Do roku 2025 bude dodáno 2 miliardy zařízení s iSIM nebo eSIM

Do roku 2025 bude dodáno 2 miliardy zařízení s iSIM nebo eSIM
2019-07-08T21:55:42+02:00
• 9. 7. 2019

Možná si už ani nepamatujete SIM karty ve velikosti platební karty, ale to je jejich běžná velikost. Až později začalo docházet k miniaturizaci, přičemž nejmenší plastová kartička nese označení nanoSIM karta. I tak se nejedná o nejmenší možné řešení této technologie. V současné chvíli se objevuje hojně eSIM a brzy se dočkáme iSIM.

eSIM a iSIM na vzestupu

eSIM řešení vyžaduje specifický čip uvnitř zařízení, který musí splňovat bezpečností standardy. Problém je v nutnosti zakomponovat speciální součástku do již tak komplikované architektury malých zařízení. Ještě menší řešení je v podobě iSIM, kdy je elektronická SIM karta přímo součástí SoC, tedy procesoru daného zařízení. Například Snapdragon 855 splňuje požadované specifikace a kritéria pro nasazení této technologie.

Dle analýzy Counterpoint Research Analysis do roku 2025 bude na trh dodáno celkem 2 miliardy zařízení s eSIM nebo iSIM, přičemž první zmíněná technologie bude upřednostňována, aspoň po nějakou dobu. Zatímco byste si mysleli, že největší rozmach bude u smartphonů, tak právě ostatní produkty budou mít přednost.

Jak vidíte na obrázku výše, největší nárůst bude u dronů a podobných zařízení. Na druhém místě jsou notebooky a jiná podobný zařízení spadající do segmentu connected devices. Významný vzestup bude také nejrůznějších routerů, ale jak je vidět, i příslušenství v podobě nositelné elektroniky se dočká.

Sice mobilní telefony porostou jen o 22 %, tak právě u nich lze počítat s největším objemem. Na druhou stranu je možné, že eSIM nebo iSIM si najde rychlejší cestu do všech smartphonů, zejména do střední třídy. Zde je nutné ale podotknout, že v současnosti není příliš běžné, aby top model nabízel eSIM.

Zdroje: fonearena.com, arm.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat