Android Q již lze nainstalovat na mnoho zařízení, ale nedoporučujeme to

Android Q již lze nainstalovat na mnoho zařízení, ale nedoporučujeme to
2019-04-05T14:44:22+02:00
• 5. 4. 2019

Teprve tento týden jsme se dočkali druhé beta verze Androidu Q, tedy měsíc po uvedení první verze. Zatím neexistuje otevřený beta program pro zařízení ostatních výrobců, takže jednodušší cestou lze dostat novinku jen na zařízení Pixel. Nyní jsme se ale dočkali vydání Android Q GSI.

Android Q GSI

Již ke konci minulého roku jsme vás informovali, že nejnovější Android půjde nainstalovat na daleko více zařízení, než tomu bylo v minulosti. Celé kouzlo se skrývá v GSI, tedy Generic System Images, což je nemodifikovaná verze Androidu vycházející přímo z Android Open Source Project (AOSP). Díky projektu Treble mohou lze nejnovější systém nainstalovat na mnohem širší počet zařízení.

Google vydal Android Q Beta 2

V podstatě je zde nutnost, aby zařízení, na kterém chcete testovat Android Q, měl již v základu Android 9 Pie a byla zajištěna podpora projektu Treble. Ta není automatická a někteří výrobci ji neimplementují. Navíc nepůjde Android Q nainstalovat na smartphone, který získal aktualizaci na Android 9 Pie. K tomu všemu musíte mít odemčený bootloader.

Ačkoliv splníte tyto podmínky, tak se nejedná o nejjednodušší proces. Navíc pravděpodobně přijdete o všechna data a také nemusí vše fungovat. V tuto chvíli jsou k dispozici tři verze Android Q GSI – ARM64+GMS, ARM64, x86_64, ale jen první obsahuje i služby a aplikace Googlu.

fragmentace

Navíc instalace probíhá manuálně, takže by se do něčeho podobného měl pustit jen zkušenější uživatel. Všechny potřebné soubory a informace najdete na oficiálních stránkách Googlu. Již nyní se o instalaci pokusilo několik uživatelů, ale v podstatě Android Q GSI zatím fungoval nejlépe na Essential Phone, byť ne vše bylo zcela připraveno.

Ve své podstatě se jedná o dobré zprávy, zejména s ohledem na to, že Google chce celý proces více zjednodušit. Budeme si muset počkat, co vlastně Google ještě vylepší a jak moc zapracuje na GSI verzi.

Zdroje: 9to5google.com, xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat