Pocophone F1 – plasťák se lvím srdcem recenze

Pocophone F1 – plasťák se lvím srdcem [recenze]
2018-10-10T12:17:16+02:00
• 8. 10. 2018
9

Pocophone je zcela nová značka na trhu s mobilními telefony, ale nejde jen tak o obyčejného nováčka, který se pokusí o své štěstí v záplavě velké konkurence. Za vším totiž stojí Xiaomi, které se tak snaží nalákat další zákazníky a utrhnout si další kus trhu. Navíc se nejedná o první subrand tohoto výrobce. Ve svém portfóliu již má například Black Shark, pokud se budeme zabývat jen mobilními telefony. Dnešní recenzovaná novinka se jmenuje Pocophone F1.

Black Shark je od svého uvedení označován jako herní smartphone. Samotné mobily Xiaomi se vyznačují dobrým poměrem ceny a výkonu. Bohužel mám poněkud problémy zařadit dnes recenzovaný smartphone Pocophone F1. Nemohu říci, že by se jednalo o ideální mobil pro hry a jako pracovní nástroj nenabízí výhody konkurence. Jedno se ale nedá upřít, Pocophone F1 dokáže nalákat na Snapdragon 845. Stačí to? Není to málo?

Pevný plasťák

Takřka všichni výrobci se dnes snaží lákat zákazníky na použité materiály. Základem je zde hliník, sklo, a dokonce ocel. Najdou se společnosti, které si pohrávají s atypičtějšími materiály, ale nikdo se již nesnaží prorazit na trhu s plastem. Xiaomi se nestydí za použití takového materiálu u Pocophone F1. Ostatně ani nevidím důvod, proč by se měl. Už jsou dávno pryč časy, kdy mobily po pár dnech vrzaly a jednotlivé součásti nedoléhaly.

Model F1 má sice konstrukci z plastu, ale vzhledem k tomu, že baterie není vyjímatelná, tak se mohlo zapracovat na pevnosti. Ta je na velmi dobré úrovni, ale nemohu soudit z dlouhodobého hlediska. Za dobu testování jsem nenašel ani jedno slabé místo v rámci celé konstrukce. Vše drží na svém místě a nic se nehne.

Co se týče asi nejpoužívanějšího místa, kterým je vypínací tlačítko, tak musím Xiaomi pochválit. Je pevné, drží na svém místě a samotný stisk je výrazný a jasný. Neměl jsem s ním jakékoliv problémy a musím jej hodnotit kladně. Ačkoliv nemá zdrsněný povrch, tak hrany jsou dostatečně výrazné, díky čemuž tlačítko najdete velmi dobře pohmatu.

Co se týče tlačítek na ovládání hlasitosti, tak prožitek je velmi podobný, byť na můj vkus jsou až příliš blízko u sebe. Ocenil bych větší oddělení, na druhou stranu jsem si velmi rychle zvykl.

Na levé straně se nachází hybridní slot, kam můžete vložit dvě SIM karty typu nano, nebo jen jednu a druhé místo využít pro microSD kartu. Ta může nabývat velikosti až 256 GB. Na horní straně mobilu se nachází běžný konektor na sluchátka a jeden mikrofon.

Spodní strana nese pouze USB C konektor pro rychlé nabíjení a přenos dat. Pakliže očekáváte rychlé přenášení souborů, tak vás mobil zklame. Došlo totiž na použití standardu USB 2.0.

Na zadní straně se nachází duální sestava foťáků a pod ní je umístěná čtečka otisků prstů. Vše je zakomponováno do jednoho pomyslného modulu, který vystupuje nad plastová záda. Naštěstí se jedná jen o malý rozdíl, takže nějaké velké viklání se nebude konat, pokud bude mobil ležet na zádech. Když připočítáte dodávaný obal z měkkého plastu, tak je zadní strana rovná.

Čtečka otisků prstů je v tomto modulu mírně zapuštěná, takže ji velmi rychle nahmatáte a nespletete si ji třeba s foťákem, jako to bývá u jiných mobilů s podobnou sestavou. Co se týče její rychlosti, nemám sebemenší výtku. Patří mezi špičku a mobil se odemyká bez jakéhokoliv zaváhání.

Nedílnou součástí celé konstrukce je nenápadná LEDka pod displejem přesně nad USB C konektorem. Nesvítí nějak výrazně, ale v noci si ji dobře všimnete.

Bohužel bez sterea

Vedle USB C konektoru se nachází „grily“, z čehož by se dalo říci, že byly použity dva reproduktory. Ve skutečnosti je reproduktor jen na pravé straně, levá obsahuje maximálně mikrofon. Umístění reproduktoru není moc šťastné. Jednoduše se budete muset naučit držet mobil jedním způsobem, jinak si zakryjete výstupu zvuku.

Xiaomi se zde pokusilo o stereo efekt, ale vůbec se to nepovedlo. Jako mnozí jiní výrobci, i zde byla snaha použit reproduktor pro hovory jako sekundární zdroj zvuku, aby došlo k efektu sterea. Bohužel telefonní reproduktor není na takový výkon vůbec uzpůsobený. Spíše bych řekl, že se jedná o obyčejný repráček určený pro hovory a v případě přehrávání obsahu dojde k maximálnímu zesílení.

Ve výsledku ani nepostřehnete, že produkuje zvuk. Ani nepomáhá hlavnímu reproduktor. Pakliže hlavní zastíníte, tak uslyšíte z toho telefonního asi ten nejhorší zvuk. Pro hovory dostačuje a nabízí slušnou kvalitu, ale pro efekt sterea se vůbec nehodí. Kdyby byl například u videa vypnutý, ani byste si toho nevšimli. Na druhou stranu hlavní reproduktor je dostatečně hlasitý a podává relativně dobrý výsledek. Dokáže rezonovat celým mobilem.

Asymetrický displej

Pocophone F1 zapadá mezi mobilní telefony s výřezem v displeji. Ačkoliv nejsem příznivcem této designové změny, tak si na ni jde částečně zvyknout. Hlavně když vám mobil nabízí v systému skrytí výřezu. To je případ i modelu F1, kde jednoduše dojde k začernění prostorů vedle výřezu. Síla signálu, stav baterie, název operátora nebo hodiny se ale zobrazují.

Při skrytí se vytvoří velmi mírně zaoblené rohy, ale vůbec nekorespondují se zaoblením v dolní části zobrazovacího panelu, což vytváří dojem asymetrie. Když necháte zobrazený výřez, tak rohy odpovídají svým poloměrem zakulacení, ale na druhou stranu neustále uvidíte obrovský zásek v podobě výřezu.

Při sledování videa navíc máte jen dvě možnosti. Například v aplikaci Youtube můžete pomocí gesta rozšířit video na maximální plochu. Obsah nezajede za výřez, což je pozitivní zpráva, ale na druhou stranu jsou rohy nevyvážené. Nebo nemusíte zoomovat vůbec, ale nevyužijete větší plochu pro video.

Jde hlavně o zvyk, ale vzhledem k tomu, že se jedná o LCD panel, tak vždy uvidíte, zejména v noci, která část displeje se používá a která ne. Kdyby došlo na nasazení OLED panelu, kde černá je skutečně černou, asi by výrobce udělal lépe.

Samotné specifikace displeje jsou ale velmi dobré. Jedná se o 6,18palcový panel s rozlišením 2246 × 1080 pixelů (Full HD+) s poměrem stran 18,7:9. Na přímém slunečním světle je dostatečně čitelný, až mě to překvapilo. Mobil navíc dobře pracuje s nastavením intenzity. Za celou dobu testování jsem nemusel ani jednou nějak upravit intenzitu svícení.

Výkonu si nevšimnete

Z pohledu specifikací, i základní model nabízí hardware, který bychom viděli u top modelů. Na druhou stranu, když si člověk trochu připlatí, může mít podobné specifikace za 13 000 Kč a k tomu ještě kovovou konstrukci.

Mnou testovaný model nabízel 6 GB operační paměti, 64GB úložiště typu UFS 2.1 a procesor Snapdragon 845 od Qualcommu. Zde bych mohl skončit, konstatovat, že se jedná o nadupaný smartphone vyrovnávající se konkurenci a nechat to být. Bohužel to není tak jednoduché.

V oblasti konektivity najdete například Bluetooth 5.0 s podporou aptX HD, nebo mobil nabízí WiFi 5 (WiFi 802.11 ac). Bohužel jedna podstatná technologie zde chybí, na kterou jsem si zvykl na tolik, že její absenci považuji za velké mínus. Ano, myslím NFC pro bezkontaktní placení mobilním telefonem. S Pocophone F1 jsem musel jednoduše oprášit své plastové platební karty a neustále je nosit sebou, vytahovat je a platit.

Mnozí by mohli říci, že NFC není tak důležité, což u některých majitelů může být fakt, třeba u dětí, ale já to považuji za nezbytnou součást dnešního života, tudíž i mobilu.

Co se týče výkonu, zde si jednoduše nebudete stěžovat. Systém je dostatečně optimalizovaný a mobil je velmi svižný. Poradí si s náročnými aplikacemi i hrami, což není překvapením, když vezmeme v potaz, že v útrobách je nejmodernější procesor od Qualcommu.

Xiaomi se chlubilo nejlepším chlazením, což mohu potvrdit. Pochophone F1 se nepřehřívá a u většiny úloh si ani nevšimnete, že by se nějak zvedla teplota. V této oblasti udělali dost práce, ale museli, jelikož se jedná o plastový mobil a plast není zrovna nejlepším vodičem tepla.

Specifikace

  • displej: 6,18 palců (2246 × 1080 pixelů) Full HD+, 18,7:9, 2.5D, IPS LCD
  • procesor: Octa-Core Qualcomm Snapdragon 845
  • až 8GB LPDDR4x RAM
  • až 256GB úložiště + microSD (až 256 GB)
  • Android 8.1 (Oreo) + MIUI for Poco (Android 9 do konce roku 2018)
  • Hybrid Dual SIM (nano + nano / microSD)
  • Foťáky:
    • zadní – 12 MPx, LED, 1.4μm
      • sekundární – 5 MPx
    • přední – 20 MPx
  • čtečka otisků prstů, 3.5mm audio jack, Dirac HD, Dual Smart PA
  • 4G VoLTE, Wi-Fi 802.11 ac (2.4GHz + 5GHz), Bluetooth 5, GPS + GLONASS, USB Type-C
  • baterie: 4000 mAh + Qualcomm Quick Charge 3.0

Dva pracovní dny jako nic

Pocophone F1 má zabudovanou baterii o kapacitě 4000 mAh. Ještě před několika lety bychom nad takovou hodnotou žasli, ale dnes se najde více mobilů s ještě vyšší kapacitou. Jak je ale známo, kapacita baterie není úměrná v délce používání na jedno nabití. Avšak u Pocophone F1 jsem se dostal bez jakéhokoliv omezování na dva dny používání. Abych byl přesný, dva pracovní dny.

Při střídmém nasazení mobilu a s využitím nejrůznějších triků byste se asi dostali na tři nebo čtyři dny, ale museli byste zapomenout na sledování Youtube videí a vyřizování každé notifikace. Model F1 zvládne i velmi náročný den a stejně bude mít dostatek energie na večerní sledování stremovaného obsahu.

O nabíjení se zde stará technologie Quick Charge 3.0 od Qualcommu, díky čemuž nabijete mobil poměrně rychle. Úplné doplnění energie z nízké hodnoty trvá přibližně 1,5 až 2 hodiny, ale na 50 % se dostanete za pár desítek minut. Měl bych zde ale jednu výtku v podobě absence podpory USB Power Delivery. Tento standard se začíná rozšiřovat u počítačů a notebooků a nabízí rychlé nabíjení. U F1 jednoduše budete potřebovat vždy speciální nabíječku.

Nedokonalé MIUI

Hned na rovinu uvedu, že jsem zastánce čisté podoby Androidu. Nemusíme předělávky od výrobců a tuny funkcí, které ani nikdy nevyužiji. Navíc se mi nelíbí trend zdvojených aplikací, kdy jsou obsaženy standardní od Googlu a pak speciální od výrobce. V případě foťáku mi to nevadí, ale nemusím mít dva emaily, dva kalendáře a podobně. Z toho by se dalo konstatovat, že nyní budu jen hanět MIUI for Poco (což je upravená verze standardního MIUI od Xiaomi), ale není tomu tak.

Pro Pocophone F1 byl vytvořen speciální launcher s nabídkou aplikací, což mi více vyhovuje, než mít vše na ploše. Ani jsem nepocítil potřebu vyměnit předinstalovaný launcher za jakýkoliv jiný z Obchodu Play. Jednoduše je dostatečný a i já jsem s ním byl spokojen. Co se týče nastavení systému, došlo na dost úprav a přeuspořádání položek, ale do jisté míry se zde jde zorientovat.

Co ale nemohu odpustit Xiaomi, jsou právě notifikace. Sice MIUI nabízí tuny funkcí, ale tak nějak se zapomnělo na notifikace. Při základním nastavení se totiž ani nezobrazují na uzamykací obrazovce. Myslel jsem si, že se něco musí povolit v nastavení systému, ale nakonec byl problém někde jinde. Abych viděl notifikace na uzamykací obrazovce, musel jsem tuto možnost povolit u každé aplikace, která by mi mohla zobrazovat svůj obsah.

V tomto ohledu by se dalo konstatovat, že byl problém vyřešen, ale ne tak úplně. Dokud neodemknete mobil, tak jsou notifikace na uzamykací obrazovce. Jakmile se jednou podíváte do systému, tak se již nezobrazí po uzamčení. Dokonce neuvidíte ani jakoukoliv indikaci vlevo od výřezu na displeji, kde jsou normálně aspoň ikony. Jediný ukazatel, že na vás ještě čekají notifikace, je malá LEDka pod displejem.

Bohužel ani v systému to není jednoduché. Jak jsem již napsal, systému chybí jakákoliv indikace notifikací ve stavovém řádku. Když se tedy pohybujete v systému delší dobu, případně hrajete hry, nebo sledujete video, neuvidíte, že by na vás čekala nějaká notifikace. Pro kontrolu musíte vždy stáhnout notifikační lištu.

Skutečně nechápu, na co v Xiaomi mysleli, když takto upravovali systém. Naštěstí se mi podařilo zjistit, že se pracuje na nápravě a nějaká indikace do stavového řádku se dostane. Jak bude vypadat a jak bude fungovat se neví. Bohužel není známé ani datum uvolnění takové aktualizace.

Více výtek pro systém nemám a celkově mohu hodnotit, že se MIUI povedl, až na přešlap s notifikacemi. Vše je plynulé, nastavení nabízí dostatek možností a celkový uživatelský prožitek je dobrý.

Odemykání obličejem

Pocophone F1 nemá ve výřezu jen reproduktor, pár senzorů a selfie kameru. Je zde navíc obsažen systém pro rozpoznávání tváře založen na infračervené technologii. Bohužel není povolen pro Českou republiku z nějakého důvodu. Naštěstí lze v systému změnit zemi na Polsko a funkce jako taková je k dispozici.

Zaregistrování obličeje je relativně rychlé a samotné odemykání je blesku rychlé. Ani nemáte šanci si všimnout, jestli bylo něco na zamykací obrazovce. Technologie jako taková se povedla a mohu ji hodnotit velmi kladně, co se rychlosti týče.

Patřím ale ke staré škole a raději jsem používal bleskurychlou čtečku otisků prstů, kde mi stačilo jen přiložit prst. U odemykání obličejem jsem musel jednoduše nějak aktivovat displej pro odemknutí. Zde ale bude záležet na uživateli, co mu bude více vyhovovat – je zde možnost volby, což se u některých mobilů nedá říci.

Další duální foťák

Na přední straně najdeme jeden foťák s 20MPx senzorem a světelností f/2.0. Hodnotím ho relativně kladně, ale jelikož nejsem profi selfie maniak, nevyužíval jsem jej tak často. To ale není případ zadní sestavy, která nabízí dva foťáky.

Hlavní má 12MPx senzor  a světelnost f/1.9, což na dnešní dobu není nějak výtečná sestava, ale v této třídě mobilů nelze očekávat nejlepší specifikace. Sekundární senzor je zde spíše do počtu a nenabízí bonusové funkce v podobě zoomu nebo širokoúhlého záběru. Jeho hlavní úkol je při pořizování portrétů, kde se stará zejména o určení hloubky. Má 5 MPx a světelnost je f/2.0.

Za dobrých světelných podmínek můžete očekávat kvalitní snímky. Když necháte zapnuté HDR a k tomu aktivujete AI režim na rozpoznávání scény, můžete očekávat fotografie s výraznějšími barvami. Sice až tak moc neodpovídají realitě, kterou vidíte, ale jsou líbivé.

Problém nastává za zhoršených světelných podmínek. Zde jednoduše nepomohou megapixely, velikost senzoru, procesor, sekundární snímač, ani umělá inteligence. Měl jsem poměrně velké problémy pořídit ostrou fotku, když jsem neměl dostatek světla. Jednoduše se musíte zastavit, chytit mobil do obou rukou a pořídit několik snímků. Pak se vám možná podaří zachytit ostrý snímek za zhoršených světelných podmínek.

F1 není fotomobil a ani nikdy nebude. Fotografy nenadchne, ale běžného uživatele neurazí. Zvládne většinu scén a umí nabídnout kvalitní snímky, ale jen za ideálních podmínek.

Co se týče videí, jsem mírně zklamán. Dle specifikací má Pocohone F1 disponovat elektronickou stabilizací obrazu s využitím gyroskopu. U Full HD rozlišení jde vidět částečná stabilizace, ale dost se to odráží na kvalitě videa. U 4K rozlišení není vůbec, řekl bych.

Pocophone F1 jako předražený plasťák?

Pokud bych zůstal jen i výhod prezentovaných v rámci marketingu, skutečně je Pocophone F1 králem výkonu s ohledem na cenu. Nabízí velmi slušné specifikace, odemykání obličejem za pomocí infra technologie, duální foťák, velmi rychlou čtečku otisků prstů, kvalitní displej a velkou baterii. S cenou kolem 10 000 se jedná o zajímavou volbu.

Když se mě ale někdo zeptá, pro koho je mobil určený, tak budu velmi dlouho přemýšlet. Pocophone F1 není herní zařízení, byť má výkonu na rozdávání. Displej není symetrický, což by mohlo rušit při hraní her. Stereo zde prakticky není a držením mobilu si lze zakrýt hlavní reproduktor.

Možná by se nabízelo, že se bude hodit jako pracovní nástroj, ale ani zde bych jej nemohl doporučit. Důvod je prostý, nemá například voděodolnost. Navíc absence NFC v dnešní době je hodně velkým mínusem i u mobilu za 4000 Kč, natož tak u mobilu za 10 000 Kč.

Pocophone F1

Nejsem si jednoduše jist, pro koho byl mobil vytvořen. Pokud si nepotrpíte na NFC, chcete dostatek výkonu, odladěný systém, dlouhou výdrž na jedno nabití a relativně dobré dílenské zpracování, je Pocophone F1 dobrou volbou.

Stále se ale nemohu zbavit myšlenky, že by cena mohla být značně nižší. Ostatně je to jen „plasťák“. Pokud by došlo na použití Snapdragonu série 600 nebo 700, byla by cena značně nižší. Zkrátka, bez Snapdragonu 845 by Pocophone F1 neměl na co nalákat případné zájemce a jednalo by se o další z mnoha od Xiaomi.

Jedno ale nemohu upřít, Pocophone F1 je nejlevnější smartphone se Snapdragonem 845 na současném trhu. Takový poměr ceny a výkonu se nenajde jen tak na současném trhu.

Klady

  • výkon
  • čitelnost displeje na slunci
  • rychlost odemykání
  • výdrž na jedno nabití

Zápory

  • absence NFC
  • plastové provedení
  • imitace sterea
  • nedodělané notifikace

xiaomi-mobile

Za zapůjčení Pocophone F1 děkujeme internetovému obchodu xiaomimobile.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Luboš Lubos

10. 10. 2018, 10:04

Celkem slušná recenze, až na ty ukázkové fotky. Většina lidí mobilem nefotí a nenatáčí krajinky, ale ostatní lidi. Chybí reálné podání pleťovky, bokeh efektu. Za špatného světla mě taky spíše než fotky parkoviště více zajímá, jak fotí v interiéru.
A opravte si to trapné „vyklání“.

Přemysl Vaculík

VIP 10. 10. 2018, 12:17

Díky, opraveno. Bohužel není dnes jednoduché někoho dostat před kameru se souhlasem. Slavné GDPR.

Vasek Zlotorovic

10. 10. 2018, 2:47

Notifikace jsou mi ukradene, rozhodne nepotrebuji aby kde kdo na zamcene obrazovce cetl co mi kde kdo chce sdelit. v soucasnem telefonu mam skoro vsechny notifikace zakazane. Absence NFC je sice skoda, ale nijak to nepocituji. Na soucasnem Note ho take nemam a nijak mne to neobtezuje. SD 845 k nicemu nepotrebuji, hry zadne nehraji a na vse ostatni postaci SD rady 6xx nebo 7xx. Takze vlastne jedine co by mi osobne vadilo je, ze je plastovy a ma debilni nazev ????????

Pavel Žurek

10. 10. 2018, 17:34

Nechápu proč reagujete v diskusi recenze stylem, že to vlastně nepotřebujete, to že se Vám nelíbí název je pak už jen třešnička na dortu. Jediný relevantní postřeh je o plastovém těle…

To že je plastový považuji já osobně nejen v této kategorii za téměř největší plus. Telefon ze skla – nejdebilnější nápad na světě!

JOJO. Být to tak android one a ne MIUI. Škoda.

MIUI je výborná nadstavba a za mne i jediná, které dám přednost před čistotou.

Tadeáš Pospíšil (Britanian man)

8. 10. 2018, 16:33

Nevím jak je tomu u pocophone, ale v miui lze zobrazit plovoucí oznámení a dál

Přemysl Vaculík

VIP 8. 10. 2018, 16:51

Plovoucí oznámení nejsou problém, ale neukáže se ikona v horním levém rohu. Je tam maximálně čas, ale nikde není vidět, že jsou dostupné notifikace.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat