Android Q si budete moci vyzkoušet na větším množství zařízení

Android Q si budete moci vyzkoušet na větším množství zařízení
2018-11-12T07:10:19+02:00
• 12. 11. 2018

Letos jsme se dočkali celkem zajímavé novinky s příchodem vývojářské verze systému Android P. Nejenže jste si mohli nainstalovat betu na Pixely, ale k dispozici byla i možnost aktualizace pro vybraná zařízení od společností Vivo, Sony, Xiaomi, OnePlus, Oppo, Essential a Nokia. To vše díky projektu Treble. Jedná se o specifickou úpravu systému, kdy implementace od výrobce je oddělená od samotného Androidu. Při aktualizaci tak není potřeba zasahovat do nižších součástí a nová verze se implementuje jednodušeji. Nyní se asi dočkáme dalšího posunu.

Android Q pro každého

Hung-ying Tyan z projektu Treble hovořil na Android Dev Summit o možnosti využití Treble pro rozsáhlejší testování aplikací samotnými vývojáři. V podstatě je myšlenka založena na brzkém uvolnění Androidu Q prostřednictvím Generic System Images (GSI).

GSI je nemodifikovaná verze Androidu vycházející přímo z Android Open Source Project (AOSP). V tuto chvíli není instalace zrovna nejjednodušší, což jde vidět i na návodu, který vytvořili redaktoři a vývojáři z XDA Developers. Google v tuto chvíli pracuje na zjednodušení celého procesu.

Samozřejmě se naskýtá otázka, pro koho bude tato novinka dobrá. Do této chvíle jednoduše platilo, že pokud si chcete vyzkoušet vývojářskou verzi systému Android, museli jste vlastnit Google zařízení nebo jeden z vybraných modelů jiných značek. Nebyla zde možnost, jak nainstalovat Developer Preview Androidu na jiné zařízení, dokud nedošlo na oficiální vydání v rámci AOSP nebo samotným výrobcem. Právě druhá možnost je i dnes značně zdlouhavá.

Pokud tedy Google vydá GSI v rámci AOSP budoucího Androidu Q jakožto testovací verzi, bude si ji moci nainstalovat kdokoliv, kdo má kompatibilní zařízení. Zde se patří dodat, že pokud smartphone byl dodán na trh již v základu s Androidem 8 a novějším, musí podporovat projekt Treble. Právě díky tomu bude moci kdokoliv nainstalovat GSI nového Androidu Q.

Dá se očekávat, že proces nebude natolik jednoduchý, aby jej zvládl absolutní amatér, ale zkušenější uživatel by si měl poradit. Hung-ying Tyan také naznačil, že se pracuje na možnosti vyzkoušení GSI bez nutnosti flashování. Více informací neposkytl, jelikož je tato část projektu na samotném začátku.

Zdroje: xda-developers.com, mobilesyrup.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat