Twisto: inovativní způsob placení uživatelská zkušenost

Twisto: inovativní způsob placení [uživatelská zkušenost]
2019-06-01T14:55:54+02:00
• 1. 6. 2019
7

Slyšeli jste o platební metodě Twisto? Tato služba je na trhu již od roku 2014 a za minulý rok se přes ní zprostředkovaly platby za necelou miliardu korun. Abych byl upřímný, tak jsem byl k využívání této služby zpočátku skeptický, a proto jsem se pustil do testu na vlastní kůži, abych mohl zprostředkovat co nejobjektivnější uživatelskou zkušenost. Zajímá vás, co je Twisto, v čem vidím jeho výhody, ale také příležitosti ke zlepšení?

Co je Twisto?

S Twistem jednoduše „platíte až po vyzkoušení“, tedy zpožděně, a to skrze internet nebo kamenné pobočky. Vše funguje na principu limitu, který máte k dispozici. Není tedy potřeba do této aplikace nahrávat jakékoliv peníze. Po registraci dostanete například limit 5 000 Kč a můžete začít směle platit skrze partnerské eshopy nebo si objednat kartu a jít přímo do obchodu.

Celé kouzlo tkví v tom, že během celého měsíce (např. od 1. května do 31. května) platíte za vaše každodenní položky a čtrnáctý den následujícího měsíce, tedy 14. června vám přijde vyúčtování, které uhradíte jednou platbou z vašeho účtu. Jde tedy o jakési odložené placení, což se může v období dovolených, Vánoc nebo později platících klientů hodit.

Co se mi na produktu líbí?

Základní tarif zdarma – největší výhodu Twista vidím v základní verzi zdarma. Zpočátku máte limit nižší, například 5000 Kč se 14 denní splatností zdarma. Limit i splatnost se zvyšuje, a to až do výše 25 tisíc a splatnosti až 45 dní, v našem předchozím případě bychom tedy za nákupy v květnu platili někdy v polovině července. Limit i splatnost se zvyšují na základě několika faktorů, například prokázáním schopnosti splácet nebo dodání výpisu z účtu.

Pokud by vám hlavou vrtalo, kde Twisto vydělává, tak na poplatcích od obchodníků, kteří mají Twisto implementováno jako platební metodu. Dále na odložených platbách nad rámec (tedy nad 14 den, respektive až nad 45 den), kde za každých 100 Kč které dlužíte, platíte 5 Kč. A v neposlední řadě na dvou placených tarifech, které dle mého názoru 2/3 zákazníků nevyužije a vystačí si s verzí online = tedy zdarma.

Odložená splatnost vyúčtování – jedena ze zásadních výhod Twista. Své platby jednoduše zaplatíte najednou v polovině dalšího měsíce.

300 Kč k první registraci zdarma – potěšilo mě, že jsem získal 300 Kč na první nákup. Je to dobrý nápad, který ulehčí ostych z vyzkoušení služby a nemusíte tak platit vyúčtování „ze svého“. A vlastně si můžete objednat dobrou večeři zdarma. Pokud i vy chcete získat bonus, stačí se registrovat zde nebo zadat promo kód TOMASR56.

Ulehčené placení faktury nebo složenky – Free účet je pouze online, to znamená, že s ním můžete platit v e-shopech, které tuto službu mají implementovanou. Podniků je dost a další přibývají. Kdyby vám však tento výčet nestačil, tak stačí nahrát jakoukoliv fakturu do Twista a nebo ji poslat z registrovaného emailu na plati@twisto.cz a vše bude automaticky zaplaceno. Může to vypadat úsměvně, ale funguje to.

Online podpora vždy při ruce – Několikrát jsem potřeboval něco vědět, ověřit, vyřešit a pro tyto účely má twisto podporu jak v aplikaci, tak na webu. Jsou na dotazy jakéhokoliv typu příjemní a snaží se vždy rychle poradit, což hodnotím na výbornou. Uvidíme, zdali jim to vydrží s rostoucím počtem klientů a jejich dotazů i do budoucna.

Cashback z online nákupů – Sice nejsem úplný zastánce konzumní společnosti a modelu čím víc nakupuji, tím víc získám zpět, ale pokud máte oblíbené e-shopy a rádi ušetříte cca 5 % z nákupu ve vybraných eshopech, tak budete potěšeni. S tímto modelem přichází čím dál víc firem. Tuto funkci možná znáte od AirBank nebo plné peněženky.

Přehledná aplikace iOS, Android i webové rozhraní – Mám rád minimalismus a funkční aplikace bez zbytečných hloupostí. Testoval jsem aplikaci pro iOS a nemám výhrad. Je zde vše přehledně a jasné na první dotyk. Co je však ještě lepší a přehlednější, je webové rozhraní.

Má smysl placené Twisto?

Ano, ale ne pro každého. Většina si pravděpodobně vystačí s tarifem zdarma. Twisto nabízí celkem tři tarify: online (zdarma), standard (49 Kč/měsíc) a premium (99 Kč/měsíc).

S tarifem standard získáte fyzickou platební kartu MasterCard, se kterou můžete platit kdekoliv. Součástí může být i gumový náramek, do kterého se dá vložit malá bezkontaktní kartička, a pokud neplatíte hodinkami, tak se jedná o dostačující náhradu.

Dále získáte možnost vložení karty do Apple Pay a funkci Split, která umožňuje rozdělit útratu mezi kamarády. Pokud jdete například s kamarády sednout, může zaplatit jeden a poté nechat útratu v aplikaci rozdělit a doplatit z Twista ostatních.

 

S tarifem Premium získáte cestovní pojištění pro celou rodinu do výše 3 000 000 od společnosti Uniqa, což už by samo o sobě za oněch 99 Kč za měsíc stálo. Kompletní informace o cestovním pojištění naleznete zde. A v neposlední řadě získáte středový kurz pro platby v zahraniční, což znamená, že zaplatíte o cca 3 % měně.

Placené tarify na 3 měsíce zdarma – Oba placené tarify jsou na první 3 měsíce zdarma, takže dobrý tip k vyzkoušení.

Dodání karty do druhého dne – Na zkoušku a na recenzi jsem si objednal tarif premium (na 3 měsíce zdarma). Kartu mi dovezl kurýr druhý den odpoledne. A to nebydlím v Praze, ale v menší vesničce na Moravě. Takže palec nahoru.

Co hodnotím záporněji?

Prvotní nepochopení užitečnosti služby – Musím se přiznat, že zprvu jsem službu moc nechápal a trvalo mi dlouho, než jsem ji vyzkoušel. Primárně asi proto, že nepotřebuji mít k dispozici „cizí“ peníze, utrácet a poté vše „zaplatit“. Nyní však vidím benefitů výrazně víc a Twisto budu používat jako doplňkovou službu v základním tarifu během roku a v plném třeba při cestách do zahraničí.

Těžší úkol získat důvěru klientů – Z pohledu Twista je zásadní získat důvěru svých klientů, což v dnešní době může být těžší úkol. Pokud však někdo z okolí vyzkouší a doporučí, je získání důvěry náhle snazší. Ono to je dáno tím, že se jedná o primárně online službu bez poboček. Dle mého názoru to bude trend budoucnosti, který ušetří značné náklady a nabídne tak zajímavé benefity svým zákazníkům.

Design gumového náramku – Při vybalování náramku z krabičky jsem nebyl nijak potěšen ani znechucen. Jednoduše černý gumový náramek (pozn. pro ženy mají i fialovou verzi). Nicméně partnerka hodnotila náramek obyčejně a zmiňovala, že si s ním mohli v Twistu víc pohrát. Na druhou stranu funkci, pro kterou je určen, plní znamenitě a na ruce sedí příjemně. Je možné, že se bude časem špinit a chytat na sebe vše možné. Malinko složitější je i samotné zapínání, ale to chce získat grip.

  

Nahrání kopie OP v průběhu registrace – Na první pohled se jedná o negativum. Nemáme rádi kopírování svých dokladů, přeci jen se jedná o citlivá data. Na druhou stranu se není čeho bát a tato žádost je naprosto oprávněná a pochopitelná. Twisto potřebuje znát naši pravou totožnost a adresu. Jak jinak by dokázali každému dát k dispozici finanční prostředky?

Psst.. Jaké se chystají novinky?

Kategorizace výdajů – V aktuálních měsících přibude kategorizace výdajů, která má za cíl přehledně sumarizovat a vizualizovat za co nejvíce utrácíme.

Vlastní finance – Aktuálně funguje Twisto tak, že platíme až po vyzkoušení zboží nebo po vyúčtování, které nám přijde. Nově však budete moci do účtu nahrát i své peníze a bude otázka, zdali použijete pro své nákupy své finance nebo kreditní rámec Twista. Mně osobně dává větší smysl právě rámec Twista.

Google Pay – Apple Pay je k dispozici již od počátku roku. Nově však přibude i placení skrze Google Pay.

Zhodnocení a doporučení

Čísla hovoří jasně, Twisto je technologickým trendem a uskutečňuje se skrze něj čím dál větší počet transakcí. Mně osobně se služba začíná líbit a vidím v ní skryté benefity. Za mě stojí služba minimálně za vyzkoušení. Registrace netrvá déle než 15 minut, potvrzení máte do druhého dne, s počátečním limitem můžete ihned nakupovat a s bonusem splatit vše do výše 300 Kč bez vložení svých financí. Co si myslíte o službě vy? Využíváte?

Vyzkoušejte si Twisto s 300 Kč bonusem

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Profesionální kouč a lektor se zájmem o produktivitu a technologické novinky. www.tomasrygl.cz

Komentáře

Martina Kohutová

26. 6. 2019, 23:13

Pokud potrebujete jen “par korun” do vyplaty, je podle me nejlepsi zalozit si Twisto. Vyuzivam ho uz skoro rok a nikdy s nicim nebyl problem. Jsou rychli, ferovi a hlavne neplatite jim nic navic, pokud je to opravdu jen na par dni nebo tydnu, (max 45 dni)kdy penize potrebujete. Pokud nepatrite mezi ty lidi, kteri platit proste nechteji:) Nastavi vam limit primo na miru anemusite se bat nakupovat pohodlne treba cely mesic;) Navic je super ze vsechny faktury budete mit v jejich aplikaci takze presne budete vedet co kde a jak jste potom zaplatili;) a v pripade ze budete chtit napriklad zbozi z int. shopu vratit, protoze nesedi, prenechate to twistu a zbytek si vyresi sami:) Navic registraci pres odkaz nize dostanete okamzite bonus 300,- jako start na cokoliv https://www.twisto.cz/registrace/?promo=MARTINAK45

Hakus von Tyros

16. 6. 2019, 18:14

Neznám, ale po přečtení článku celkem zajímavé.
Ještě dodám.
V předchozím příspěvku pan Rokos uvádí, cituji: „Třeba naprostá bezpečnost“.
Tat toto ani náhodou.
Kdo se alespoň malinko pohybuje v oblasti IT, tak ví, že ……. .
Zbytek si doplňte – domyslete.

Daniel Rokos

19. 6. 2019, 13:44

Samozřejmě myslím bezpečnost.Jelikož nepoužíváte svoje peníze.

Daniel Rokos

14. 6. 2019, 11:05

Twisto používám delši dobu.Výhod je tam daleko víc.Třeba naprostá bezpečnost.

Z meho pohledu pouze dalsi kreditka od ?ne?bankovni spolecnosti – v zakladu bez fyzicke karty, tudiz odkazan pouze na kooperujici obchodniky. Jako plus beru pouze cashback oproti me standardni kreditni karte, kterou mam „zadarmo“, s pojistenim a plastem.

Hakus von Tyros

19. 6. 2019, 14:48

Souhlas.

Filip Machata

1. 6. 2019, 12:34

Vyúčtování nechodí 14. den následujícího měsíce, ale první den a splatnost je do 15. onoho následujícího měsíce. A těch 45 dnů je IMO od 1. do 15. dalšího měsíce. Tedy ve vašem případě by ta splatnost byla onoho 15. června.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat