Porovnání: jak si v současnosti vedou rychlonabíječky, a proč není Dash Charge ten nejlepší

Porovnání: jak si v současnosti vedou rychlonabíječky, a proč není Dash Charge ten nejlepší
2018-07-03T17:04:34+02:00
• 3. 7. 2018
6

V dnešním světě už se očekává, že každý lepší telefon bude mít možnost rychlonabíjení. Koneckonců, nikomu se nechce čekat, až se mu telefon nabije, a nechávání telefonu na nabíječce přes noc už je také skoro minulostí. Právě proto vznikly nabíječky schopné telefon nabít za zlomek standardního času. Velice rychle si na této schopnosti rychlého nabíjení udělala jméno například společnost OnePlus se svou Dash Charge nabíječkou. Kupodivu se ale nejedná o nejrychlejší nabíječku ve své třídě, a my se dnes podíváme na to, kdo v tomto ohledu skutečně vede, a jak jsou na tom ostatní značky.

OnePlus – Dash Charge

Poprvé představen v roce 2016 současně s OnePlus 3 a 3T, Dash Charge se stal jednou z ikonických rychlonabíječek. Patent na ni patří společnosti OPPO, sesterské společnosti OnePlus. V současné době dokáže nabít OnePlus 6 z nuly na 60 % za 35 minut.

USB Power Delivery

USB Power Delivery byl představen v červenci roku 2012. Tento nabíjecí standard má sloužit primárně pro zařízení s velkým odběrem, jako jsou disky, tablety, nebo i některé notebooky. Umožňuje ale také telefonům odebírat tolik energie, kolik potřebují, a směřuje tak na univerzálnost použití.

Qualcomm – Quick Charge

Poprvé uvedena na trh v roce 2013 společně s procesory Snapdragon 600. Quick Charge je proprietární technologie od společnosti Qualcomm. Dnes integrovaná do většiny procesorů od Qualcommu. Umožňuje rychlé nabíjení díky schopnosti čipu řídit energetický přísun. Tuto technologii používají značky jako Xiaomi, Nokia, LG, HTC nebo Razer.

Mediatek – Pump Express

Pump Express standard od společnosti Mediatek je konkurenčním protitahem na Quick Charge. I přes tuto rivalitu ale tyto dva standardy jsou navzájem kompatibilní. Tento typ nabíječky používají telefony s Mediatek SoC, jako například Infinix, Meizu, Moto a podobně.

Samsung – Adaptive Fast Charge

Tato nabíječka od Samsungu vychází z technologie Qualcomm Quick Charge 2.0. Dnes ji nalezneme u většiny telefonů značky Samsung, jako jsou například S9 Plus nebo Note 8.

Motorola – Turbo Charge

Dále tu máme Turbo Charge od společnosti Motorola. Tato nabíječka je také založena na principu technologie Quick Charge od Qualcommu, konkrétně na verzích 2.0 a 3.0. Tato nabíječka by měla být dostupná pro většinu zařízení Motorola.

Apple – Fast Charge

Samozřejmě zde nesmí chybět řešení od společnosti Apple, konkrétně jejich Fast Charge. Tento standard je založen na již dříve zmíněném USB Power Delivery standardu. Nedodává se ale nativně se zařízeními, jako je to například u OnePlusu, ale musí se kupovat separátně. Začal se používat u iPhonů 8, 8+ a iPhonu X. Krom mobilní verze existuje i silnější verze pro iPady a Macbooky.

Huawei – Super Charge

Poslední dnešní uvedenou nabíječkou je Super Charge od společnosti Huawei. Tato nabíječka je proprietárním řešením rychlonabíjení pro Huawei telefony. Je ale také kompatibilní s Quick Charge od Qualcommu. Dnes ji najdeme u telefonů jako Huawei P20 Pro, Honor 10 nebo Honor View 10.

Porovnání – Kdo tedy vede?

Jak již bylo zmíněno na začátku článku, podíváme se i na statistiky, čili jak si která nabíječka vede. Narazíme zde také na zajímavý údaj. Jak v množství přenesené energie (mAh/min), tak rychlosti nabíjení poráží Super Charge od Huawei technologii Dash Charge od OnePlusu. Řadí se tak na první příčku ve statistikách. Hned za ním následuje již zmiňovaný Dash Charge. Nejhůře je na tom naopak Apple se svým Fast Charge.

Na srovnání výše je vidět, jaké zařízení nabijete nejrychleji z 0 na 100 %. Zde samozřejmě záleží na kapacitě baterie. Nejedná se tak o přímé porovnání, ale i tak vyhrává Huawei i při baterii s kapacitou 3400 mAh. U iPhonů najdeme slabší baterii, ale i tak se v porovnání Apple propadl na šesté místo z porovnávaných technologií. Níže se ještě můžete podívat na další srovnání.

  

Zdroj: hometop.in

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Hubka

Student IT, notorický hráč her jak na počítači tak na mobilu, nadšenec do mobilních aplikací a fanoušek seriálů.

Komentáře

Lukáš Biel

4. 7. 2018, 8:02

Karel Straka:
Přesně tak, měl jsem Nexus 5X, S6 Edge, S8 a to „rychlonabíjení“ bylo u všech k smíchu. Když je zapnutý displej (vůbec není třeba mít spuštěné náročné aplikace, stačí web browsing), tak to nabíjí neskutečně pomalu, přirovnal bych to třeba k nabíjení z USB z notebooku.
Po zkušenostech s Dash Charge u OnePlus 3 a 6 se musím těmto zařízením smát.
(S Huawei zkušenost nemám)

Karel Straka

4. 7. 2018, 16:23

Mám tu samou zkušenost s OnePlus 3, 5 a 6. Přítelkyně má P20 lite s jejich rychlonabíjením a taková hitparáda mi to právě nepřijde.
Není tohle náhodou sponzorovaný článek? :-D

Honza Pospa

3. 7. 2018, 19:10

Spíš by mě zajímalo nabíjení třeba ze 30% na 80%, protože z 0% na 100% nabíjí jenom ti, kteří chtějí odrovnat baterku za pár měsíců.

Libor Foltýnek

9. 7. 2018, 6:48

Ta nula souhlas, ale 100% je naprosto v pořádku.

Karel Straka

3. 7. 2018, 17:19

Ještě bych uvedl jestli zařízení při nabíjení má zapnutý nebo vypnutý displej. Slyšel jsem, že u zapnutého displeje třeba Samsung nabíjí „pomalu“.
Proto by mě zajímalo, jestli tomu není náhodou i u „vítěze“ tohoto srovnání.

Libor Foltýnek

9. 7. 2018, 6:47

To může mít dva důvody. Buď že ten displej žere tolik, že na nabíjení už moc šťávy nezbude (to je blbost, protože pak by musela baterka umřít při zapnutém displeji za zhruba dvě hodiny) nebo se jedná o tepelnou ochranu.
Osobně bych to viděl ale na urban legend založený na používání navigace, která hodně žere sama o sobě, možná v kombinaci s tepelnou ochranou.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat