Apple Card je minimalistický a sexistický

Apple Card je minimalistický a sexistický
2019-11-12T11:32:52+02:00
• 12. 11. 2019
1

Banka spolupracující se službou Apple Card čelí právní kontrole kvůli závažnému obvinění. Ministerstvo financí v New Yorku zahájilo vyšetřování praktik společnosti Goldman Sachs poté, co zakladatel společnosti Basecamp, David Heinemeier Hansson, obvinil Apple a Goldman Sachs ze sexismu při určování úvěrových limitů. 

Apple Card má problémy s algoritmem

David Heinemeier praktik obdržel 20krát vyšší limit než jeho manželka, a to navzdory jejímu vyššímu kreditnímu skóre. David dokonce nedostal ani žádnou odbornou pomoc od zákaznického centra. Apple, případně Goldman Sachs, je zkrátka a jistě sexistický, minimálně tedy používaný algoritmus. 

Zahraniční média pochopitelně tyto informace začala šířit rychlostí světla. Není tedy divu, že se o toto téma začne zajímat také ministerstvo financí v New Yorku. K celé situaci se dokonce vyjádřila i banka Goldman Sachs, která ve svém prohlášení tvrdí, že „úvěrová rozhodnutí byla založena pouze na „bonitě“, nikoliv na pohlaví“. To ale stále nevysvětluje fakt, proč žena se silnějším úvěrovým skóre získala mnohem nižší limit. Zajímavostí také je, že se s tímto problémem setkala také manželka Steva Wozniaka, tedy jednoho z původních zakladatelů společnosti Apple. 

Není jisté, jak dlouho bude vyšetřování trvat. Neexistuje ani žádná záruka toho, že by banka (či Apple) chybu v algoritmu opravila. Incident však poukazuje na možné obavy, tedy že předpojatost v algoritmech vytváří pro některé skupiny velké nevýhody. 

Zdroje: engadget.com, 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

To už opravdu lidský mozek začíná tak degenerovat? To se opravdu na světě najde někdo, kdo považuje za sexistické určování úvěrových limitů?
Kam ten svět spěje.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat