Android má problém se zálohováním, některým nefunguje

Android má problém se zálohováním, některým nefunguje
2019-11-15T09:29:39+02:00
• 15. 11. 2019
11

Každý smartphone se systémem Android má funkce pro zálohování dat aplikací, historie volání, kontaktů, nastavení zařízení, fotek, videí a SMS zpráv. Vše je svázané s vaším Google účtem, v rámci kterého dochází k ukládání. Nyní se ale ukazuje, že na mnohých zařízeních tato funkce není dostupná. Jedná se o chybu, o které Google ví.

Android a zálohování

Jak již bylo řečeno, Google ví o problému se zálohováním a momentálně se pracuje na nápravě. Problém jako takový se objevuje na mnohých zařízeních se systémem Android 9 a Android 10, přičemž se objevuje i na zařízeních Google Pixel. V tuto chvíli se ví, že není nijak spojen s bezpečnostní záplatou, kolik účtů máte na zařízení atd.

Jestli vám zálohování na mobilu funguje, můžete zjistit velmi jednoduše. Běžte do nastavení, dále zvolte položku Systém a následně Záloha. Zde uvidíte u jednotlivých položek, že se čeká na zálohování, přičemž manuální možnost je deaktivována.

problém se zálohováním

Normální stav zálohování, vs. problém se zálohováním

V tuto chvíli existuje jen jedna možnost, jak vynutit zálohování. Ve svém zařízení musíte deaktivovat zámek displeje, následně provést zálohu a pak opět aktivovat zámek displeje, aby se vám do zařízení jen tak někdo nedostal. Je zde ještě možnost využití ADB příkazů, jak je popsáno na XDA Developers, ale toto řešení je pro velmi zkušené uživatele.

S největší pravděpodobností zde dochází k nějaké chybě ve spojení se zámkem displeje, jelikož se používá také pro šifrování dat při zálohování na servery Googlu. Nyní je otázkou, jestli oprava ze strany Googlu bude na jeho serverech, nebo bude potřeba aktualizace systému.

Pokud se bude muset provést druhá možnost, tak některé postižené mobily budou dlouho bez opravy, když vezmeme v potaz frekvenci aktualizací levnějších zařízení. Zatím si tedy budeme muset počkat na vyjádření Googlu, ale samotný problém už trvá podle některých 9 měsíců.

Máte stejný problém? Ozvěte se v komentářích (verze systému, název mobilu).

Zdroje: androidpolice.com, computerworld.com, 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Libor Bednařík

25. 12. 2020, 0:01

Libor
Doogee X30 android 7. Nelze zálohovat a nemám ani zámek telefonu či displeje :(

Radim Jablonka

24. 11. 2019, 18:10

Honor 10 android 9.1 po factory resetu nefunguje

Ivana Milová

16. 11. 2019, 20:58

Samsung S10 OS9 je bez problémů. Vše zálohováno. Zálohuji hlavně do samsung cloud, ale občas kontroluji i google zálohu. Dá se to zjistit i na google disk, jestli se ukládá. Zálohovat se dá i přes manažery pro mobily na počítači. Každý si jistě náhradu najde než bude zase google záloha plně funkční.

Tomáš Muškát

15. 11. 2019, 17:28

Mě se sice zálohuje, ale nikdy ne všechno. nemůžu se na to vůbec spolehnout. Musím dělat zálohy i jinak. Nejvíc to vidím u kontaktů. Tuto chybu nekdy vidím, stačí mi dát synchronizovat a ok. Tři zálohy, každá jinak a mám klid. Jediný co asi funguje, tak jedině fotky, ty se mi zálohují všechny.

Milan Bečvařík

15. 11. 2019, 16:42

Asus Zenfone 6 / Android 10 no problem…..

Vladka Tabakova

15. 11. 2019, 14:00

OnePlus 6, android 10, krome SMS, ale tam to muze byt tim, ze je temer nepouzivam a nedavno jsem zmenila na Google massages, takze se zalohovaly naposledy v rijnu, zbytek zaloh dnes.

David Hušek

15. 11. 2019, 12:34

Mě honor 9 lite dával jsem facrory reset a už nejde

Ján Valkovič

15. 11. 2019, 12:19

Komunitný Android sa vie obnoviť so zálohy až s Gapps, predpokladám teda, že funkcia zálohovania môže byť súčasťou Google Play Services.
Mne záloha ide spustiť, ale po pár minútach skončí s notifikáciou, že bola neúspešná. Ale mám podozrenie, že fakt, že ide vôbec spustiť môže súvisieť s Google One. Keď spustím zálohovanie v Google One (nová funkcia), spustí sa systémová záloha.

Lubomír Váňa

15. 11. 2019, 12:07

Minulý týden jsem dělal factory reset na prvním Pixelu XL, záloha se sice načetla, ale ne celá, ze zálohy se načetly aplikace, kontakty, seznam hovorů, nastavení vyzváznění a budíků, ovšem již ne sms zprávy a nastavení základní plochy (rozmístění aplikací a widgetů na ploše).. Díky bohu tak, že ještě na sekundární zálohu sms používám stále starý dobrý SMS BackUp.

SticklerStickleru

15. 11. 2019, 10:40

Jojo kamarád s tím měl nedávno problém :D

Jiří Tůma

15. 11. 2019, 9:58

Samsung Galaxy Xcover 4s, Android 9 – bez problémů

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat