Apple vydal iOS 12.1.4, vrací se funkce Group FaceTime aktualizováno

Apple vydal iOS 12.1.4, vrací se funkce Group FaceTime [aktualizováno]
2019-02-07T19:50:05+02:00
• 7. 2. 2019
1

Aktualizováno 7. 2.

Ke konci minulého měsíce objevil čtrnáctiletý mladík chybu v rámci Group FaceTime. Ten mimo jiné dostane odměnu od společnosti Apple za objev tohoto nedostatku v rozmezí 25 až 200 tisíc dolarů. Sama společnost si za chybu vysloužila nepříjemné nadpisy hlásající, že docházelo k odposlechu. Dnes jsme se dočkali opravy, která přichází s iOS ve verzi 12.1.4. Pokud vlastníte starší zařízení jak iPhone 5s, iPad Air a iPod touch 6. generace, máte jednoduše smůlu, funkce pro vás nebude dostupná. Od nahlášení chybu až do vydání aktuální stabilní verze iOS byla funkce Group FaceTime nedostupná.

Aktualizováno 1. 2.

V tomto týdnu se podařilo objevit chybu ve službě Group FaceTime, kdy bylo možné docílit odposlouchávání druhé strany. Apple reagoval velmi rychle a odstavil celou službu do doby, než bude vydána oprava systému iOS, kde je aplikace zabudována. Ačkoliv se tvrdilo, že by opravná verze iOS měla být k dispozici ještě tento týden, tak si budeme muset ještě pár dnů počkat.

Apple se oficiálně omluvil za tento nedostatek (problém) a dodal, že opravná aktualizace systému iOS bude dostupná příští týden. S největší pravděpodobností Apple vše opravil a nyní testuje novou verzi, ta zřejmě ponese označení 12.1.4.

Původní článek 29. 1.

Smartphony nejsou dokonalé a služby jako takové taktéž ne. Sem tam se objeví nějaká bezpečnostní zranitelnost, ale mnohdy je zapotřebí sofistikovaných útoků, aby došlo k zneužití. Bohužel to není případ aktuálního problému společnosti Apple, která má poměrně zásadní chybu v samotné službě FaceTime pro video hovory, respektive v části Group FaceTime.

Group FaceTime a „odposlech“

Za posledních 24 hodin se jedna chyba služby Group FaceTime stala velmi populární, až dokonce virální. Aby nedošlo k zneužívání, Apple sáhl po tvrdém řešení – jednoduše odstavil službu Group FaceTime. Problém se skrývá v možnosti slyšet a vidět druhou stranu, které voláte.

Aplikace FaceTime obsahuje chybu, že když při vyzvánění druhé straně přidáte do aktuálního spojení ještě jednou své vlastní číslo (kontakt), dojde k propojení všech stran, přičemž automaticky získáte přístup k mikrofonu a kameře druhé strany, aniž by to potvrdila. Zařízení kontaktu stále vyzvání, ale i tak můžete slyšet a vidět někoho na druhé straně bez toho, aniž by došlo k přijetí hovoru.

Jelikož je celý proces absolutně jednoduchý a nevyžaduje rozsáhlejší znalosti, tak došlo k masivnímu rozšíření. Proto Apple odstavil službu Group FaceTime s tím, že ještě tento týden bude aktualizace operačního systému iOS, která bude řešit tento problém. Nyní by se asi hodilo společnosti Apple mít možnost provést aktualizaci skrze obchod jako v případě Androidu a nemuset vydávat rovnou novou verzi celého systému.

Dle zahraničních serverů se komplikace týká hlavně zařízení s iOS od verze 12.1 a výš. Apple rozhodně nebude protahovat tento výpadek a pospíší si s opravou, když celá služba je vypnutá kvůli této chybě.

Zdroje: 9to5mac.com, 9to5mac.com, 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Martin Jeřábek

VIP 7. 2. 2019, 21:27

Už bych to radši neriskoval co kdyby :D :D

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat