Google upravuje podmínky bezpečnostních aktualizací pro výrobce zařízení

Google upravuje podmínky bezpečnostních aktualizací pro výrobce zařízení
2018-10-29T07:00:29+02:00
• 29. 10. 2018
1

Aktualizace mobilních zařízení jsou u Androidu velmi různorodé. V současnosti záleží především na výrobci, jak se k celé problematice postaví. Především pak u levnějších zařízení se může stát, že softwarových aktualizací se uživatelé dočkají jen poskrovnu, nebo vůbec. Google se tento problém snaží vyřešit úpravou smluv mezi ním a výrobci telefonů. Znění těchto smluv získal americký server The Verge.

Dle informací amerického serveru je ve smlouvě uvedeno, aby telefony a tablety s operačním systémem Android získávaly aktualizace po dobu nejméně dvou let. Google navíc upravil znění tak, že výrobce musí za rok zajistit minimálně čtyři bezpečnostní aktualizace. Jedná se o ten typ aktualizací, které sám Google publikuje pro svá zařízení (např. Nexus a Pixel) a pro zařízení Android One každý měsíc.

Výše uvedené podmínky se týkají všech zařízení, které se dostaly na trh od 31. ledna 2018 a která byla aktivována více než 100 000 uživateli. Od 31. července letošního roku byly pak tyto požadavky aplikace aplikovány u 75 procent modelů.

Od února příštího roku bude navíc Google požadovat, aby tyto podmínky byly aplikovány na všechna zařízení. V případě, že výrobce nedokáže v rámci určitého časového okna opravit chyby identifikované Googlem, hrozí mu postih. Google například může zamítnout certifikaci budoucích zařízení a zabránit jejich uvedení na trh.

Google se snaží nastavit jasná pravidla, nechce roztříštěné prostředí

Google se již několik let snaží s problémem roztříštěnosti prostředí operačního systému Android skoncovat. Zjednodušil mimo jiné způsob publikování bezpečnostních aktualizací tak, aby se situace zjednodušila i pro samotného výrobce. Kromě toho se mohou výrobci zapojit do programu Android One, u kterých platí, že uživatelé obdrží měsíční bezpečnostní aktualizace po dobu 3 let.

Jak si můžete všimnout, pro zařízení mimo program Android One neplatí tak striktní podmínky a výrobci mají 3 měsíce na to, aby bezpečnostní aktualizace dostali až k uživatelům. Z dostupných informací navíc lze předpokládat, že se aktualizované podmínky týkají všech výrobců nezávisle na regionu.

Otázkou nicméně je, zda upravené licenční podmínky zahrnují rovněž ta zařízení, která nemají předinstalované aplikace Google (např. Obchod Google Play). Pro uživatele v Evropské Unii se může jednat o klíčovou informaci, protože Google momentálně vede s Evropskou unií rozsáhlý spor ohledně způsobu licencování.

Brzy snad bude i tato otázka vyjasněna. Z uživatelského hlediska se jedná ale jednoznačně o pozitivní krok. Uživatel si totiž momentálně před koupí jakéhokoliv přístroje s operačním systémem Android nemusí být jistý, po jakou dobu mu výrobce bude nabízet bezpečnostní aktualizace. Alespoň tato otázka by snad měla být v budoucnu celkem jasná.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Marek Mieč

29. 10. 2018, 8:32

Dobrý nápad. Alespoň něco.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat