Google začne trestat weby s obtěžující reklamou

Google začne trestat weby s obtěžující reklamou
2018-11-06T06:59:46+02:00
• 6. 11. 2018
3

Google se snaží napravit internet, respektive nakládání s reklamou na webových stránkách. Došlo k sestavení základních pravidel pro vhodné reklamy v rámci Coalition for Better Ads. Pakliže webová stránka nesplňuje tato pravidla a spíše to přehání s bannerovou reklamou, tak dojde k blokování. Této novinky jsme se dočkali v únoru tohoto roku. Ačkoliv se Chrome snaží blokovat i vyskakující reklamy, tak tvůrci takových bannerů přišli na nový trik. Nyní proti němu Google rázně zakročí.

Konec obtěžující reklamě

Možná jste se již setkali s reklamou, která obsahovala křížek, pomocí kterého jste měli mít možnost zavřít patřičnou reklamu. Někdy ale nedojde k zavření, spíše vyskočí jiné okno nebo webová stránka. Křížek na zavření prostě v takových případech nefunguje. Právě toto chování prvků na webu bude kontrolovat.

Reklamy nebo jiné prvky, které připomínají chatové aplikace, upozornění, systémové dialogy nebo jiná oznámení a po kliknutí vedou na reklamu nebo vstupní stránku.

Pokud dojde k identifikaci webu s obtěžující reklamou, Google začne na malém množství stránek dané domény blokovat kompletně veškerou reklamu. Správce takového webu najde oznámení v Google Search Console. Následně bude mít 30 dnů, aby problémovou reklamu odstranil. Jestliže správce webu neučiní patřičné kroky, Google zablokuje všechnu reklamu na celé doméně.

V podstatě Google chce vymínit jakoukoliv obtěžující nebo podvodnou reklamu, aby se uživatelé nemuseli uchylovat k automatickým blokátorům, které poškozují weby více, než se může zdát. Možná je již pozdě na toto řešení od Googlu, ale snad se mu snaha vyplatí a odstraní reklamy, které více škodí, obtěžují nebo znepříjemňují procházení webových stránek.

Tato novinka bude součástí Chromu 71, který vyjde přibližně za měsíc ve své stabilní verzi. Dá se tedy očekávat, že ještě do konce roku budou mít některé webové stránky problémy se zobrazováním reklam.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Richard Fabián

6. 11. 2018, 12:13

Nejotravnejsi je EU a jejich stupidní upozornění na cookies

Emil Krolop

6. 11. 2018, 9:18

Snad to nebude mít mouchy, jako YouTube.

Hakus von Tyros

6. 11. 2018, 7:22

Sláva. Že to ale byla doba.
No, lepší dlouho než vůbec.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat