Mozilla „Fenix“ Preview je k dispozici jako veřejná beta verze aktualizováno

Mozilla „Fenix“ Preview je k dispozici jako veřejná beta verze [aktualizováno]
2019-06-28T15:00:13+02:00
• 28. 6. 2019
3

Aktualizováno 28. 6.

Po měsíci zde mám konečně novou verzi nového webového prohlížeče od společnosti Mozilla. Novinka se zatím jmenuje Firefox Preview, ale všeobecně je známa spíše jako Fenix. Hlavní novinka kromě nového vzhledu je rychlost. Dle společnosti je dvojnásobná, ale kromě toho jsme se dočkali novějšího vykreslovacího jádra nebo lepší ochrany před sledováním uživatelů. Nějakou dobu byla novinka v uzavřeném testování, ale nyní je již k dispozici pro kohokoliv.

logo-app Firefox Preview Mozilla Zdarma ANDROID

Aktualizováno 17. 5.

Minulý rok jsme se dozvěděli o novém prohlížeči pro mobilní telefony od společnosti Mozilla. Projekt se jmenuje Fenix, ale aplikace jako taková se nachází stále ve vývoji a nese označení Firefox Preview. Nyní jsme se dočkali umístění do Obchodu Play, ale i tentokrát jde o test. Pokud si chcete nový webový prohlížeč vyzkoušet, musíte se prvně připojit ke skupině kolem aplikace. Následně si otevřete odkaz pro přihlášení k beta testování a následně můžete z Obchodu Play nainstalovat nový prohlížeč. Případně si můžete stáhnout rovnou instalační APK balíček pro letmé vyzkoušení.

Původní článek 10. 7.

Jeden z uživatelů na sociální síti Reddit nedávno poukázal na nový repozitář účtu Mozilla Mobile, pojmenovaný „Fenix“. Podle obsahu složek to vypadá, že se jedná o nový mobilní webový prohlížeč vyvíjený Mozillou. Zatím to ale vypadá, že je aplikaci na samém začátku vývoje, a na výslednou aplikaci si ještě chvíli počkáme. Co se týče jména samotného, pravděpodobně se jedná o referenci k originálnímu kódovému jménu Firefoxu.

Novinka bude spíš pro mladší generaci

Úvod do již zmíněného repositáře praví „Fenix není žádný prohlížeč pro tvé rodiče“. Z toho se usuzuje, že aplikace bude mířena na mladší, technicky zdatnější uživatele. Projekt jako takový začal už před čtyřmi měsíci, ale až v červnu začali vývojáři Mozilly přispívat do rozvoje aplikace o něco aktivněji. Vyplývá to z historie verzí na Githubu. Zatím se této pokusné aplikaci věnují 3 vývojáři, a otázkou času zůstává, kdy Mozilla uvolní větší počet zdrojů na vývoj aplikace.

Mozilla v současné době disponuje třemi prohlížeči pro Android. Hlavním, vlajkovým prohlížečem, Firefox. Poté vyhledávačem Firefox Focus, který je určen pro soukromé vyhledávání, a nakonec vyhledávačem Firefox Nightly, což je v podstatě alpha verze, která slouží pro experimenty na mobilní platformě. Je také mnohem méně stabilní než Firefox Beta, technicky vzato čtvrtá aplikace Mozilly dostupná na Google Play. Co se ale týče projektu Fenix, zatím se k němu kalifornská společnost stále nijak nevyjádřila. Neví se ani, kdy a zda vůbec má Mozilla plán aplikaci představit. Je také poněkud podivné, že Mozilla vytváří další webový prohlížeč, když jejich současný nejpopulárnější prohlížeč Firefox stáhlo přes 100 milionů lidí a jedná se o jeden z nejrozšířenějších prohlížečů na světě.

Zdroje: androidheadlines.com, androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Hubka

Student IT, notorický hráč her jak na počítači tak na mobilu, nadšenec do mobilních aplikací a fanoušek seriálů.

Komentáře

Vyzkoušeno a není ničím zajímavý a rychlost stejná jako kterýkoliv jiný prohlížeč

Nedaří se mi otevřít odkaz a Play následně nic nenabízí.

Přemysl Vaculík

VIP 10. 6. 2019, 15:36

Ten je pro přihlášené beta testery.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat