Android: Objeveno 85 aplikací obsahující AdWare

Android: Objeveno 85 aplikací obsahující AdWare
2019-08-16T19:30:14+02:00
• 16. 8. 2019

KRAKOW, POLAND - 2018/11/27: Google Play Store app is seen on an android mobile phone. (Photo by Omar Marques/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Máme zde další případ šíření nebezpečných aplikací. Tentokrát jde o AdWare, tedy aplikace obsahující kód, který má za úkol zobrazovat reklamy na daném zařízení. Útočníků tedy nejde výhradně o citlivá data, spíše chtějí vydělat pomocí zobrazování nevyžádaných reklam. Aktuální problém se týká 85 aplikací, které byly dostupné v Obchodě Play.

85 aplikací s AdWarem

Bezpečnostní společnost Trend Micro objevila celkem 85 aplikací obsahující AdWare, ale tentokrát nejde o jen tak jednoduchou formu. Tvůrci si nechali záležet na funkčnosti. Například se reklama na zařízení nezačala zobrazovat okamžitě. Aplikace vyčkala například i půl hodiny a následně začala servírovat reklamní sdělení.

Aby toho nebylo málo, aplikace většinou dokázaly sledovat chování uživatele na zařízení a podle toho upravit zobrazování reklam. Tvůrci šli ale trochu dál. Zdrojový kód obsahoval možnost vzdáleného upravení, respektive ovládání. Šlo tak například na povel začít zobrazovat reklamy častěji, jinou formu atd.

Google byl již informován a všechny dotčené aplikace odebral. Zde ale nejde o nějaké drobné aplikace, některé z nich byly stažena více než milionkrát – například super Selfie, Cos Camera, Pop Camera, One Stroke Line Puzzle. Kompletní seznam najdete v oficiální dokumentaci zveřejněné společností Trend Micro.

Jak je vidět, Google stále má na čem pracovat, aby dokázal detekovat podobné aplikace a nebezpečné kódy. Bohužel se jedná o běh na dlouhou trať, jelikož tvůrci přichází s novými metodami a jejich detekce je čím dál více obtížná.

Zdroj: techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat