Safari přepne na HTTPS certifikáty

Safari přepne na HTTPS certifikáty
2020-02-25T20:50:42+02:00
• 26. 2. 2020

Zdroj: 9to5mac

Americká společnost Apple oznámila, že od 1. září letošního roku zvýší zabezpečení Safari pro webové stránky. Od tohoto data bude webový prohlížeč přijímat pouze certifikáty HTTPS vydané za posledních 13 měsíců. I když se jedná dnes již o standardní změnu, měla by nabídnout ochranu před velkými riziky. 

Safari bude přijímat jen nové certifikáty

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) je v informatice protokol umožňující zabezpečenou komunikaci v počítačové síti. HTTPS využívá protokol HTTP spolu s protokolem SSL nebo TLS. HTTPS je využíván především pro komunikaci webového prohlížeče s webovým serverem. Zajišťuje autentizaci, důvěrnost přenášených dat a jejich integritu. Standardní port na straně serveru je 443 TCP.

Safari

Zdroj: 9to5mac

V praxi to znamená, že komunikace mezi uživatelem a serverem je šifrována v obou směrech. HTTPS chrání před takzvanými „man in the middle“ útoky, kdy někdo vytvoří hotspot WiFi s nevinným znějícím jménem a poté zachytí veškerý provoz, který jím prochází. Při běžném HTTP by veškerý obsah – včetně uživatelských jmen a hesel – byl ve formě prostého textu. Aby se prohlížeč mohl připojit k webu HTTPS, zkontroluje, zda má web platný bezpečnostní certifikát. 

Webový prohlížeč Safari doposud přijímal certifikáty, které byly vydány před 825 dny. Podle zahraničních zpráv nyní bude prohlížeč od 1. září přijímat certifikáty staré 13 měsíců. Pokud bude certifikát starší, na web se uživatel nedostane kvůli bezpečnostním hrozbám. 

Zdroje: cs.wikipedia.org, 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat