Google a Samsung pracují na Exynosu – výkonu bude až příliš

Google a Samsung pracují na Exynosu – výkonu bude až příliš
2020-04-11T19:30:40+02:00
• 11. 4. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

3

Odborníci z Googlu a Samsungu podle informací ze zahraničních zdrojů dali hlavy dohromady a začali pracovat na společné čipové sadě. Americký technologický gigant prozkoumal i nabídky dalších dodavatelů, a dokonce zvažoval vytvořit zcela vlastní procesor. Nakonec se ale společnost rozhodla pro výrobce z druhé strany zeměkoule. 

Google a Samsung dávají hlavy dohromady a chystají společný čip

Čipová sada Exynos patří mezi výborné profesory, ovšem nový čip by měl používat standardní návrhy ARM a GPU a také vlastní řešení Googlu. Nový procesor Exynos pouze pro Google zařízení tak má nabízet dvě jádra Cortex-A78, dvě A76 a čtyři jádra A55. GPU bude Mali MP20 založený na nové architektuře ARM, kódu s názvem Borr. Jádra A78 a Borr musí být ale ještě oficiálně představena.

Vzhledem k tomu, že Cortex-A77 je asi o 20 % rychlejší než A76 a A78 bude ještě rychlejší, bude se jednat skutečně o velmi výkonný hardware – možná příliš výkonný pro chytrý telefon. Čip by měl být postaven na výrobní 5nanometrové technologii EUV společnosti Samsung. Otázkou ale je, zda se výrobci podaří procesor v tak malém těle, jako je smartphone, uchladit. 

Google

Zdroj: GSMArena

Další možností použití procesoru jsou samozřejmě Chromebooky, které nejsou vázány na x86, jako plná verze Windows nebo macOS. Zajímavé ale je, že tento procesor bude mít Google Visual Core ISP a NPU. Tato přítomnost by mohla otevřít možnosti pro serverové použití – Google má spoustu využití pro ISP a NPU, například na YouTube, Fotky a podobně. 

O jaké zařízení tedy přesně půjde, zda bude procesor v telefonech či noteboocích Googlu, je prozatím neznámé. Společnost Samsung se ale nezabývá jen Googlem, ale dlouhodobě spolupracuje i s Facebookem, kterému by mohl dodávat čipy pro nadcházející produkty pro AR a VR. 

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Není to tak dlouho od doby kdy jsem četl článek, ve kterém bylo uvedeno že exynos bude končit v Samsung telefonech.
Včetně vývoje takže to teď převzal Google místo Samsungu?

Martin Jeřábek

VIP 11. 4. 2020, 20:52

To dopadne, už tak je Exynos bída, že ho nikdo nechce a dávají petici na to aby Exynos nebyl, tak doufám že se to povede.

Proč by to měla být bída? To že má o pár bodů méně v benchmarku přeci hned neznamená že je nepoužitelný.
V reálném používání telefonu rozdíl nepoznáte. 95% uživatelů si ani nevšimne toho který tam mají. A zbylých 5% to bude řešit peticí?
Do teď to tak bylo a nikdo petici za snapdragon/exynos neudělal a proč asi.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat