Asus si pohrává s „periskopem“, s dírou v displeji a s výřezem

Asus si pohrává s „periskopem“, s dírou v displeji a s výřezem
2018-12-24T08:51:43+02:00
• 24. 12. 2018

Asus na začátku tohoto roku představil model ZenFone 5Z, jakožto další smartphone s výřezem v displeji. Od té doby jsme se nedočkali nějakých významných novinek. Ostatně Asus nepatří mezi ty výrobce, co každý měsíc uvede několik mobilů. Nyní se ukazuje, že si pohrává s nejrůznějšími designy smartphonů, zejména se zaměřením na umístění přední kamerky.

Výřez, díra, periskop

V první řadě si pohrává s umístěním výřezu v displeji a s jeho umístěním. Sám Android 9 podporuje několik variant umístění výřezu, přičemž se nabízí i rohový výřez. Nedávný únik naznačuje, že právě tato varianta je pro společnost Asus zajímavá, aspoň v upravené míře.

V tomto případě se jedná o prototyp zařízení a samotné umístění kamery je velmi neobvyklé, naštěstí se jedná o minimalistické řešení, které by nemuselo příliš vadit. Dokud ale nebude technologie umístění kamery pod displej, budou muset výrobci hledat alternativní řešení. Jedno z nich je umístění kamery do díry v displeji. V této oblasti jsou zde již první mobily v podobě Huawei Nova 4 nebo Samsung Galaxy A8s. Brzy se přidá Honor a zřejmě i Lenovo. Další firmou může být právě Asus.

Patentová přihláška poodhaluje možnost umístění kamery do díry umístěné v horním levém rohu. Jak jde ale vidět, takové zařízení by stále disponovalo mírnou bradou, ale to by nemuselo ničemu vadit. Asus si ale pohrává s myšlenkou umístění kamery do výsuvného zařízení, tzv. periskopu.

Dle návrhů by mohlo vzniknout několik variant, nebo si s nimi Asus aspoň pohrává. V první řadě zde máme řešení, které se již objevilo u smartphonu Vivo Apex. Asus ale bude chtít již trochu dál. Samotný výsuvný mechanismus by mohl být širší, díky čemuž by se do něj mohlo vlézt více senzorů.

Teoreticky nejširší varianta může nést i senzory pro 3D detekci obličeje, případně by mohly být kamery z obou stran. Zatím se ale jedná pouze o patentovou přihlášku a není jasné, jakou cestou se Asus vydá, případně jak použije toto řešení.

Zdroje: gizmochina.com, nl.letsgodigital.org

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat