Sociální síť Google+ umřela aktualizováno

Sociální síť Google+ umřela [aktualizováno]
2019-04-02T18:15:55+02:00
• 2. 4. 2019
12

Aktualizováno 2. 4.

Poslední dny jsou velmi smutné pro příznivce některých služeb společnosti Google. Byla ukončena aplikace a služba Inbox by Gmail, zkracovač URL adres goo.gl již taky nefunguje a dnes jsme se dočkali ukončení sociální sítě Google+. Webová stránka již není v provozu a jen oznamuje konec, mobilní aplikace se ještě může tvářit, že funguje, ale všechny dny jsou sečteny. Na oficiální stránce najdeme jen informativní text od Googlu:

Co se stalo s Google+?

V prosinci 2018 jsme oznámili, že v dubnu 2019 ukončíme provoz Google+ pro běžné uživatele.

V rámci zrušení Google+ pro běžné uživatele nebyly zrušeny žádné jiné služby Google (jako jsou Gmail, Fotky Google, Disk Google či YouTube) a tyto služby můžete dál používat. Účet Google, který používáte pro přihlášení do těchto služeb, zůstane zachován. Fotky a videa zazálohované ve Fotkách Google smazány nebudou. Další informace

Co se stalo s mým obsahem na Google+?

Pracujeme na mazání obsahu z běžných účtů Google+ a stránek Google+. Tento proces bude pár měsíců trvat a nějaký obsah může po tu dobu zůstat zachován. Pokud jste na Google+ vytvořil obsah, budete si zbývající obsah Google+ v tomto období moct stáhnout a uložit a smazat svůj profil Google+. Také budete moct zobrazit a smazat svou zbývající aktivitu na Google+.

Pokud používám Google+ také s účtem G Suite, například v práci nebo ve škole, co to pro mě znamená?

Google+ pro G Suite bude dál fungovat a nabízet lidem v organizacích místo, kde mohou diskutovat. Přečtěte si další informace o tom, jak pokračujeme ve vývoji Google+ pro G Suite.

Pokud si nejste jistý, zda vaše organizace používá G Suite, můžete to zkontrolovat tady. Zákazníci G Suite mohou zaznamenat změny funkcí Google+, které souvisí s ukončením Google+ pro běžné uživatele. Další podrobnosti najdete tady nebo se můžete zeptat svého administrátora G Suite.

Další podrobnosti týkající se ukončení Google+ pro běžné uživatele najdete na úplném seznamu častých dotazů.

Aktualizováno 30. 1.

Zatím jsme měli základní informace o konci součástí Google+ pro vývojáře, nyní se dozvídáme detailnější plán, který se bude týkat uživatelů sociální sítě Google+. Od 4. února již nepůjde vytvořit profil, založit komunitu nebo stránku. Dne 2. dubna bude smazán systém pro komentáře, které šlo implementovat do webových stránek. Zde dojde k odebrání funkcionality již 7. března.

Ve výhledu několika týdnů dojde ke zrušení možnosti přihlášení skrze Google+ tlačítko na webových stránkách třetích stran, v některých případech dojde k nahrazení za možnost „Google sign-in“ (pro běžné Google účty). Dne 2. dubna Google začne vypínat Google+ účty uživatelů a stránek. Následně dojde ke smazání fotografií a videí, což může trvat i několik měsíců.

Google bude uživatele informovat, ale pokud nechcete čekat na instrukce od společnosti, můžete již nyní využít nástroj na stažení dat.

Aktualizováno 21. 12.

Již jsme se v tomto měsíci dozvěděli, že Google+ bude ukončeno o 4 měsíce dříve. Zároveň dojde k ukončení API pro vývojáře, přičemž nyní již víme, že přestane fungovat 7. března. Ačkoliv se toto datum nedotýká samotné sociální sítě, mohou nastat problémy s webovými aplikace, stránkami a aplikacemi pro mobilní telefony, které používají Google+ API.

Vývojáři dostali oznámení, že by měli co nejrychleji přejít na jiné řešení od Googlu. Zde se nevyplatí vyčkávat na pozdější datum, jelikož Google varuje, že Google+ API bude od konce ledna nestabilní. Pakliže vývojáři neučiní patřičné kroky, mohou se uživatelé setkat s problémy s používáním aplikací a webových stránek. Kupříkladu některé z nich stále používají Google+ pro přihlášení. Google konkrétně uvedl, že tyto komplikace se dotknou následujících API:

Aktualizováno 10. 12.

Google v říjnu oznámil, že sociální síť Google+ bude ukončena, což bylo zejména zapříčiněno malým počtem uživatelů. Ale není to jediný důvod. Google objevil problémy v rámci bezpečnosti dat uživatelů a vzhledem k malému počtu nebylo rentabilní něco opravovat. Proto raději sáhl po řešení v podobě ukončení služby pro běžné uživatele. Nyní Google oficiálně informoval, že byla objevena další chyba, která umožňovala získat data přes 50 miliónů uživatelů prostřednictvím Google+ API.

Ihned došlo k nápravě a k dalšímu rozhodnutí. Google+ API pro vývojáře bude ukončeno do 90 dnů, což ovlivní aplikace, které využívají toto API. Původně mělo dojít k ukončení Google+ až v srpnu, ale i zde došlo ke změně plánu. Google+ bude ukončeno v dubnu.

Ačkoliv dle Googlu nedošlo k zneužití nové chyby, která byla dostupná po dobu 6 dnů, než došlo k opravě, tak i přesto urychluje ukončení této sociální sítě. Možná objeví další chybu a zkrátí dobu provozu Google+. Jedno je ale jisté, Google+ nadobro končí a uživatelé se budou muset uchýlit na jiné sítě.

Původní článek 8. 10.

Google vytvořil Project Strobe, jehož hlavním cílem bylo prozkoumání všech systémů z pohledu přístupu k osobním údajům ze stran vývojářů. V rámci tohoto projektu bylo zjištěno, že Google+ obsahovalo chybu, která umožňovala získat osobní údaje bez vědomí uživatele. Google tuto chybu opravil již v březnu tohoto roku a bylo zjištěno, že nedošlo k zneužití. Bohužel došlo k rozhodnutí, že Google+ skončí pro běžné uživatele.

Google mění oprávnění pro přístup k účtu

Rozlučme se s Google+

Díky projektu Strobe se Google mohl zaměřit na svou sociální síť a dospělo se k závěru, že by bylo až příliš nákladné udržovat a rozvíjet tuto sociální síť. Zejména s ohledem, že 90 % návštěv je kratších než 5 sekund. Ačkoliv Google nezveřejnil, jak velká je základna uživatelů, zřejmě není dostatečná, aby nadále docházelo k udržování nebo rozvoji této sítě.

V tuto chvíli víme, že ukončení nebude okamžité. Vše by se mělo odehrát za 10 měsíců, přičemž během této doby budou všichni uživatelé dostatečně informováni. Také jim bude nabídnuta možnost stažení všech svých dat z této sítě. Další detaily budou oznámeny v následujících dnech.

Z Google+ na Youtube

Ačkoliv Google nijak nespecifikoval své další kroky, je celkem jasné, že se soustředí více na Youtube. Ostatně tato síť disponuje funkcemi běžné sociální sítě. Lze zveřejňovat příspěvky, vkládat ankety, posílat mezi uživatele Příběhy a podobně. Sice Google vzdal boj s G+, ale rozhodně má lukrativnější příležitosti. Ostatně Youtube vydělává, Google+ nikoliv.

Do jisté míry Google+ zůstane, ale jen pro firmy. Zde si zákazníci cení této sítě a Google to bere jako další funkci, kterou může nabídnout v rámci placeného řešení. Ostatně existuje více korporátních sociálních sítí, které ani nejsou pro veřejnost.

Dotekomanie.cz a Google+

I přes toto ohlášení neházíme rukavici do ringu. Stále budeme zveřejňovat příspěvky na této síti, až do posledního okamžiku. Samozřejmě nabízíme možnost nás sledovat na Twitteru, Facebooku, Instagramu nebo Youtube.

Zdroje: theverge.com, androidpolice.com, blog.google, 9to5google.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

SticklerStickleru

2. 4. 2019, 19:57

Konečně! :D

Radek Miler

VIP 30. 1. 2019, 23:38

Co takhle přejít na Mewe?

Ján Valkovič

31. 1. 2019, 0:24

Ak by MeWe niekto nepoznal, tak tu je zopár informácií
https://www.reddit.com/r/plexodus/comments/a1jqsy/mewe_a_trip_report/

Jarka Metlicka

19. 1. 2019, 23:45

To jsou pouze tahanice mezi vývojáři ať nechají google na pokoji je nás zde mnoho a hodně let .

ani ja nemám FB,ordenárske.to je nejaká špekulácia ohľadom g+.

Alena Hempelová

10. 12. 2018, 20:49

Tak to mne opravdu štve…

Tomáš Valigura

9. 10. 2018, 4:25

Já a přátelé kolem mě G+ používáme, řekl bych celkem dost. Někteří nemáme Facebook. Tohle je pro nás smutná zpráva.

uprime neznam nikoho kdo by to pouzival…

já si vás čtu přes rss, to doufám nezapíchnete 😱

Přemysl Vaculík

VIP 8. 10. 2018, 23:07

To nepřipadá v úvahu ;)

„tu su rád“ 😘
cukrblejka jsem zrušil, géčko mi utnou, apku nechci a hlídat stránky jsem línej 😀
díky, za rss kanál! že máte.
jinak bych četl vinetoua 😂

Igor Ďurček

8. 10. 2018, 20:28

Skoda… :-(

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat