Samsung Galaxy S10e – konečně menší top model recenze

Samsung Galaxy S10e – konečně menší top model [recenze]
2019-07-13T20:18:22+02:00
• 11. 3. 2019
2

Samsung si pro letošní rok nachystal další generaci top modelové řady Galaxy S. V minulosti docházelo mezi generacemi k pozvolnému vylepšování, tak nyní se společnost odvážila a rovnou se pustila do kompletní předělávky. Nyní se již nikdo nebude ptát, z kterého roku máte vlastně Galaxy S. Samsung nezapracoval jen na vylepšení mobilů, ale rovnou se pustil do rozšíření portfólia, jako to udělal Apple u svých iPhonů. Už jste si u nás mohli přečíst recenzi na Galaxy S10. Pokud chcete větší zařízení s větší kapacitou baterie, nabízí se Galaxy S10+. Jestliže nejste zastánci velkých smartphonů, nabízí se novinka Galaxy S10e, na kterou se dnes podíváme.

Malý a roztomilý

Na první pohled je Galaxy S10e nejmenší z trojice představených novinek a také nabízí trochu odlišné technologie. Z papírového hlediska se jedná o slabší zařízení a pravděpodobně bude přehlíženo, zejména v porovnání s plnohodnotnými top modely S10. Na druhou stranu bych nepodceňoval S10e, a to ani z pohledu specifikací.

Samsung Galaxy S10e je po čtyřech letech nejmenší top model od tohoto výrobce. Všechny předchozí generace byly vždy větší, ale nyní zde máme konečně posun druhým směrem. Rozměry novinky jsou 142,2 x 69,9 x 7,9 mm. Když se podíváme jen na výšku mobilu, což je pro mnohé rozhodující faktor, tak se dá srovnat s Galaxy S5 z roku 2014.

  • Galaxy S10e – 142,2 x 69,9 x 7,9 mm
  • Galaxy S10 – 149,9 x 70,4 x 7,8 mm
  • Galaxy S9 – 147,7 x 68,7 x 8,5 mm
  • Galaxy S8 – 148,9 x 68,1 x 8 mm
  • Galaxy S7 – 142,4 x 69,6 x 7,9 mm
  • Galaxy S6 – 143,4 x 70,5 x 6,8 mm
  • Galaxy S5 – 142 x 72,5 x 8,1 mm

Pro mě to byl razantní skok směrem dolů, jelikož jsem zvyklý na velké smartphony. Právě tato jedna specifikace může být rozhodující při výběru. Během testování jsem si na velikost velmi rychle zvykl. Co se týče ergonomie mobilu, tak velmi dobře padne do ruky. Na zádech se nachází sklo, které je přerušeno jen v oblasti foťáků. Jinak je po stranách mírně zaoblené a přechází plynule do kovového rámu. Jen na spodní straně je trochu více zapuštěno a vytváří to menší schodek, což jsem pociťoval nejvíce v dlani. Není to nepříjemné, jen to působí zvláštně.

Hmatem jde rozeznat přechod mezi sklem a kovovým rámem po celé konstrukci zařízení, i přechod mezi rámem a displejem. Skutečně to není nic nepříjemného, jen o tom prostě budete vědět, ale po chvíli si zvyknete. Přední strana skla je také zaoblená a takřka zde nenajdete jakékoliv narušení povrchu. Jen v horní části nad displejem se nachází reproduktor. Senzory nehledejte, jsou umístěny pod displejem. Na notifikační diodu rovnou zapomeňte, je nahrazena funkcí AlwaysOn, která zobrazuje notifikace přímo na displeji.

Konečně užitečné Bixby tlačítko

Na pravé boční straně se nachází tři tlačítka. Horní kolébka slouží pro ovládání hlasitosti a hned pod ní najdete Bixby tlačítko. Tentokrát Samsung povolil a můžete si jej přemapovat na spouštění jakékoliv aplikace, byť asistenta Bixby se nezbavíte úplně, pokud nevypnete funkce tohoto tlačítka.

Na levé straně najdete jen jedno vypínací tlačítko, které je zapuštěné do konstrukce. Obsahuje navíc čtečku otisků prstů. Pracuje velmi spolehlivě i na to, že nedisponuje velkou plochou. Bohužel zvykání na její umístění je trochu delší. V první řadě je zapuštění velmi jemné, takže jsem se netrefil, jelikož jsem tento prvek nenahmatal. S tím souvisí i umístění. Byť je Galaxy S10e menší zařízení, tak čtečka a vypínací tlačítko poněkud výš, než bych čekal. Kdyby jej Samsung posunul o centimetr níže, byl bych rozhodně spokojenější.

Na horní straně najdete v rámu mikrofon a hybridní slot. Buď můžete použít rovnou dvě SIM karty, nebo jedno místo obsadíte paměťovou microSD kartou. Spodní strana je bohatší. Najdete zde USB C konektor, hlasitý reproduktor a mikrofon. Dokonce se Samsung nevzdal konektoru pro sluchátka. Rám je na několika místech narušen plastovými předěly kvůli anténám.

Galaxy S10e na mě zapůsobilo po konstrukční stránce. Svými rozměry padne do ruky a výborně se ovládá jednou rukou. V podstatě za celou dobu testování jsem neměl potřebu používat obě ruce, abych dosáhl na nějaké tlačítko nebo jsem nemusel mobil přehmatávat pro dosažení notifikační lišty. Jedinou výtku mám k umístění čtečky otisků prstů a také jejímu zapuštění. Ocenil bych i její větší zvýraznění pro lepší nahmatání, ale jinak u ní nevidím jakékoliv problémy.

Stereo s velkým S

U top modelů vždy očekávám použití stereo reproduktorů a po této stránce nejsem zklamán z Galaxy S10e. Hlavní reproduktor je umístěn na spodní straně a druhý je v malém otvoru nad displejem. Z této konfigurace bych si myslel, že se bude zvuk blížit k prožitku u mobilů, které mají reproduktory jen na přední straně. Nakonec jsem byl ale velmi mile překvapen. Samsung si pohrál s vyladěním a při sledování videa jsem měl velmi dobrý prožitek.

Nejenže je zvuk dobře nasměřován, ale jeho kvality jsou více než dobré. Sice se asi nebude moci měřit s některými herními mobily, kde jsou několikanásobně větší reproduktory, ale rozhodně mají co nabídnout. Vzhledem k umístění spodního reproduktoru se může stát, že si jej zakryjete prstem při držení, ale i na to se dá zvyknout.

Prostřelený displej

Osobně vlastní mobil s největším výřezem v displeje (Pixel 3 XL) a stále si nemohu zcela zvyknout na tvar, byť mi už tak moc nevadí. Smířil jsem se s dobou, kdy zobrazovací panely nejsou symetrické, ale po Galaxy S10e musím své stanovisko mírně přehodnotit. Malý kruhový výřez v displeji je daleko lepší řešení. Nezabírá tolik prostoru a hlavně je stranou, tedy nenarušuje pohled na obsah. Samsung umístil díru do horního pravého rohu, takže je tak trochu mimo zorný úhel, nebo si jej spíše budete všímat.

Systém jako takový pracuje s narušením velmi dobře, a dokonce došlo na nějaké bonusové efekty. Při aktivování přední kamery displej zvýrazní bílým efektem, kde se nachází kamerka. To samé se děje například při rozeznávání obličeje. Je to jen drobnost, ale vypadá to dobře.

Při sledování videa jsem absolutně zapomněl na nějaké narušení. Díru bych mohl přirovnat k logu Youtube kanálu, které se nachází na každém videu. Jednoduše jsem si tohoto nedostatku nevšímal. Co se týče zobrazovacího panelu, tak 5,8 palců je skutečně velký displej. Mnozí budou namítat, že oproti vyšším verzím nabízí jen Full HD+ rozlišení, ale za dobu používání jsem nenašel důvod, proč bych měl mít vyšší rozlišení. Možná spíše některé zájemce potěší fakt, že se jedná o rovný panel bez zakřivení.

Zobrazovací schopnosti jsou asi ty nejlepší, s kterými jsem se setkal. Nejenže je displej velmi dobře kalibrován, ale jeho čtenost na přímém slunci je vskutku výtečná.

Výkonu na rozdávání

Samsung sice snížil rozlišení displeje u tohoto modelu, ale nijak si nehrál s procesorem. K nám konkrétně dodává verzi s vlastním procesorem Exynos 9820, který může nabídnout až 2,7 GHz a disponuje osmi jádry. Je vyroben 8nm technologií, což nestačí na konkurenci, ale rozhodně se nejedná o nějak velké mínus. Jak již bývá zvykem u takových novinek, výkonu je na rozdávání. Vzhledem k dobře optimalizovanému systému jsem se nedostal do situace, kdy by si mobil neporadil s nějakou aplikací. Vše běží plynule, což se týká i náročnějších her.

Pokud si potrpíte na čísla z benchmarků, tak jsem provedl několik z nich. Ano, nejedná se o nejvýkonnější top model na trhu, ale to jen ve srovnání těchto čísel.

U procesoru se sice nešetřilo, ale to se již nedá říci o operační paměti. Vyšší verze disponují 8 GB a Galaxy S10e nabízí „pouze“ 6 GB, ale ani zde nevidím nějak velké nedostatky. Přepínání mezi aplikacemi je plynulé a vše je k dispozici ihned. Co se týče úložiště, tak jsem velmi potěšen, že Samsung již nenabízí 64GB verzi a rovnou dodává jen 128GB varianty. Když si dokoupíte 512GB paměťovou kartu, dostanete skutečně hodně prostoru.

Osobně si spíše potrpím na cloudová úložiště, k čemuž samozřejmě potřebujete dobrou konektivitu. I zde vidím další posun. Galaxy S10e má ve výbavě rovnou WiFi 6 (Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax) a co se týče LTE, tak během sledování práce se sítí jsem zaznamenal i použití 4CC. Jinými slovy, o rychlost připojení se nemusíte starat. Něco jiného ale budou české datové balíčky.

Specifikace Samsung Galaxy S10e

  • displej: 5,8 palců, Full HD+, 19:9, Flat, Gorilla Glass 5, až 800 nitů
  • procesor: osjmijádrový, až 2,7 GHz, Samsung Exynos 9820
  • verze:
    • 6 GB RAM + 128GB úložiště
    • 8 GB RAM + 256GB úložiště
  • microSD až 512 GB
  • čtečka otisků prstů na boku zařízení
  • foťáky:
    • zadní:
      • 12 MPx, autofokus, OIS, f/1.5 a f/2.4, Dual Pixel
      • 16 MPx, fixní autofokus, širokoúhlý, f/2.2
    • přední – 10 MPx, f/1.9, Dual Pixel
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax (2,4/5 GHz), VHT80 MU-MIMO, 1024 QAM, Bluetooth v 5.0, ANT+, USB typ C, NFC, GPS, Galileo, Glonass, BeiDou, 3.5 mm jack
  • rozměry: 142,2 x 69,9 x 7,9 mm, 150 gramů
  • baterie: 3100 mAh + rychlé nabíjení (kabelové, bezdrátové 12W)

Pokud se spokojíte s Full HD+ rozlišením, zřejmě si nebudete stěžovat na použitý hardware. Mobil jako takový bude nabízet dostatek výkonu velmi dlouho a několik let bude Galaxy S10e sloužit dobře.

Baterie na rozdávání?

Dnes výrobci už ani moc nepřekvapí v oblasti baterií. Sice toužíme po dlouhé době na jedno nabití, ale nejedná se o jednoduchý úkol vzhledem k dostupnosti technologií. Respektive se novinky neobjevují tak rychle. Mnohé nepřekvapí ani použití rychlého nabíjení nebo rychlého bezdrátového nabíjení. V tomto ohledu nebude Galaxy S10e nějak moc vynikat. Na trhu najdeme modely s rychlejším doplnění energie. Například bezdrátová technologie podporuje 12,5W. To je zcela dostačující. Pokud zatoužíte po něčem rychlejším, je k dispozic samozřejmě USB C. Kompletní doplnění energie trvá 1,5 hodiny, ale již za pár minut se dostanete na 50 % kapacity.

Samsung si ale pohrál s bezdrátovým nabíjením a zakomponoval reverzní technologii. Jinak řečeno, Samsung Galaxy S10e může sloužit i jako bezdrátová nabíječka. Jedná se o velmi užitečnou funkci, pokud vlastníte sluchátka nebo hodinky s tímto způsobem doplnění energie.

Výrobce se zde ale chlubí i možností nabíjení jiného zařízení. Mohu potvrdit, lze nabíjet například Pixel 3 XL, ale nečekejte nějaké závratné rychlosti. Ostatně ani kapacita baterie Samsung Galaxy S10e nedovolí nějaké velké rozdávání energie. Na druhou stranu lze použít S10e jako bezdrátovou nabíječku, když připojíte běžnou kabelovou nabíječku. V tomto ohledu získáte jednu z nejdražších nabíjecích stanic na trhu.

Funkce reverzního nabíjení je zajímavá a mnozí se mě ptali, jestli mi takto nemůže někdo krást energii. Naštěstí to není možné. Abyste mohli nabíjet jiné zařízení, musíte tuto funkci explicitně aktivovat pro každý nabíjecí cyklus. Po odpojení dojde k neaktivování.

Jeden den používání

Nyní se dostávám k samotné výdrži na jedno nabití a musím konstatovat, že jsem zklamán. Sice jsem nečekal mnoho od 3100mAh baterie, ale sotva vydrží na jeden pracovní den. V noci jsem pravidelně končil s 10 % energie. Při pohledu do statistik jsem viděl, že sám systém nepřechází do režimu spánku nějak často, ale mobil mě vůbec neinformoval, že by nějaká aplikace spotřebovávala mnoho energie. Nejsem si tak jist, jestli se jednalo o problém aplikace nebo systému.

Tak či onak, Samsung Galaxy S10e vydrží jeden den používání. Na dva dny bych se asi nikdy nedostal. Samozřejmě bych mohl vypnout některé funkce, ale pak bych se zbytečně omezoval. Mobil jsem používal pro zábavu i práci, měl jsem připojeny bezdrátová sluchátka i chytré hodinky. Výsledkem je, že Samsung Galaxy S10e je mobil na jeden den a rozhodně se bude hodit nějaká bezdrátová nabíječka doma i v práci.

Android 9 a One UI

Základem každého smartphonu by měl být odladěný operační systém. Bez něj je jedno, jestli má zařízení tunu funkcí. Naštěstí Galaxy S10e disponuje kvalitně zpracovaným systémem s nadstavbou od Samsungu, která se jmenuje One UI. Je hodně vidět, že se výrobce soustředil na rychlost používání a také na praktičnost. Například v nastavení v jakékoliv kategorii začínají jednotlivé položky až od středu displeje. Zpravidla jsou seřazeny podle důležitosti. Některé ale Samsung opět přesunul a jejich hledání může být trochu náročnější, ale to vše dokáže řešit hledání.

Celkově je systém více zakulacený. Tím samozřejmě myslím jednotlivé prvky nebo ikony. Nabízí se obchod se vzhledy, ale některé položky jsou placené. Naštěstí se nabízí mnoho aplikací z Obchodu Play. Co se týče aktualizací, tak Samsung sliboval jednu zásadnější v den začátku prodeje. Bohužel jsme se jí nedočkali, měla přinést funkci super nočních snímků. Místo toho byla vydána aktualizace vylepšující například stabilizaci videa nebo lepší fungování čteček otisků prstů. Bezpečnostní záplata byla z únoru.

Samsung opět rozšířil možnosti notifikační lišty, respektive rychlých přepínačů. Zde naleznete kdejaké prvky, i výše zmiňovanou funkci reverzního nabíjení. Za jedno z nejpodstatnějších vylepšení považuji ale tmavý vzhled systému. Je velmi dobře zpracován, ale budete si muset zvyknout na vlastnost AMOLED displeje. Černá barva se totiž zotavuje pomaleji, což při posunování obsahu vytváří želé efekt. Dá se na to zvyknout, a pokud nevíte co hledat, ani si toho moc nevšimnete.

Konečně sranda s foťákem

Základní foťák na zadní straně disponuje optickou stabilizací obrazu, přičemž má proměnlivou clonu. O nastavení se stará sám software, ale pokud se přepnete do PRO režimu, můžete upravovat všechny vlastnosti, včetně clony. Jak už bývá zvykem, fotografické schopnosti jsou na nejvyšší úrovni a bude jen záležet na osobních preferencích. Fotil jsem zásadně na automatický režim, kde nejvíce napomáhala umělá inteligence. Systém sám zvolil patřičné nastavení, což nezdržovalo a reakce byly pohotové. Kromě toho navíc aplikace napovídá, na co byste měli zaměřit foťákem, a případně že byste měli mobil vyrovnat do vodorovné pozice. Jedná se o malou ale celkem užitečnou vychytávku, zejména pro amatérské fotografy.

Zatímco mnozí výrobci implementují sekundární snímače pro záznam hloubky, možnosti přiblížení nebo jednoduše jsou k dispozici monochromatické senzory pro následné vyladění snímků, tak Samsung zvolil u Galaxy S10e super širokoúhlý foťák. Je nutné podotknout, že světelnost je f/2.2 a disponuje jen fixním fokusem. Navíc je zde dost silná chromatická aberace po stranách foceného snímku. Zde by chtělo zapracovat hodně na softwaru.

Sekundární snímač je v tomto ohledu vhodný akorát na focení prostranství nebo krajin, pokud tedy chcete kvalitnější snímky.  Na druhou poskytuje vskutku zajímavé snímky a při sdílení na sociálních sítích vám bude odpuštěna menší kvalita snímků. Ostatně sami posuďte v ukázkových fotkách, jaké jsou výsledky. Snažil jsem se vždy jeden záběr pořídit přes oba snímače.

Záznam videa

Galaxy S10e sice bude považován za nižší model z představených novinek, ale co se týče nahrávání videí, nabízí stejné vlastnosti. Máte tak k dispozici například záznam ve 4K při 60 snímcích za sekundu. Zde stabilizace obrazu není tak dokonalá, což se projevuje kvalitě, ale při stabilním záznamu se nabízí skutečně dobré výsledky.

Záznam ale nemusí být nějak moc nudný. Během nahrávání můžete přepínat mezi jednotlivými snímači. Skok není nějak razantní, a jako by byl doplněn o efekt.

Ukázkové fotografie

Samsung Galaxy S10e jako „nejmenší“ top model

Pokud budeme srovnávat Galaxy S10e jen z hlediska základních specifikací, najde se v řadách konkurence mnoho zajímavých smartphonů s nižší cenou. Zde je ale nutné položit jinou otázku. Které konkurenční zařízení nabízí reverzní nabíjení, voděodolnost, super široký snímač, kvalitní displej, velmi dobré fotografické schopnosti a například WiFi 6 nebo Bluetooth 5.0. Zde se již nabídka ztenčí, nebo respektive není levnější mobil s top specifikacemi a těmito technologiemi navíc.

Menší vadou na kráse ale může být právě výdrž na jedno nabití. Snad časem Samsung vydá aktualizaci, která to trochu napraví a mobil nabídne delší dobu používání na jedno nabití. Z mého pohledu se jedná o jedinou stinnou stránku Samsungu Galaxy S10e. Sice jsem si stěžoval na umístění čtečky otisků prstů, ale na to se dá zvyknout. Jiný větší nedostatek jsem nenašel a že zde není zrovna nejlepší sekundární snímač, mi zrovna nevadilo. Ostatně super široké záběry jsou líbivé a rozhodně na dnešní dobu málo vídané u smartphonů.

Galaxy S10e bych doporučil zejména těm, co si potrpí na menší zařízení. Chtějí moderní zařízení a nevyžadují například čtečku otisků prstů přímo v displeji. Díra v zobrazovacím panelu je skutečně malá a zvykne si na ni každý.

Plusy

  • kvalitní plochý displej
  • konstrukce, velikost
  • super širokoúhlý displej
  • reverzní nabíjení

Mínusy

  • menší kvalita snímků ze sekundárního snímače
  • výdrž na jedno nabití
  • umístění čtečky otisků prstů
HEUREKASamsung Galaxy S10e G970F 128GB na Heureka.czSamsung Galaxy S10e G970F...Cena od 8 459 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Karlo Montausir

13. 7. 2019, 19:27

Přehlédl jsem cenu?

Martin Jeřábek

VIP 11. 3. 2019, 20:23

Ta baterie je bída vzhledem k tomu že má FHD+ DISPLAY. Jinak rozměry 😂 138.5 x 70.9 x 8.9 mm 5,2″ LG G2 model z roku 2013 takže se Samsung nepřiblížil k 5,2″ ale k 5,4″

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat