Huawei Mate X – naše první dojmy video

Huawei Mate X – naše první dojmy [video]
2019-06-26T17:25:19+02:00
• 26. 6. 2019
1

Podívali jsme se do budoucnosti na nový  Mate X. Jaký je tento ohebný telefon? To se dozvíte v dnešním prvním pohledu. Tablet nebo telefon? Mate X je vlastně obojí. Nabízí totiž jeden velký 8” displej, který lze v půlce přeložit a rázem z něj máte telefon. V tomto uzavřeném stavu je tedy displej na obou stranách, což je velký rozdíl oproti Galaxy Fold, kde se displej uzavírá dovnitř. Jako telefon má tak Mate X jeden 6,6” displej nebo na druhé straně o trochu menší 6,4” panel. Jedná se samozřejmě o OLED.

Videopohled

První dojmy

Velice mě také překvapilo, jak je zařízení lehké v rozloženém tvaru. Mechanizmus otvírání a pant fungují spolehlivě, pro otevření stisknete tlačítko, což zařízení částečně rozevřen a zbytek provedete ručně. Moc se mi líbí samotné provedení konstrukce, kdy v rozevřeném stavu je Mate X skvělý třeba na prohlížení webu nebo čtení knih. Zároveň však tento malý tablet složíte a dáte do kapsy.

Pokud vás zajímá, zda je vidět taková vlnka v prostoru ohybu v rozevřeném stavu, tak trochu je, ale jedná se ještě o předprodukční vzorek. Zobrazovací panel je však vynikající a není mu co vytknout. Velmi se mi líbí detekce jakou stranou displej držíte v zavřeném stavu.

Čtečka otisků prstů je umístěná na bok zařízení, přičemž se zároveň jedná o tlačítko pro odemčení. Nad ní se pak nachází dvojtlačítko pro regulaci hlasitosti. Na spodní straně nalezneme USB-C konektor, který poslouží také k připojení sluchátek. 3,5mm jack by se sem totiž zcela nevešel.

Zcela logický chybí IP voděodolnost, protože mechanizmus pantu není tak jednoduché zabezpečit proti vodě. Uvnitř tepe osmijádrový procesor Kirin 980, tedy stejný jako třeba v P30 Pro. Oproti němu však nabízí Mate X navíc modem pro konektivitu 5G sítí.

Operační paměť nabízí 8 GB, vnitřní úložiště 512 GB a navíc jej lze dále rozšířit paměťovými karty NM. Systémem bude Android 9.0, přičemž nevím proč nám předprodukční kousek ukazoval verzi 5.1. K dispozici je také rozhraní pro běh dvou aplikací vedle sebe. To funguje spolehlivě, používá se totiž standardní split screen, který je třeba i na jiných telefonech. Přepínání mezi aplikací po rozložení na tablet se zdá také bezproblémové a funguje vcelku rychle. Teprve s novým Androidem 10 dostaneme nativní řešení ještě více aplikací.

Fotoaparáty máme na těle zařízení tři a velkou výhodou je jejich použití i pro pořizování selfies. Stačí totiž jen otočit telefon a hned vidíte na druhém displeji hledáček foťáku. Ten zároveň můžete zobrazit na obou stranách zařízení a tak má focená osoba rovnou náhled na snímek.

Jedná se přitom o sestavu z Mate 20 Pro, tedy o 40 MPx hlavní senzor, doplněný o 16 MPx ultraširokoúhlý a 8 MPx s trojnásobným přiblížením. Ve finální verzi však prý možná bude ještě lepší snímač. Kapacita baterie nabízí celkem 4500 mAh, přičemž velice potěší především rychlé 55W nabíjení. Samotnou výdrž zhodnotíme až později v recenzi.

Specifikace Huawei Mate X

  • displej: 8 palců (2480 x 2200 pixelů) OLED, 8:7.1
    • 6,6 palců (2480 x 1148 pixelů) 19.5:9
    • 6,4 palců (2480 x 892 pixelů), 25:9
  • procesor: HUAWEI Kirin 980 + Balong 5000 5G modem
  • 8GB LPDDR4x RAM
  • úložiště: 512 GB + až 256GB NM karta
  • Android 9.0 (Pie) + EMUI 9.1.1
  • foťáky:
    • 40 MPx, f/1.8
    • 16 MPx, širokoúhlý
    • 8 MPx, f/2.4, 3x zoom
  • Hybrid Dual SIM (nano + nano / NM card)
  • čtečka otisků prstů na boku
  • stereo reproduktory
  • rozměry: 161.3 x 78.3 (146.2 při rozložení) x 5.4 až 11 mm, 295 gramů
  • 5G Multi-mode,Dual 4G VoLTE, Wi-Fi 802.11 ac (2.4GHz a 5GHz), Bluetooth 5 LE, GPS (L1 + L5 dual band), NFC, USB Type-C (GEN1)
  • baterie: 4500 mAh + 55 W SuperCharge

Kdy se Huawei Mate X dostane na trh?

Do prodeje se Mate X dostane v září na globální trh. Česká cena by se pak měla pohybovat kolem 60 tisíc korun. Jak se vám budoucnost líbí? Nás Mate X velice zaujal a těšíme se, až se k nám dostane na test.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Až tomu vychytají mouchy, tak to vypadá super. Jen ten čtvercovej poměr stran mi přijde blbej, na filmy 16:9 to není. Ale zase logicky, z obdélníku by v zavřeném stavu vznikla nevzhledná nudle.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat