Gustuff je velmi nebezpečný malware, krade peníze přes peněžní aplikace

Gustuff je velmi nebezpečný malware, krade peníze přes peněžní aplikace
2019-03-28T16:40:19+02:00
• 28. 3. 2019

Kyberbezpečnostní společnost Group-IB objevila poměrně zákeřný malware, který se jmenuje Gustuff a patří mezi ty sofistikovanější. Nepoužívá jednoduché metody, obsahuje pokročilé způsoby, jak ukrást uživateli peníze. Konkrétně je designovaný na bankovní aplikace.

Gustuff existuje od minulého roku

Group-IB se podařilo zjistit, že malware Gustuff je na trhu přes rok a dost dlouho byl neaktivní. Až nedávno dostal patřičné příkazy a začal uživatelům krást peníze z bankovních aplikací, přičemž se zaměřuje i na PayPal, Western Union, eBay, Walmart, Skype, WhatsApp, Gett Taxi, Revolut a další. Nebyl doposud objeven, jelikož nikdy nedošlo k pokusu jej propašovat do nějaké aplikace do Obchodu Play. Je to tím, že je až příliš sofistikovaný a nelze ho jen tak zamaskovat.

Gustuff

Pokud tedy nestahujete do svého telefonu aplikace mimo Obchod Play, nebudete ho mít ve svém zařízení. Jakmile se Gustuff dostane nějakou cestou do mobilního telefonu, snaží se získat vyšší práva v rámci přístupnosti. Právě díky tomuto povolení dostane možnost ovládat zařízení a překrývat jiné aplikace, zejména ty bankovní.

Místo toho, aby se snažil ukrást přístupové údaje, tak využívá techniku nazvanou ATS (Automatic Transfer Service). Vytváří přímo v aplikacích platební příkazy a snaží se je odeslat na předem určené bankovní účty. Díky tomu je velmi pokročilý oproti konkurenci. Kromě toho má další možnosti, jako například deaktivování ochran před nebezpečnými programy. Může sbírat data a také provést restart do továrního nastavení.

V tuto chvíli nemáme jakékoliv informace, že by byl zacílen na české banky, ale vzhledem ohrožení výše uvedených populárních aplikací může zasáhnout i české občany.

Zdroj: thenextweb.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat