reklama

Google mění oprávnění pro přístup k účtu

Google mění oprávnění pro přístup k účtu
2018-10-08T20:49:39+00:00
• 8. 10. 2018
Thumbnail

Již jsme se dočkali oznámení, že sociální síť Google+ končí. Jeden z důvodů byl bezpečnostní problém. V tomto ohledu ale nešlo jen o strohé oznámení. Google rovnou oznámil další změny, které se dotknou i uživatelů s účtem u Googlu. V podstatě došlo k přepracování oprávnění.

Oprávnění v novém

Pakliže jste se k nějaké stránce přihlašovali prostřednictvím svého Googlu účtu, vyskočila na vás obrazovka s informacemi, co bude aplikace potřebovat a k čemu má mít přístup. Vše bylo pohromadě na jednom místě, přičemž pro detailnější informace jste museli klikat na ikony. To mnoho uživatelů nedělá a v podstatě vše potvrdí bez většího přemýšlení.

V rámci změn se dočkáme většího množství dialogových oken. Na každém bude vysvětleno, k čemu je dané oprávnění. K dispozici budou samozřejmě dvě možnosti – souhlasit nebo nesouhlasit. Google si od této změny slibuje, že uživatelé budou více číst a budou mít větší přehled o tom, co aplikace nebo web bude těžit z uživatelského účtu.

Proces je evidentně delší, ale důvodem je zvýšení povědomí, k čemu bude aplikace přistupovat. Trochu si nedokážeme představit, jak moc bude otravné vše odklikávat u aplikací, které potřebují celou plejádu oprávnění.

Změny pro Gmail a androidí aplikace

Další novinka se týká k přístupu k Gmailu. Google značně omezí tuto možnost na aplikace, které vyžadují ke svému fungování tento přístup. Znamená to, že k Gmailu se dostanou jen emailoví klienti, zálohovací systémy pro email nebo podniková řešení, jako jsou CRM systémy a podobně.

Změnou projdou i oprávnění aplikací zaměřující se na SMS a historii volání. Jednoduše se dá říci, že k těmto datům budou mít povoleny přístup jen aplikace, které budou fungovat jako základní řešení pro volání a posílání SMS zpráv. Budou zde výjimky v podobě hlasových schránek nebo zálohovacích aplikací. Další změny v rámci zabezpečení uvedl Google na svých stránkách:

  • Upřesnili jsme zásady ohledně škodlivého chování, které nyní zakazují aplikace na sledování a komerční spyware.
  • Upřesnili jsme požadavky programu Pro celou rodinu a pokyny deklarace obsahu určeného primárně dětem, které nyní zakazují nesprávný popis zúčastněných aplikací a nesprávně uvedenou cílovou věkovou skupinu.
  • Aktualizovali jsme zásady ohledně uživatelských údajů a oprávnění, aby byly jasnější a přesnější. Nově také omezují využití oprávnění k SMS a seznamům hovorů.
  • Odstraňujeme také uživatelské údaje dostupné u poskytovatele kontaktů. Další informace zobrazíte kliknutím sem.
  • Aktualizovali jsme sekci Vynucení, která nyní vysvětluje rozsah pokrytí zásadami, včetně akcí, které můžeme u aplikací provést v případě porušení zásad.

Pokud si nyní chcete jen tak zkontrolovat, jak je váš Google účet zabezpečený, můžete navštívit stránku myaccount.google.com/security-checkup.

Zdroj: techcrunch.com

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Androiďák, šéfredaktor, tvůrce @dotekomanie a +dotekomanie.cz. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit