Celosvětové dodávky smartphonů poklesly o 4,9 %

Celosvětové dodávky smartphonů poklesly o 4,9 %
2019-02-04T10:59:51+02:00
• 4. 2. 2019

Podle nedávné statistiky, kterou publikovalo IDC, se prodeje chytrých telefonů opět dostaly do červených čísel. Za čtvrtý kvartál bylo dodáno „jen“ 375,4 mil. kusů telefonů, což v meziročním porovnání znamená 4,9% pokles. 

Za vším ale zřejmě stojí hlavně Čína. Právě čínský trh představuje zhruba 30 % dodávek smartphonů, proto není divu, že se na tento trh snaží dostat každý výrobce. Na druhou stranu i tento trh zažil krušné časy. Rok 2018 byl pro čínský rok velice špatný, neboť dodávky poklesly o 10 %. 

Výrobci smartphonů se zapotili

Propad samozřejmě pocítilo hned několik předních výrobců. Dodávky poklesly taktéž kvůli cenám produktů, které mnohdy přesahovaly hranici 30 000 Kč. Na druhou stranu tento pokles hraje krásně do karet čínským výrobcům, jako je Huawei, OPPO, vivo či Xiaomi.

Právě tyto společnosti dokázaly zvýšit svůj podíl na trhu na 78 %, což je o 12% nárůst oproti roku 2017. V celosvětovém měřítku 5 nejlepších společností však zažíváme lehké navýšení – tito výrobci dokázali dodat o 6 % více telefonů než v roce 2017, kdy jejich podíl činil 63 %. 

Podíl krále trhu, tedy Samsungu, se ve čtvrtém čtvrtletí roku 2018 snížil o 5,5 % a celkově dodal 70,4 mil. kusů smartphonů. Celkový podíl na trhu se taktéž snížil, a to z 20 na 18,7 %. Ovšem i tato čísla stačila na udržení prvenství. 

Společnost s logem nakousnutého jablka zažila ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku pokles růstu o 11,5 %, což je jedno z nejhorších období iPhonů. Celkový objem dodávek iPhonů poklesl o 3,2 %, což je naprosto pochopitelné, neboť jeho dva nejdůležitější trhy (USA a Čína) zažily horší časy. 

Naopak Huawei naprosto dominoval. Na některých trzích zaznamenal skutečně slušný impuls. Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2018 jeho objem dodávek vzrostl o 43,9 %, přičem po celý rok dokázala společnost zaujmout hned 33,6 % trhu. 

Zdroj: fonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat