Microsoft Edge „Chromium“ vyjde v lednu aktualizováno

Microsoft Edge „Chromium“ vyjde v lednu [aktualizováno]
2019-11-06T17:55:21+02:00
• 6. 11. 2019
1

Aktualizováno 6. 11.

Microsoft na konferenci Ignite 2019 oznámil datum, kdy bude nový prohlížeč Edge založený na projektu Chromium dostupný ve stabilní verzi. Stane se tak 15. ledna 2020. Kromě toho jsme se ale dočkali oznámení, že se dočkají i majitelé počítačů se systémem Linux. Microsoft tak zaútočí na všechny platformy, což je vůbec poprvé ve své podstatě. Bohužel nebylo uvedeno datum, kdy bude dostupná verze pro Linux.

Microsoft díky tomu bude moci budovat novou uživatelskou zkušenost mezi systémy a hlavně při procházení internetu. Microsoft získává poměrně silný nástroj, v rámci kterého může docházet k lepší synchronizaci.

Microsoft mění logo webového prohlížeče Edge [aktualizováno]

Aktualizováno 20. 6.

Po měsíci zde máme nějaké novinky kolem nadcházejícího webového prohlížeče Microsoft Edge postaveném na projektu Chromium od Googlu. Microsoft oznámil, že je nyní k dispozici Edge Canary pro operační systémy Windows 7, Windows 8 a Windows 8.1. Díky tomu si můžete vyzkoušet novinku na starších systémech. Pro stažení stačí navštívit stránku Microsoft Edge Insider.

Součástí je samozřejmě i Internet Explorer mód, což se hodí pro webové aplikace napsané pro starší typ prohlížeče. Microsoft dále nastiňuje, že co nevidět bude k dispozici plná podpora tmavého režimu. Mimo to se objevují spekulace, že by Microsoft „Chrome“ Edge mohl zavítat i na Linux, ale zatím nemáme k dispozici bližší informace.

Aktualizováno 20. 5.

Přibližně před dvěma týdny jsme vás informovali, že nová verze webového prohlížeče Edge od Microsoftu bude dostupná i pro macOS. Nyní jsme se konečně dočkali a první je k dispozici varianta Canary, která je sice nestabilní, ale mohou si ji vyzkoušet majitelé Apple zařízení. V dohledné době asi přijde ještě verze Dev a nakonec beta varianta. Na stabilní Edge postaveném na projektu Chromium si budeme muset nějaký čas počkat. Pokud si chcete první verzi vyzkoušet, stačí navštívit stránky Microsoftu.

Původní článek 6. 5.

Když Microsoft ohlásil, že další verze webového prohlížeče Edge bude postavena na projektu Chromium od Googlu, skoro nikdo nechtěl věřit. Již nyní mohou uživatelé testovat tuto novinku na Windows 10. Nyní zde máme další novinku, tedy aspoň poodhalení od Microsoftu, které učinili na své vývojářské konferenci.

Edge pro macOS a nejen to

Už je to 16 let, co mohli majitelé počítačů od Applu běžně používat webový prohlížeč Internet Explorer. Od té doby se hodně změnilo a nyní se ukazuje, že Microsoft nabídne znovu svůj prohlížeč pro macOS. Tentokrát bude postavený právě na Chromiu. Díky tomu Microsoft obsáhne takřka všechny platformy. Zatím ale není stanoveno datum, kdy se novinky dočkáme.

Nejedná se ale o jedinou novinku, kterou Microsoft oznámil. V rámci chystané verze nejen pro Windows 10 se dočkáme nového nastavení pro ochranu osobních informací. Respektive bude zde možné omezovat sledování uživatelů webovými stránkami a jinými servery na internetu. K dispozici budou tři nastavení – neomezené, vyvážené a přísné.

Další novinka se jmenuje kolekce a bude nabízet shromažďování , organizování, sdílení a exportování informací. Zde se počítá s integrací Office 365. Zajímavé je, že součásti nového prohlížeče Edge bude i mód Internet Explorer. Ten má zajistit zpětnou kompatibilitu s aplikacemi, které používají některé společnosti a jsou striktně vázané na původní prohlížeč.

Zdroje: theverge.com, neowin.net, neowin.net, neowin.net, twitter.com, betanews.com, neowin.net

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Tadeáš Pospíšil (Britanian man)

6. 5. 2019, 20:24

Takže konečně něco, co opět podporuje ActiveX? To by bylo super.
Jen je škoda že je to v Edgi

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat