Xiaomi MI MIX 2S – Jak užasný telefon zkazit špatným systémem recenze

Xiaomi MI MIX 2S – Jak užasný telefon zkazit špatným systémem [recenze]
2018-10-12T11:55:50+02:00
• 12. 10. 2018
18

V dnešní recenzi se podíváme na telefon Xiaomi MI MIX 2S. Tento model se může pyšnit mnoha věcmi, jako je například neuvěřitelně kvalitní fotoaparát, celkový design nebo funkce. Je ale i pár aspektů, které zde celkový dojem podstatně kazí. Které to jsou, se dozvíte právě v této recenzi.

Design a konstrukce

Designem 2S rozhodně ohromí. Telefon využívá kombinace černé a zlaté barvy, a to mu dodává neskutečný pocit prestiže a elegance, jaký se vidí málokde. Tomu také přispějí i skleněná záda, která také tvoří podstatnou část celkového dojmu telefonu. Je tedy skoro až škoda na telefon dávat nějaký kryt.

Největší zájem pochopitelně vzbudí přední strana. Nachází se zde totiž displej o velikosti 5,99 palcový displej s rozlišením 1080 x 2160, který prakticky nemá rámečky. Má tedy poměr těla k displeji 81,9 %. Co také může potěšit mnohé odpůrce Notche, je fakt, že zde ho nenajdete, podstatné komponenty se nacházejí buďto v posledním milimetru rámečku, který zbyl, pod displejem, nebo na spodní straně telefonu. Konkrétně na horní straně v rámečku zůstal reproduktor pro volání. Pod displejem se pak nacházejí senzory, přední kameru umístil výrobce dospodu.

To bohužel naopak velmi kazí spodní část telefonu, jelikož mu to vytvořilo poměrně velkou bradu. Umístění kamery jako takové je také poněkud nešťastné, a pokud držíte telefon v pravé ruce, můžete si ji velmi snadno zakrýt. Není to ale až tak zásadní problém, a narozdíl od vysunovací kamerky nebo notche je to alespoň originální řešení. Společně s kamerou se uprostřed brady nachází také LED dioda pro notifikace. Ta bohužel ale může svítit pouze bíle, takže nenabízí diverzifikaci notifikací.

Zadní strana telefonu pak obsahuje dvě věci, a to snímač otisků prstů, a fotoaparát. Jak jsem již zmínil, telefon kombinuje zlatou a černou, a na zadní straně je to nejlépe vidět, díky okrajům fotoaparátu, a také zlatému nápisu na spodní straně telefonu, „MI MIX DESIGNED BY XIAOMI“.

Co nesmí být opomenuto, je spodek telefonu, kde najdeme pouze reproduktor, mikrofon, a USB-C konektor. I když toho není valná většina lidí zastánci, i tento telefon, mezi jinými, nedisponuje 3,5mm jack konektorem pro sluchátka. Není to ale až takový problém, a pokud by přece jenom někdo potřeboval starý dobrý jack, tak výrobce v balení poskytuje redukci.

Výkon a výbava

Na výkon si zde rozhodně nelze stěžovat. Jelikož se nejedná o žádný levný telefon, Xiaomi zde sáhlo po Snapdragonu 845. Společně s ním telefon disponuje 6 GB operační paměti a 128 GB interního úložiště. Pokud by zde chtěl někdo šetřit, nabízí se levnější varianta telefonu s 64 GB úložiště. Ovšem není to úplně nejlepší volba vzhledem k tomu, že telefon nemá slot pro SD kartu.

Krom toho ale po složce výkonu a hardwaru není telefonu moc co vytknout. Co se týče konektivity, telefon nabízí Bluetooth 5.0 nebo také NFC, což už u takovéhoto telefonu nemohlo chybět. Obecně si telefon výborně poradí jak s denním používáním, tak s náročnějšími věcmi, jako je například hraní her. A jelikož výkon i kvalita displeje jsou velmi dobré, uživatelé se mohou těšit kvalitnímu multimediálnímu zážitku.

Potěší zde také možnosti odemknutí telefonu. Čtečka otisků prstů, která se nachází na zadní straně, je velmi rychlá, a stejně tak spolehlivá. Dokonce i s krytem jsem neměl problém s odemykáním telefonu, a to i přes přidanou tloušťku. Bohužel už tak užitečný není Face unlock.

Systém

Tady bohužel chvála na chvíli končí. Je totiž nejen velmi důležité mít dobře hardwarově vybavený telefon, ale pokud na něm poběží systém, který jeho výhod plně nevyužije, je to skoro zbytečné. A to je bohužel případ MIUI. I když sám nejsem zastáncem jenom čistého Androidu a chápu důvody, proč výrobci přizpůsobují telefon své značce, tohle se podle mě moc nepovedlo.

Výhrad mám zde několik. První je systém samotný. Na telefonu je Android 8.0 s možností přejít na Pie. Dále má telefon klasickou nadstavbu MIUI 10, kterou Xiaomi dává do většiny svých telefonů. Je to pochopitelné, jelikož většina čínských výrobců si do telefonů dává nadstavby, díky kterým poskytuje i jiné funkce, než čistý Android. Zde se ale nedá moc mluvit o výhodě, jelikož MIUI zde telefon spíše brzdí.

Nejvíce je to vidět na denním používání. Vzhledem k „vylepšené“ optimalizaci baterie bych u telefonu čekal delší výdrž, než jakou poskytuje. Nevydržel totiž při normálním používání ani od rána do večera. Nepomohlo ani optimalizovat používání baterie systémem.

Další nepohodlí nastává u práce s telefonem. Je zde samozřejmě možnost přepínat mezi styly plochy, vzhledem aplikací a podobně. Už se ale takové možností nenaskytují například u notifikací, kdy se spousta buďto nezobrazovala na zamčeném telefonu, nebo se jich pak naopak nešlo zbavit v panelu notifikací.

Telefon jako takový byl svižný, to se rozhodně nedá popřít. Nezasekával se, aplikace nepadaly, celkově velmi svižný a spolehlivý telefon. Není se ale čemu divit, vzhledem k tomu, že hardwarově na tom telefon není vůbec špatně. Skoro by mě až překvapilo, kdyby takovýto telefon měl problém s během systému.

Výdrž

Jak už jsem zmínil, výdrž není zrovna silnou stránkou Mi Mix 2S. Na jedno nabití telefon vydržel sotva půl dne, a to za předpokladu, že na něj nebyl kladen příliš velký pracovní nápor. To u baterie s kapacitou 3400 mAh není zrovna dobrá vizitka. Jen tento fakt mě, co se týče používání telefonu, poněkud zklamal. Dnešní telefony se primárně zaměřují na to, aby vydržely minimálně den v terénu, a ne aby s sebou člověk tahal ještě powerbanku.

Nicméně i zde se nachází jedna malá výhoda, a to v rychlosti nabíjení. Jelikož po pár dnech byla nabíječka na cestách nutností, bylo příjemné mít telefon aspoň do půlky nabitý za velmi krátkou dobu. Výhodou je zde také možnost bezdrátového nabíjení, takže pokud pracujete v kanceláři a máte bezdrátovou nabíječku, na kterou telefon vždy jen položíte, nemusíte se o výdrž přece jenom tolik bát.

Specifikace

  • Procesor: osmijádrový Snapdragon 845, 64bit
  • Grafický čip: Adreno 630
  • RAM: 6 GB
  • Úložiště: 128 GB, bez možnosti rozšíření
  • Displej: 5,99″ IPS LCD displej s rozlišením 2160 x 1080 (403 ppi)
  • Fotoaparát:
    • Hlavní: duální 12 (f/1.8) + 12 (f/2.4) MPix
    • Přední: 5 Mpix (f/2.0)
  • Rozměry: 150,9 x 74,9 x 8,1 mm
  • Váha: 191 gramů
  • Baterie: 3 400 mAh
  • Operační systém: Android 8.0(Oreo) s nástavbou MIUI 10.0
  • Konektivita: USB-C , wifi 802.11 a/b/g/n/ac, české LTE, Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS
  • Výbava: čtečka otisků prstů, DualSIM

Fotoaparát

A tady se zase vrátíme ke chvále. Co se focení na Mi Mix 2S týče, je to klenot mezi telefony. A to kvůli dvojici fotoaparátů na zadní straně telefonu. Konkrétně se zde nachází dva 12 MPix senzory, jeden se světelností f/1.8, a druhý se světelností f/2.0. První senzor nabízí čtyřousou optickou stabilizaci, typickou pro telefony Xiaomi z vyšší třídy. Druhý senzor slouží pro pokročilé funkce, jako je 2x optický zoom, širokoúhlý záběr, nebo HDR.

Kvalitou fotek telefon jednoznačně odpovídá cenové kategorii. Za dobrých světelných podmínek jsou fotky pořízené zadní soustavou ostré, bez šumu a s dobrými, výraznými barvami. Pokud do toho přimícháme již zmíněné HDR a také režim AI, máme z toho velmi pěkné fotografie.

Taková sláva už to ale není u fotek za horšího osvětlení. Telefon v takovém prostoru téměř nebyl schopný zaostřit, obzvláště, pokud se někde nacházel silnější zdroj světla. V noci si tedy budete muset vystačit jen s manuálním režimem, pokud chcete vyfotit přijatelnou fotku. Šum zde také hraje velkou roli, jelikož i při drobném zhoršení osvětlení se zde začne velmi znatelně objevovat.

   

Xiaomi Mi Mix 2S – Verdikt

Xiaomi Mi Mix 2S kombinuje solidní výbavu, a to jak z hlediska výkonu, tak focení, a prestižní vzhled. Telefon se cenou stále pohybuje v dostupném spektru, přičemž ale nabízí někdy i více, než ostatní značky v této cenové kategorii. Minimálně co se týče nejlevnějšího modelu, který je momentálně dostupný pod 10 tisíc korun.

Velkou ztrátou na celkovém pocitu telefonu je systém, který neodpovídá cenové třídě, ani výbavě telefonu. Výrobce by zde udělal lépe, kdyby místo svého MIUI raději nasadil čistý Android, tak jako tomu je u některých jeho levnějších modelů. Ani výdrž telefonu moc nepotěší, nicméně je stále ve snesitelné míře.

Jinak si ale telefon nemohu než vynachválit. Velký displej, kvalitní foťák, velký výkon, a především kovovoskleněná konstrukce zkrátka dělají z tohoto telefonu klenot.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Hubka

Student IT, notorický hráč her jak na počítači tak na mobilu, nadšenec do mobilních aplikací a fanoušek seriálů.

Komentáře

Petr Mervart

29. 12. 2018, 6:22

Ano, ten titulek svadi k tomu si myslet, ze redaktor byl/je placen konkurenci… Jak vidno z reakci v diskuzi, jednalo se zcela evidentne o problem test. kusu a ne o problem MIUI jako takoveho.

Křehké provedení telefonu je automaticky vyřazeno z mého žebříčku volby. Já chci odolný polykarbonát !
MIUI je velmi dobrá nadstavba, na kterou po zkušenostech z mnoha jiných nedám dopustit. Příští telefon rozhodně XIAOMI, ale pouze plast, či max. hliník.

Petr Koumar

14. 10. 2018, 0:37

V tom případě by tě mohl zajímat Pocophone F1 ;-)

Jackie Straková

13. 10. 2018, 16:43

Já ho mám třeba hlavně kvůli tomu systému protože mě obrovsky vyhovuje. Skóre v benchmarku mě nezajímá ale vím že všechny hry jako PUBG, Fortnite, Asphalt, WoT atd běží naprosto plynule a telefon se mě nepřehřívá. Výdrž baterky spokojenost nemusím nabíjet every day. Foťák bomba, design líbivý a za tu cenu? Určitě se najdou lidi kterým bude MIX 2S dělat radost a dobře sloužit.

Výsledky AnTuTu v recenzích tohoto telefonu v jiných redakcích.
MobilMania.cz: 259 940 bo­dů
Mobilizujeme.cz: 257 208 bodů
Mobilenet.cz: 245 104 bodů
SvětAndroida.cz 240 916 bodů

Takže ano, problém byl někde jinde.

jaroslav melena

13. 10. 2018, 9:20

Také s Tomášem nesouhlasím a už vůbec ne s hodnocením že emui je lepší než miui..osobně jsem vlastnil i Xiaomi i Huawei a miui je mnohem svižnějši a taky se nepoměrně méně seká..emui byl a snad nejhorší nadstavba kterou jsem kdy používal. Hodnocení nadstavby v článku mi osobně přide trochu neobjektivní.

Martin Jílek

13. 10. 2018, 8:30

Přijde mi, že recenzujete úplně jiný telefon, než Mi MIX 2S. Sám ho již nějakou dobu mám a musím říci, že naopak výdrž baterie je výborná a není problém dostat se na 2 dny. Rovněž výkon v AnTuTu je mnohem vyšší než na vašem telefonu, pohybuje se kolem 275 000 bodů. Notifikace lze detailně nastavovat u každé aplikace zvlášť , takže s nimi také není problém. Co se týče MIUI jako takového, přijde mi jako nejlepší nadstavba. Bleskově rychlá, množství detailních nastavení.
A samozřejmě záda telefonu jsou keramická, nikoliv skleněná.

jiri podzimek

12. 10. 2018, 18:37

Nejsou zada telefonu keramicka?

Je to tak, mám ho doma :)
V ruce působí trochu jinak než sklo a řekl bych, že je ještě lesklejší než sklo, ale nepoškrábe se. Jen ty otisky prstů…

tak teda nevím. kolega v práci má mix 2s a problém s baterkou nezaznamenal. sice mám jiný model Mi8 ale tyhle kusy nejsou moc daleko od sebe. nevěřím že by baterka vydržela sotva půl dne. na svým hraju hry brouzdám po netu, poslední dobou si upravuju, striham a konvertuju videa. sleduju filmy a baterka drží. na 100% ji nenabijim max na 90 a dobijim až druhý den někdy odpoledne. a to mám ještě kolem 20%. jak už tu psaly někde se stala chyba.

Vadný kus. Zkusil bych factory reset. Něco mu tam muselo jet na pozadí.
Mám Mi Mix 2 se snapdragonem 835 a v antutu 212.000, s tím, že baterka pod zátěží se zapnutými daty má večer cca 30%. Systém naprosto plynulý, jak MIUI9 tak 10..
To bych si řekl, že člověk, kterému projde nejeden mobil rukama, pozná.

S hodnocením úplně nesouhlasím, MIUI má své mouchy, o tom žádná, ale že by to byl nějaký fail, to mi nepřijde. Záda telefonu pak nejsou skleněná, ale keramická, tudíž odolnější proti poškrábání. A noční fotky mi přijdou nadprůměrné, problém s ostřením jsem nezaznamenal.

Souhlas s Petrem Hoškem ;) MIUI mě velice příjemně prekvapilo.

To je zase blaf, miui je nejlepší systém s kterým jsem se setkal používám od roku 2012, takže vím o čem hovořím…

Tomáš Hubka

12. 10. 2018, 18:24

Dobrý den, samozřejmě chápu váš osobní názor, nicméně si dovolím nesouhlasit. MIUI je například oproti velmi podobné nadstavbě EMUI méně uživatelsky přívětivý, alespoň dle mého názoru.

Tomáši, opravdu si myslím, že jste měl telefon s nějakým problémem. Baterka i antutu tomu nasvědčují opravdu výrazně. Doporučil bych se podívat, na průměrně naměřené hodnoty tohoto modelu na jejich webu. O baterce toho najdete taky dost, a vaše zkušenost dost vybočuje. MIUI vs EMUI je velmi subjektivní, a je zbytečné se do toho poštět.

Ještě jsem si přečetl část „systém“ – podle mě by pomohl factory reset. Rychle mizící baterka, nižší výkon, problém s notifikacemi – tohle dělaly některé týdenní verze MIUI, stable nikoliv. By mě zajímalo, odkud telefon máte :) Myslím si, že jste měl pech.

A do třetice – škoda, že jste nepřihodil screen – když by jste klepnul na graf baterky, ukázala by se podrobnější statistika. Docela bych si i vsadil, že byl telefon „probuzen“ i s vypnutým displejem – nějaká app tel. držela probuzený. Pak už jen přijít na to, jaká :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat