iCloud zálohy nejsou šifrovány zřejmě kvůli FBI

iCloud zálohy nejsou šifrovány zřejmě kvůli FBI
2020-01-23T11:30:00+02:00
• 23. 1. 2020
1

Společnost Apple šifruje lokálně uložená data vašeho iOS zařízení, o čemž už pár let víme. Doposud ale plně nešifrovala iCloud zálohy, a to zjevně zcela vědomě. Podle zahraničních zdrojů se zdá, že Apple zhruba před dvěma lety upustil od plánovaného šifrování iCloud záloh. 

iCloud zálohy nejsou tak dobře šifrovány

Rozhodnutí mělo přijít poté, co společnost tyto plány prozradila FBI. Ta samozřejmě vznesla námitky, což nebylo žádným překvapením, vzhledem k jejímu předchozímu nátlaku na Apple. Již několikrát FBI po Applu chtělo, aby usnadnil přístup k iPhonu jednoho ze střelců, San Bernardina Syeda Farooka. Není však jasné, že právě FBI mohlo být tím pravým důvodem, proč se firma vzdala původního plánu pro šifrování záloh. 

iCloud

Jeden ze zdrojů uvedl, že Apple nechtěl šlapat hada bosou nohou a riskovat tak další boj s FBI. Zároveň však jeden z bývalých pracovníků firmy prohlásil, že by Apple mohl od původního plánu upustit kvůli obavám z toho, že by data zákazníků mohla být častěji zablokována. Apple celou situaci nepřekvapivě odmítl komentovat. 

Nutno ale poznamenat, že to neznamená, že by vaše data v systému iOS byla nezabezpečená, nebo dokonce iCloud zálohy zcela nezabezpečené. Jak vysvětluje Apple, zvláště citlivá data, jako je vaše iCloud klíčenka, síťová hesla, zdravotnická hesla, informace o platbách a informace Siri, jsou na serveru iCloud šifrovány. 

Většina vašich informací má také nějaký druh šifrování na serveru. Je však technicky možné, že pracovníci společnosti Apple a orgány činné v trestním řízení získali tato lehce chráněná data, a to je problém – pro lepší zabezpečení byste museli vypnout zálohy iCloud (a místo toho se spoléhat na lokální zálohy Mac / PC).

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Marek Schoř

25. 1. 2020, 9:57

Dohady, domněnky, spekulace, poplašné zprávy…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat