Služba goo.gl od Googlu je definitivně mrtvá aktualizováno

Služba goo.gl od Googlu je definitivně mrtvá [aktualizováno]
2019-04-01T21:00:08+02:00
• 1. 4. 2019

Aktualizováno 1. 4. 2019

Minulý rok Google oznámil konec služby goo.gl, která vytvářela zkrácené url adresy. Postupné vypínání nastalo již minulý rok, přičemž definitivní konec měl nastat 30. března. Ještě včera šlo vytvářet za určitých podmínek zkrácené adresy, ale dnes služba jako taková již nefunguje. Nejenže nenačte historii adres, ale už ani nevytvoříte novou. Stránka jako taková ještě běží, ale spíše pro informativní účely.

Původní článek 30. 3. 2018

V roce 2009 spatřil internet novou službu od Googlu – Goo.gl. Jedná se o zkracovač webových adres, který měl zejména nabídnout možnost měření počtu prokliků na konkrétní webovou adresu. Dnes Google oznámil, že služba jako taková končí.

Google také uvádí důvod ukončení Goo.gl. Z jeho pohledu se internet změnil, stejně jako jako přístup k obsahu na internetu. Nyní nejde jen o webové adresy, ale také o aplikace, mobilní zařízení, domácí asistenty a další typy.

Goo.gl končí, ale vytvořené adresy ne

Ačkoliv služba jako taková končí, tak se nemusíte bát, že by již vytvořené zkrácené adresy přestaly fungovat. Google jednoduše konstatuje, že budou fungovat nadále. Neplánuje se jejich ukončení ani v budoucnu. Pakliže by tak učinil, spousta odkazů by přestala fungovat, což by jen naštvalo příznivce této služby, respektive Googlu samotného.

Konkrétně dojde k ukončení služby pro anonymní/nezaregistrované 13. dubna. Pakliže jste ještě nepoužili tuto službu, tak po tomto datu ani nově přihlášení nebudou moci vytvořit zkrácené adresy. Pro ty, co již Goo.gl použili, budou moci používat administrační rozhraní až do 30. března 2019. Po tomto datu dojde k úplnému vypnutí.

Stejné datum platí i pro vývojáře, kteří používali API této služby. Od 30. května budou moci API používat jen ti vývojáři, co jej použili před tímto datem.

Náhrada existuje

V rámci odůvodnění ukončení služby Google také zmiňuje, že existují dobré alternativy, které zcela dokáží nahradit komfort, který měli uživatelé u Goo.gl. Konkrétně zmiňuje služby jako Bitly a Ow.ly. Navíc vytvořil náhradu v podobě nové služby, která se jmenuje Firebase Dynamic Links (FDL).

FDL nabízí větší možnosti nejen pro vývojáře. Jeden dynamický FDL odkaz dokáže uživatele přesměrovat na web, do aplikace nebo kamkoliv jinam, dle nastavených pravidel. Dalo by se říci, že Google vytvořil chytrý zkracovač URL adres, který nabízí větší možnosti. Služba jako taková je určena hlavně pro vývojáře, není určena pro běžné uživatele a nenahrazuje Goo.gl.

Zdroje: androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat