Google obchází operátory, spouští RCS, náhradu za SMS a MMS aktualizováno

Google obchází operátory, spouští RCS, náhradu za SMS a MMS [aktualizováno]
2020-05-14T14:10:18+02:00
• 14. 5. 2020

Zdroj: Google

8

Aktualizováno 14. 5.

Odhadovali jsme, že Google bude urychlovat rozšiřování podpory RCS u aplikace Zprávy pro Android. Na konci minulého měsíce došlo na zprovoznění novinky v Itálii a Singapuru. Nyní se objevují informace, že RCS bez nutnosti podpory ze strany operátorů je dostupné v Argentině, Pákistánu, Turecku a u sousedů v Polsku. Možná nakonec bude novinka dostupná u nás v horizontu týdnů nebo měsíců.

Aplikace Google Zprávy získává reakce

Aktualizováno 30. 4.

Google pokračuje v rozšiřování podpory RCS, přičemž se například přidal i Microsoft. Nějakou dobu fungoval menší trik, jak si novou službu aktivovat na smartphonu, dokonce i u nás. Bohužel tento trik již nefunguje, Google ho jen nějakou dobu povoloval. Nyní jsme se dočkali dalšího rozšíření. RCS mohou používat na jakémkoliv mobilu s aplikací Zprávy pro Android v Itálii. Snad Google pospíší a zavede RCS bez operátorů v rámci celé Evropy.

Aktualizováno 14. 11.

Google před pěti měsíci spustil RCS technologii ve Velké Británii, Kanadě a Mexiku nezávisle na mobilních operátorech. Zřejmě dochází trpělivost a nyní tuto službu spouští na významném trhu, USA. Zřejmě již nechce čekat na mobilní operátory, až začnou jednou podporovat tuto novinku.

Google zároveň prohlašuje, že chce RCS přinést do celého světa, ale stále chce spolupracovat s mobilními operátory. Jak je ale vidět, pokud nebudou chtít, Google jednoduše nebude čekat. Pokud dojde ke globálnímu spuštění, SMS a MMS zprávy budou na značném ústupu. Když se přidá Apple, je možné, že původní textové zprávy vymizí a operátoři budou nativně nabízet RCS.

Obejděte operátory, aktivujte si RCS už dnes

Původní článek 18. 6.

Již od roku 2016 se snaží Google prosadit nový komunikační standard RCS (Rich Communications Services), který by měl nahradit stávající SMS a MMS zprávy. V minulé roce se dokonce spojil se Samsungem, aby napomohl v rychlejší adopci, ale od té doby se toho moc nestalo. Nyní ale Google oznamuje, že už na nikoho čekat nebude a začne spouštět ve vybraných zemích RCS nezávisle na jakémkoliv dalším subjektu.

RCS pro všechny?

Samotný problém v pomalé adopci RCS se ukrývá mezi mobilními operátory. Zdá se, že jejich cílem je udržet uživatele mobilních sítích na SMS a MMS, jelikož každá zpráva je zpoplatněna zvlášť. Navíc mohou lákat uživatele například na neomezené SMS zprávy, nebo na nějaké balíčky. V době rozmachu internetového připojení se jedná poněkud o archaickou službu. Ostatně mnoho uživatelů využívá spíše WhatsApp, Messenger a jiné podobné služby.

Právě v tomto ohledu může konkurovat RCS. Do jisté míry se více podobá iMessages od Applu. RCS využívá pro komunikaci datové nebo Wi-Fi připojení. Pokud obě komunikující strany podporují tento standard, tak se naskýtají širší možnosti – fotografie a video ve vysokém rozlišení, multimediální zprávy, indikátor psaní, skupinové konverzace atd. Pokud druhá strana nemá připojení, využije se SMS.

Google do této chvíle čekal na mobilní operátory, ale ti nezavádějí podporu nějak rychle. Pokud se podíváme na český trh, tak jen Vodafone podporuje tuto technologii, ale jen u jedné aplikace, případně u mobilů z přímého prodeje tohoto operátora. T-Mobile nám odpověděl, že neplánuje zavedení a O2 do dnešního dne neodpovědělo na tuto otázku (byť se aktivně ptáme již od 24. 2. 2017). Zde je tedy vidět, že Googlu došla trpělivost.

Konkrétně již příští měsíc se dočkají uživatelé ve Velké Británii a ve Francii. Další trhy budou následovat, ale zatím neznáme, které státy se dočkají. Samotná aktivace RCS technologie skrze aplikaci Messages (Zprávy) bude volitelná, tedy uživatel se musí rozhodnout, jestli zůstane jen u starých SMS zprávy, nebo využije RCS.

logo-app Zprávy pro Android Google LLC Zdarma ANDROID

Je nutné podotknout, že RCS ještě nedisponuje end-to-end šifrováním, ale i na tom Google pracuje.

Zdroje: xda-developers.com, androidpolice.com, 9to5google.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ondra Kolarik

18. 5. 2020, 9:47

Podporovane telefony?je mozny ziskat podporu RCS s aktualizaci ROM?
Mam v telefonu apku verze 5.9.099 polozku Chats features tam mam,ovsem pise nepodporovany telefon (redmi 8T)

Přemysl Vaculík

VIP 18. 5. 2020, 9:50

Těžko říct, jak to bude u Redmi. Ostatně nyní RCS není v Česku.

Hakus von Tyros

30. 4. 2020, 22:42

Rozmach a opravdová užitelnost ?
Nepřímá úměrnost.
Nic méně, nic více.
Vylhané – opět podvodné.

Richard Fabián

15. 11. 2019, 8:21

Pokud bude nutnost mít data, pak je to k ničemu, jen další kecálek na už tak roztříštěném trhu.

Přemysl Vaculík

VIP 15. 11. 2019, 9:46

Pokud bude operátor podporovat, tak nebude potřeba tarif na to.

Daniel Rokos

14. 11. 2019, 19:02

Už RCS provozuji s celou rodinou.A funguje to super.Všem jsem to aktivoval.SMS jsou mrtvé.Ne každý má klasické zprávy zdarma.

Daniel Čermák

VIP 14. 11. 2019, 18:34

Ano podobné prognózy jsem již slyšel u Hangouts, WhatsApp, Messengeru, Viberu atd. a kde jsou tyto služby a kde jsou klasické SMS? Navíc pokud dojde k aktivaci RCS stále to nevyřeší 2 problémy. 1. stále je dost mobilů které tuto funkci nepodporují a 2. službu nepůjde použít bez internetu (pokud službu nebudou primárně podporovat operátoři)

Hakus von Tyros

30. 4. 2020, 22:52

Souhlas.
Ale pozor.
Vodafone se chytil.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat