Samsung pracuje na foťáku umístěném pod displejem

Samsung pracuje na foťáku umístěném pod displejem
2019-05-05T11:00:57+02:00
• 5. 5. 2019

Výrobci se snaží nabídnout smartphone, který využívá maximálně přední stranu pro displej. To často vede k atypickému umístění přední kamerky. První jsme zde měli nejrůznější přesouvání, ale nakonec spousta výrobců uchýlila k výřezům v displeji. V poslední době se objevují zařízen přímo s dírou v displeji. Někteří výrobci se snaží nabídnout atypickou konstrukci, kdy je kamerka zabudovaná do výsuvného mechanismu. Nyní ale Samsung potvrdil, že pracuje na nové technologii.

Kamera pod displejem

Vice prezident R&D v Samsungu, Yang Byung-duk, potvrdil, že společnost již nyní pracuje na technologii, která umožní skrytí přední kamery přímo pod displej. Bohužel více detailů neprozradil, takže můžeme odhadovat, jakou cestou se Samsung vydá. V podstatě jsou zde dvě varianty s odlišným přístupem k implementaci této technologie.

V první řadě se zde nabízí možnost, kdy nebude potřeba příliš upravovat samotný displej. Již nyní totiž firmy zakomponovávají kamerky pod displej, ale tato technologie se používá jen pro snímaní otisků prstů. Právě optické čtečky využívají senzory pro focení, které využívají průchodnost světla skrz (AM)OLED displej. Zde by Samsung musel zapracovat na rozlišení a zejména na snímané vzdálenosti.

Samsung Galaxy S10e – konečně menší top model [recenze]

Druhá technologie by se mohla opírat o možnost deaktivace displeje nad prostorem, kde by byla umístěna přední kamerka. Případně by mohlo dojít ke zprůhlednění displeje. Zde by bylo ale vyžadováno komplikované řešení displeje. Ještě se nabízí mechanické řešení, kdy by nad kamerkou byl umístěn menší displej, který by se mohl přesunout, přičemž by vše zůstalo pod sklem.

V tuto chvíli tedy jen víme, že Samsung skutečně pracuje na nové možnosti umístění přední kamerky. Budeme si muset počkat na první demo takové technologie, ale to může trvat i několik let. Kupříkladu flexibilní technologie displejů se vyvíjela dlouhou dobu, přičemž trvalo sedm let, než jsme se dočkali prvních ohebných smartphonů.

Zdroje: gsmarena.com, techadvisor.co.uk

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat