Podívali jsme se na iPadOS 13, konečně vhodný systém pro iPady video

Podívali jsme se na iPadOS 13, konečně vhodný systém pro iPady [video]
2019-07-28T19:30:36+02:00
• 28. 7. 2019
2

Letos v červnu Apple představil novou verzi systému iOS s číslovkou 13 a změny na iPad vyhodnotil výrobce tak razantní, že systém na tyto tablety přejmenoval na iPadOS. Pojďme se tak dneska podívat na ty nejlepší funkce nového systému pro iPady. Většina dnes ukazovaných funkcí je však dostupná i na iPhony.

Videopohled

Podpora USB disků

Asi nejlepší novinkou je podle mě podpora připojení USB flash disků a dalších zařízení. Můžete tak vzít USB-C dock od Macbooku Pro a připojit přes něj flash disk. Poté hned vidíte v aplikaci soubory a celý obsah, se kterým lze dále pracovat.

Soubory lze kopírovat, přesouvat do iPadu, nebo i komprimovat. Oceňuji také přehledné zobrazení s řadou detailů, například u fotek. Velkým pozitivem nové aktualizace je také možnost stahovat soubory přímo v Safari. Stažené položky pak vidíte také v aplikaci Soubory. Je vcelku ostuda, že toto Applu trvalo třináct verzí.

Nový tmavý režim

Potěšil mě také tmavý režim neboli dark mode, který měl mít iOS určitě také již nějaký pátek. Na iPadu dark mode asi tolik neoceníte jako na iPhonech s OLED displejem. Nastavit lze i automatickou aktivaci podle východu/západu slunce.

Obměnou prochází funkce 3D Touch. Zkratky při zatlačení na aplikaci jsou totiž nově dostupné i na zařízeních bez této technologie. To zcela jasně naznačuje absenci 3D Touch u letošních iPhonů. Na poslední betaverzi tak stačí jen o trochu déle podržet prst na ikonce a nabídka se otevře. Provedení je tak podobné jako implementace na Androidu.

Velice chválím přidání položky “Rearrange apps” (přerovnat ikonky) jako jednu zkratku. Už od počátku uvedení 3D Touch se totiž silné zatlačení a dlouhé podržení právě pro přeuspořádáni plochy pletlo a pro běžné uživatele to nebylo moc intuitivní.

Plnohodnotné Safari

U některých aplikací jako třeba Safari nebo soubory pak přibyla do tohoto menu ještě jedna zajímavá položka. Tou je “Show all windows” nebo “Zobrazit všechna okna”. S iPadOS je totiž možné mít aktivní více než jednu instanci aplikace. Díky tomu tak můžete dát vedle sebe dvě okna Safari a k tomu mít ještě další na pozadí. Po prvním seznámení s touto funkcí mi přišlo, že to systém jako celek dělá trochu méně přehledný a složitější. Po pár týdnech jsem si na to ale zvykl a tuto novinku si užívám.

Prohlížeč Safari se nyní chová stejně jako ten na macOS. Vynutí si tak místo zobrazení zjednodušené mobilní verze plnohodnotnou. Fungují tak bez problémově tvorba v Google Dokumentech nebo YouTube Studio.

Vylepšené aplikace

Aplikace fotogalerie vylepšuje editor fotek. Oceňuji v první řadě možnost stejným způsobem editovat i videa. Lze je tak konečně jednoduše otočit, aplikovat filtr, nebo provést další úpravy jako změnu expozice, sytosti nebo aplikovat redukci šumu.

Přepracování se dočkala aplikace Připomínky, která je o něco chytřejší. Při psaní úkolu stačí napsat “dnes v 19:00” a hned vám aplikace nabídne připomenutí v tento čas.

Velice se mi líbí také detaily jako nový ukazatel hlasitosti nebo možnost připojit se ke konkrétní WiFi síti rovnou v ovládacím centru. Na iPadech je také nyní více ikonek na domovské obrazovce včetně místa pro widgety nalevo. Díky tomu tak můžete mít vaše připomínky, počasí nebo jiné widgety neustále na očích.

Upravená je i aplikace Mapy, která se pyšní fotkami ulic. To je ale zatím jen v některých oblastech v USA. Především posouvání v ulicích ale vypadá opravdu efektně.

Novinkou je také možnost připojit k iPadu myš. Po nastavení tlačítek to nefunguje vůbec špatně, ačkoliv třeba posouvání na stránce není tak plynulé.

Připojit lze také herní ovladače od Playstationu 4 nebo Xboxu One. Některé hry, jako třeba GTA San Andreas již nyní tyto ovladače podporují. Díky tomu tak máte z iPadu takovou malou herní konzoli na cestách. Spolu s připravovanou službou na hry Apple Arcade to bude ideální kombinace.

Zhodnocení

Celkově iPadOS 13 přináší řadu funkcí, které měl tento systém umět již dávno. Přesto jsem velmi rád, že třeba podpora USB disků a tmavý režim je konečně tady. Mnoho funkcí sice známe z jiných systému již nějaký ten pátek, přesto se nyní z iPadu stává zase o něco lepší pracovní nástroj.

Finální verze iOS 13 a iPadOS 13 dorazí na podzim, pravděpodobně v polovině září. Z tohoto důvodu jsem ani nehodnotil stabilitu, jelikož jsme testovali betaverzi. Na kompletní zhodnocení a recenzi si tak ještě musíte počkat, přesto už teď jsem z aktualizace vcelku nadšený a těším se na vydání.

Kompatibilita

Aktualizaci budete moci instalovat na:

  • 12.9 iPad Pro
  • 11 iPad Pro
  • 10.5 iPad Pro
  • 9.7 iPad Pro
  • iPad (6. generace)
  • iPad (5. generace)
  • iPad mini (5. generace)
  • iPad mini 4
  • iPad Air (3. generace)
  • iPad Air 2

Za zapůjčení iPadu Pro 11″ pro tyto účely děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Vratislav Novák

29. 7. 2019, 9:13

Hezké shrnutí (převzetí?) kladů, jen třeba říci „B“ :) celé je to beta, hodně aplikací zlobí, safari je „plnohodnotné“ na oko, třeba zrovna ty zmiňované google dokumenty tam moc plnohodnotně nefungují ;) flashky, sd karty atd musí byt formatovány ve správném formátu, což je jasné, ale taky musí mít jméno, jinak se s nima nedá pracovat (osobně testováno na kartě z Gopro). Celý systém restartuji v průměru jednou denně :) Ale celkově se těším na září až to vyjde v ostré verzi a budou odstraněny ty dětské chybky.

Miroslav Růžička

VIP 29. 7. 2019, 19:40

Díky za pochvalu, jojo o stabilitě jsem zatím nepsal, protože je pravda, že zatím současné betaverze moc stabilní nejsou a i to Safari trochu zlobí, jak říkáte, ale to snad ještě vyladí :)
Ohledně flashek a SD karet díky za postřeh, mně totiž zatím všechny co sem zkoušel fungovali.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat