Google a Qualcomm vydají aktualizace grafických ovladačů

Google a Qualcomm vydají aktualizace grafických ovladačů
2020-03-25T08:00:11+02:00
• 25. 3. 2020

Zdroj: Qualcomm

Minulý rok se nechala společnost Qualcomm slyšet, že pracuje na možnosti aktualizací ovladačů grafických ovladačů pro smartphony se systémem Android. Nyní je tento projekt blíže k realizace ve spolupráci s Googlem. Nejedná se o jednoduchý proces a rozhodně do něho nejsou zapojeny jen tyto dvě společnosti.

Android GPU Inspector

Obě společnosti spolupracovaly na vytvoření nástroje Android GPU Inspector, který slouží pro herní studia, aby mohla lépe optimalizovat své hry pro grafické čipy Adreno. Ty najdeme v procesorech Snapdragon. Nejde zde ale jen o úpravu her. Na základě zpětné vazby může Qualcomm i Google udělat patřičné úpravy v rámci ovladačů.

android gpu inspector 600x338x

Zdroj: Google

Například již nyní je k dispozici beta verze ovladačů, které otestují herní studia, jestli došlo k vylepšení, případně jestli nejsou obsaženy nějaké chyby. Následně se může přistoupit k aktualizaci v rámci systému Android, který bude obsahovat nové ovladače. To se zatím nedělo, ne v takovém rozsahu u smartphonů.

Sice není konstatováno, jakým způsobem se budou nové verze ovladačů šířit, ale dá se předpokládat, že budou obsaženy například v bezpečnostních aktualizacích, které vycházejí pravidelně.

Dosavadní snažení společností i vývojářů vedlo k výrazné optimalizaci v případě smartphonu Pixel 4 XL. Dle oficiálního vyjádření se podařilo snížit využití GPU až o 40 %, což je značná úspora i energie. V tuto chvíli se tedy pracuje na vydání aktualizace ovladačů pro mobily Pixel 4 a Pixel 4 XL, Samsung Galaxy Note 10 a Samsung Galaxy S10. Další zařízení přibudou později.

Zdroje: qualcomm.com, developer.android.com, neowin.net

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat