Některé iOS aplikace tajně sdílejí veškerá data o uživateli

Některé iOS aplikace tajně sdílejí veškerá data o uživateli
2019-06-01T16:39:49+02:00
• 1. 6. 2019
2

Pokud máte ve svém chytrém telefonu s logem nakousnutého jablka povolenou funkci Background App Refresh (Aktualizace aplikací na pozadí), máte zaděláno na problém. Některé iOS aplikace totiž využívají této funkce k pravidelnému odesílání dat analytickým společnostem. 

S touto informací původně přišel zahraniční zpravodajský list The Washington Post. Ten ale prozradil mnohem více. Pojďme si tedy celou problematiku představit. Geoffrey Fowler se totiž spojit s jednou zajímavou společností. 

iOS aplikace mohou být hrozbou pro uživatele

Jak jsem již lehce nakousl, redaktor The Washington Post se dostal do kontaktu se společností Disconnect. Díky této spolupráci měl možnost použít jejich speciální software, prostřednictvím kterého zjistil, co přesně dělá jeho iPhone. 

A přestože není žádným překvapením, že aplikace využívají speciální tracery a sdílejí uživatelská data, je frekvence, s jakou aplikace využívají Background App Refresh pro odesílání dat společnostem, velmi překvapující. 

Geoffrey Fowler totiž zjistil, že aplikace odesílají data týkající se telefonního čísla, e-mailu, aktuální polohy, IP adresy a další. Tímto se z anonymního uživatele stává reálná osoba s pravou tváří. Zajímavý je ale také i celkový postup předávání dat. Níže naleznete přesný příběh redaktora, který si celý proces vyzkoušel na vlastní pěst. 

„V jedno noční pondělí získalo hned několik společností důležité informace u iPhonu redaktora. Ve 23:43 se společnost Amplitude dozvěděla telefonní číslo, e-mail a přesnou polohu uživatele. Ve 3:38 dostala jiná společnost digitální otisk telefonu. V 6:25 obdržel Demdex možnost, jak identifikovat mobilní telefon redaktora.“

Veškerá tato data sdílí například aplikace OneDrive, Mint, Nike, Spotify, Weather Channel, DoorDash, Yelp, Citizen a dokonce i The Washington Post. Nutno také podotknout, že Fowler během týdne testování narazil na 5 400 trackerů, které Disconnect objevil a prohlásil, že během měsíce mohou získat až 1,5 GB dat.

Zdroj: macrumors.com

 

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Článek bych rozdělil na dvě části, první část by se měla týkat dat, která aplikace potřebují k tomu, aby vůbec fungovaly a druhá část, data, která jsou opravdu „kradená“ aplikacemi o uživateli.
Házet vše do jednoho pytle mi nedává smysl. Dám příklad, nainstaluji si aplikaci pro předpověď počasí, tak je logické, že potřebuje vědět, kde jsem, ale už by neměla mít informaci např. o IP adrese.

Tadeáš Pospíšil (Britanian man)

2. 6. 2019, 9:32

A proto je iJOS nejbezpečnější systém na světě ;)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat