ve výchozím nastavení. Tomu se říká geotagging, což v podstatě umožňuje zjistit, kde přesně byla fotografie pořízena. Ačkoliv je to užitečná funkce, neboť jednoduše můžete najít konkrétní snímky z dovolené, pro vaše soukromí to není nejlepší.

Jasně, nemusí jít o žádný problém, pokud si fotky chcete nechat jen pro sebe. Pokud však tyto fotky někdy s někým budete sdílet, třeba v chatu na internetu nebo sociálních sítí, budete se sdílenou fotografií také poskytovat informace o své poloze. To je činnost, kterou pedanti na soukromí nemusí překousnout. 

Jste-li jedním z těch iOS uživatelů, kteří chtějí mít maximální soukromí, ukážeme vám, jak data o poloze z fotografií odstranit. Pohodlně se usaďte a pokračujte ve čtení. 

iOS: Jak odebrat údaje o poloze 

Možnost odebrat údaje o vaší poloze se nachází v části sdílení. Tato funkce je však k dispozici pouze pro nejnovější verzi operačního systému iOS. Ujistěte se tedy, že váš iPhone nebo iPad běží minimálně na systému iOS 13 či iPadOS 13.

  • Na domovské obrazovce vašeho iOS zařízení přejděte do nativní aplikace Fotky a otevřete fotografii, kterou chcete sdílet.
iOS

Zdroj: Dotekomanie.cz

  • Nyní klepnutím na ikonu „Sdílet“ v levém dolním rohu obrazovky vyvolejte část pro sdílení. 
iOS

Zdroj: Dotekomanie.cz

  • Zde klepněte na „Volby“, viz snímek níže.
iOS

Zdroj: Dotekomanie.cz

  • Nyní jednoduše pomocí tlačítka deaktivujte podrobnosti o poloze pro sdílenou fotografii a nabídku ukončete klepnutím na „Hotovo“.
iOS

Zdroj: Dotekomanie.cz

Takhle jednoduše můžete zachovat své soukromí při sdílení fotografií na sociální sítě či přátelům. Ačkoliv jsme se v tomto návodu zaměřili jen na fotografie, stejný postup platí také pro videa. Pokud ale všeobecně nechcete, aby byla geolokační data uložena na vašich fotkách pořízených pomocí iPhonu nebo iPadu, jedním ze způsobů je zakázat geografické označování pomocí GPS. Můžete být ještě více radikální a deaktivovat lokalizační služby úplně, ale to není úplně ideální pro chod jiných aplikací. 

Geotagging fotografií je užitečné výhradně pro osobní použití, ale jak již bylo uvedeno výše, vaše soukromí není stoprocentní. Je velmi jednoduché prohlížet geotagované fotky zobrazené na mapě v iPhonu nebo na Macu, ať už se jedná o vaše fotky či někoho jiného. Pokud tedy hledáte pro své iOS zařízení ještě větší míru soukromí, pak vám návod bude užitečný.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Senior Editor Dotekomanie.cz | bývalý student IT | velký milovník a zároveň kritik Applu | milovník dýmek

Komentáře

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim