/e/ Foundation nabídne mobilní telefony Android bez Google služeb

/e/ Foundation nabídne mobilní telefony Android bez Google služeb
2019-06-19T11:39:11+02:00
• 19. 6. 2019
2

Když se řekne Android, většinu lidí napadne spojitost s americkou společností Google. Pokud si pořídíte mobilní zařízení s operačním systémem Android, tak skutečně nemáte moc možností, jak se od Googlu zcela odstřihnout. Společnost /e/ Foundation chce toto změnit. Hlavním cílem společnosti je přeprodej mobilních telefonů známých značek s operačním systémem Android s jediným hlavním rozdílem – naprosto bez Google služeb.

Za celým projektem stojí známý open source vývojář Gaël Duval. Toho mohou někteří čtenáři znát ve spojitosti například s Mandrake Linux. Duval již v roce 2017 představil /e/ OS – tedy Android bez Googlu. Hlavním benefitem /e/ OS má být zvýšená bezpečnost uživatele a jeho citlivých dat v mobilním telefonu.

Open Source všude kam se podíváte

/e/ OS je postaven nad LineageOS a verzí Android Nougat a Oreo. Verze s Android Pie se chystají. Zařízení s /e/ OS nabídnou svůj vlastní launcher, který je velmi podobný čínským napodobeninám iOS. Kromě toho se zájemci u /e/ OS mohou dočkat dalších open source aplikací. Již nyní je možné si stáhnout komunitní ROM až pro 81 zařízení.

 

Duvalova společnost /e/ Foundation chce ale nabízet známé mobilní telefony s již předinstalovaným /e/ OS. Případní zájemci si tak nemusí instalovat alternativní verzi OS manuálně, ale dostanou ji již po zakoupení. Zařízení se k majitelům dostane již odemčené, s podporou Dual-SIM, a navíc se zárukou 1 rok. Například Galaxy S9+ v 64GB variantě by mohl být dostupný za 549 eur (cca 14 055 Kč).

Uživatelé by měli mít k dispozici zřejmě také určitou formu obchodu s aplikacemi, ve které si budou moci stáhnout ověřené open source aplikace.

 

/e/ Foundation zcela zjevně necílí na velkou masu uživatelů. Může se nicméně jednat o zajímavou volbu pro uživatele, kteří rádi experimentují, anebo pro ty z vás, kterým se spojitost Androidu a Googlu nezamlouvá.

Samotný projekt momentálně moc hodnotit nelze, protože se teprve rozjíždí a hledá své zájemce. Bezpečnost dat je v současnosti velmi často skloňované téma a je pravdou, že Android v tomto směru za iOS stále trochu zaostává. V případě, že vás projekt zaujal, můžete se zařadit již nyní do seznamu zájemců. A pokud rádi experimentujete a vaše zařízení patří mezi 81 podporovaných, můžete si /e/ OS stáhnout i na něj. Instalaci alternativního systému ale provádíte na vlastní riziko a doporučuje se pouze zkušeným uživatelům.

Zdroje: androidpolice.com, e.foundation

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Jako já bych se moc nedivil, docela dost lidí začíná mít googlu plné zuby,patřim mezi ně

Hakus von Tyros

19. 6. 2019, 11:44

Tak toto se mi opravdu jeví jako dost odvážná utopie.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat