iOS: Jak pracovat s textem pomocí gest návod

iOS: Jak pracovat s textem pomocí gest [návod]
2020-04-12T16:30:01+02:00
• 12. 4. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

Chcete zvládnout výběr slov, vět a odstavců ve svém iOS a iPadOS? Pak se možná budete chtít naučit, jak používat gesta pro výběr textu v iPhonu a iPadu, která umožňují snadno vybrat text na zařízeních pro kopírování, řezání, úpravy, opravy, mazání nebo jakýkoli jiný účel. 

Máte zájem vyzkoušet gesta pro výběr textu v iOS zařízení, aby bylo možné text upravovat rychleji? Tento článek se zaměřuje na to, jak můžete pomocí gest na iOS a iPadOS zařízeních vybrat konkrétní slova, věty nebo odstavce. 

Jak vybrat slovo, větu nebo odstavec na iOS a iPadOS pomocí gest

Doposud jste mohli být zvyklí na výběr textu stisknutím kurzoru, klepnutím na „Vybrat“ a příslušným přetažením kurzoru. Následně jste si mohli vybraný text zkopírovat nebo vyjmout. Tento proces je jeden z mnoha možností, jak s textem pracovat. My ale přinášíme jednodušší a efektivnější možnost v podobě gest.

iOS

Zdroj: Dotekomanie.cz

Gesta získáte podle následujícího postupu:

  • Otevřete libovolnou aplikaci, ve které můžete vybírat text, například Safari, Mail, Zprávy, Poznámky a jiné. Osobně předvedu tento návod s aplikací Poznámky. Tuto nativní aplikaci tedy otevřeme, abychom mohli začít. 
  • Klepnutím kdekoli v odstavci textu umístěte kurzor. 
iOS

Zdroj: Dotekomanie.cz

  • Pokud dvakrát kliknete na kurzor, bude vybráno jedno slovo, které je hned vedle něj. Toto slovo můžete vybrat také dvojitým klepnutím na libovolné slovo v odstavci. 
iOS

Zdroj: Dotekomanie.cz

  • Chcete-li vybrat konkrétní větu, přejděte k dalšímu kroku. Trojitým klepnutím na slovo ve větě, kterou chcete vybrat nebo upravit. Věta bude zvýrazněna žlutě, jak je znázorněno níže. 
iOS

Zdroj: Dotekomanie.cz

  • A konečně, pokud chcete vybrat celý odstavec, klepněte rychle na libovolné slovo v odstavci čtyřikrát za sebou. Jakmile je zvýrazněno, budete mít přístup k nástrojům pro vyjmutí, kopírování a vložení umístěným přímo nad vybranou částí. 
iOS

Zdroj: Dotekomanie.cz

A přesně takto fungují gesta pro rychlý výběr textů na vašem iPhonu a iPadu. Jde o jedny z funkcí, které si sami můžete vyzkoušet. Tím se je naučíte ovládat, takže se nebudete muset bát otevřít aplikaci, ve které můžete vybrat text. 

Pro shrnutí ještě přidávám následující gesta:

  • Klepnutím umístíte kurzor, pokud je text upravitelný.
  • Klepnutím dvakrát vyberte slovo.
  • Klepnutím třikrát vyberte větu.
  • Klepnutím čtyřikrát vyberte celý odstavec.

Gesta pro výběr textu jsou velmi jednoduchá, na rozdíl od nových gest pro kopírování a vkládání, která byla představena s iPadOS a iOS 13. Tato nová gesta vyžadují nějaký čas, než si na ně zvyknete, a také trochu více praxe. Tak či onak budete v praxi vždy používat základní nástroje – kopírování, vkládání a vybírání textu. 

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat