Kaspesrky: počet mobilního malwaru se zdvojnásobil

Kaspesrky: počet mobilního malwaru se zdvojnásobil
2019-08-04T18:00:46+02:00
• 4. 8. 2019

Zařízení s operačním systémem Android jsou stále pod velikým tlakem ze strany hackarů. Ti se totiž snaží dostat do telefonu uživatele prostřednictvím aplikací. Útočník se tak snaží přesvědčit uživatele telefonu, aby si nainstaloval jeho aplikaci, která je buď rovnou infikovaná malwarem, nebo je zcela v pořádku, aby prošla kontrolou Play Protect a malware se do ní dostane až prostřednictvím aktualizace. Zatímco v roce 2017 bylo evidováno přes 66 miliónů útoku, v roce 2018 to bylo přes 115 miliónů útoků.

Malware číhá všude

Nejčastějšími útoky byly již zmíněné škodlivé aplikace, které se šířily jak přes Google Play, tak přes alternativní databáze aplikací či dokonce přes SMS. Velice podstatné je, aby uživatel věděl, co na svém zařízení povoluje a co instaluje. Důležité je dívat se na hodnocení aplikace a příslušné komentáře uživatelů, pokud jde o aplikaci z Google Play. V případě instalace z jiných zdrojů je lepší se instalaci aplikace vyhnout, jelikož je zde nulová garance toho, že aplikace není infikovaná.

android malware

V roce 2018 čelili uživatelé mobilních zařízení nejsilnějšímu náporu hackerů, který jsme kdy zaznamenali. V průběhu celého roku jsme se tak mohli setkat se zcela novými technikami infikace mobilů, mezi které patřil například DNS hijacking, nebo pokročilými způsoby distribuce, jako je spam prostřednictvím SMS zpráv. Tyto zkušenosti tak podtrhávají důležitost kybernetické ochrany i u zařízení, jako jsou chytré telefony,“ sdělil Viktor Čebyšev, bezpečnostní odborník Kaspersky Lab.

Další zajímavá zjištění reportu Vývoj mobilního malwaru v roce 2018:

  • V roce 2018 bylo mobilním malwarem v České republice napadeno 4,79 % uživatelů. Nejvyšší počet obětí zaznamenal Írán (44,24 %), Bangladéš (42,98 %), Nigérie (37,72 %), Indie (36,08 %) a Alžírsko (35,06 %).
  • S mobilním ransomwarem se v ČR setkalo 0,04 % uživatelů a na Slovensku 0,02 %. Na prvních pěti místech celosvětového žebříčku se co do počtu obětí mobilního ransomwaru umístily Spojené státy (1,42 %), Kazachstán (0,53 %), Itálie (0,50 %), Polsko (0,49 %) a Belgie (0,37 %).
  • 0,17 % Čechů se setkalo s mobilními bankovními trojany. Nejhůře v tomto ohledu dopadlo Rusko (2,32 %), Jihoafrická republika (1,27 %), USA (0,82 %), Austrálie (0,71 %) a Arménie (0,51 %).

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat