OLED displeje smartphonů mohou být ještě efektivnější, sníží se spotřeba energie

OLED displeje smartphonů mohou být ještě efektivnější, sníží se spotřeba energie
2019-07-05T07:49:41+02:00
• 5. 7. 2019

Neustále vyhlížíme novou technologii baterií, která by přinesla delší výdrž smartphonů na jedno nabití. Bohužel se nejedná o jednoduchý úkol, jelikož baterie jsou dost komplikované a nelze nasadit jen tak novou technologii. Zpravidla hrozí možnost exploze, hoření nebo jiného poškození, jelikož obsahují materiály a chemikálie, které bývají za některých okolností nestabilní. Na druhou stranu se dá pohlížet na celý problém trochu jinak. Možná již nyní máme k dispozici dostatečnou kapacitu baterií a jen komponenty v mobilních telefonech nejsou efektivní. Z tohoto úhlu pohledu je největším žroutem právě displej. A právě v této oblasti možná dojde k dalšímu vývoji.

Efektivnější OLED/PLED displeje?

Pokud jde o nejefektivnější technologii displejů pro smartphony, rozhodně jde o OLED/PLED panely. Jejich hlavní výhoda je u zobrazování černé barvy, jelikož právě pro tuto barvu nedochází k emisi jakéhokoliv světla. Samotné pixely jsou vypnuté. I proto se nyní čím dál více prosazuje tmavý vzhled systému i aplikací. Dochází tedy k menší spotřebě energie.

Na druhou stranu, když displej produkuje světlo, dochází ke zbytečným ztrátám. Displeje jako takové mají speciální filtry snižující odraz světla z okolí. Používají se proto, abyste lépe viděli obraz z displeje i na denním světle. Nevýhodou je, že právě tyto filtry odráží číst světla, které je emitováno samotným panelem. V některých případech se jedná až o polovinu světla.

Z tohoto důvodu musí výrobci zajistit větší světelnost displeje, což má negativní dopad na spotřebu energie. Výzkumníci z Imperial College London vyvinuli novou metodu, která může přinést lepší pronikání světla skrze takové filtry. Dr. Jess Wade, Li Wan, profesoři Matthew Fuchter a Alasdair Campbell vydali zprávu novém způsobu polarizace světla vycházejících z OLED a PLED displejů, které může jednodušeji proniknout skrze antireflexní filtry.

Z jejich výzkumu vyplývá, že chemickou změnou displejů lze docílit lepších výsledků. Ve výsledku tedy displej nepotřebuje tolik energie ani při jasnějším obrazu, jelikož světlo pronikne antireflexním filtrem jednodušeji. Ve své práci označují takový typ displeje jako CP-PLED. U něj se jim podařilo docílit touto změnou svítivosti 8000 nitů. Současné mobilní telefony mají až 1000 nitů.

Nyní je samozřejmě otázkou, kdy a jestli se dostane tato technologie do komerčního nasazení. Pokud by se této technologie ujal Samsung, rozhodně bychom se dočkali nové generace displejů, které budou efektivnější a budou spotřebovávat méně energie. Díky tomu by mohly mobilní telefony vydržet na jedno nabití delší dobu. Nyní ale nelze přesněji říci, jak moc by se nová technologie projevila na výdrž na jedno nabití u smartphonů. Studie je jedna věc, aplikace druhá.

Zdroje: digitaltrends.com, techradar.com, phys.org

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat