iOS 12.1 obsahuje zranitelnost umožňující získat smazané fotografie

iOS 12.1 obsahuje zranitelnost umožňující získat smazané fotografie
2018-11-16T06:54:17+02:00
• 16. 11. 2018
2

Jsme si vědomi toho, že nedávno vydaný operační systém iOS 12 je oproti loňské verzi téměř v každém ohledu lepší. Bohužel i přesto se nejedná o bezchybný systém. Nyní se totiž na internetu objevila zpráva, ve které se píše, že bezpečnostní specialisté v současné verzi iOS 12.1 našli poměrně velké bezpečnostní díry. 

Samozřejmě jde o chyby, které běžný uživatel neodhalí a už vůbec jich nevyužije. Už ale myšlenka, že zde nějaké bezpečnostní díry jsou, je strašidelná. Nedávno proběhla soutěž Mobile Pwn2Own, které se zúčastnili hackeři Richard Zhu a Amat Cama. A právě tito hackeři na chybu přišli.

iOS 12.1 disponuje bezpečnostní dírou

Pomocí této soutěže účastníci odhalují bezpečnostní díry nejen v operačních systémech, ale také v samotných aplikacích. Pakliže jeden z účastníků nějakou chybu nalezne, získá za nález finanční odměnu. Chyby, které jsou nalezeny, jsou následně nahlášeny příslušným společnostem. 

A právě během této soutěže byly odhaleny velmi závažné bezpečnostní chyby operačního systému iOS. Dle informací se hackerům podařilo skrze prohlížeč Safari získat již smazané fotografie. Veškerý proces probíhal na iPhonu X a systému iOS 12.1.

V tuto chvíli víme, že se chyba nachází v just-in-time kompilátoru. Aby kompromitovali systém, použili specificky upravený WiFi přístupový bod. Z bezpečnostních důvodů nebyly poskytnuty podrobné informace, dokud nebude vydána opravná verze systému.

V rámci samotné soutěže se také pokoušeli „nabourat“ do zařízení  Samsung Galaxy S9 a Xiaomi Mi6. Dle dostupných informací se podařilo získat chráněná data.

Chyba byla samozřejmě okamžitě nahlášena společnostem Apple, Samsung a Xiaomi. Doufejme tedy, že se brzy dočkáme opravné aktualizace.

Zdroj: 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Martin Jeřábek

VIP 16. 11. 2018, 8:04

Je vidět že Apple je každým rokem s novým iOS víc a víc neschopní a to každý tvrdí jak je bezpečný ale jak vidím že i uzavřený OS má děr a chyb jak něco.

František Himl

16. 11. 2018, 17:42

Přesněji řečeno jednu chybu. Titulek článku je dost zavádějící. Píše se v něm pouze o iOS, ale v článku je jasně uvedeno že byly nalezeny bezpečnostní chyby i v Androidu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat